16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste o tonă de materiale pirotehnice și 20 de dosare penale pentru operațiuni ilegale

Peste o tonă de materiale pirotehnice și 20 de dosare penale pentru operațiuni ilegale

Polițiștii și jandarmii olteni au confiscat, fiecare, sute de kilgrame de materiale pirotehnice, întocmind în total 20 de dosare penale pentru operațiuni ilegale cu astfel de articole, dar și două dosare pentru vătămare corporală din culpă, după ce doi copii au fost răniți de petarde.

Captura polițiștilor olteni depășește 1.000 kg de articole cu amestec pirotehnic interzise de lege, confiscate în intervalul 29 decembrie – 2 ianuarie 2019 în tot județul. Polițiștii au întocmit și zece dosare penale în urma operațiunilor desfășurate cu aceste articole, în majoritatea cazurilor fiind vorba de comercializare sau deținere ilegală.
Și jandarmii olteni au surprins în flagrant alte zece persoane, acestea acționând în special în zona piețelor, în întreg județul. Jandarmii au confiscat, astfel, 948 de articole pirotehnice interzise.
Deși autoritățile spun că în acest an au observat o diminuare a fenomenului comercializării, pe de o parte, a articolelor pirotehnice pentru care este nevoie de autorizări speciale, iar pe de altă parte folosirea în mai mică măsură a acestora, evenimentele nedorite nu au întârziat să apară.
Doi copii din Olt se află la două spitale din București, răniți grav în urma folosirii petardelor. Primul a căzut victimă obiectului periculos un băiat în vârstă de 11 ani, din Slatina, care în preajma Crăciunului a desfăcut o petardă, a golit-o de conținut, pe care l-a pus pe o foaie de hârtie, i-a dat foc, acoperind apoi totul cu o pătură. Din suflul exploziei a suferit arsuri la față, dar și răni grave la ochi.
O fată de 11 ani, din Șerbănești, județul Olt, a suferit și aceasta o rană gravă la ochiul stâng, tot din cauza unei petarde, fata fiind transportată, în prima zi din an, cu ambulanța, mai întâi la spitalul din Slatina, fiind ulterior transferată la un spital din București, unde medicii luptă să îi salveze văzul.
Metodele celor care practică vânzarea ilegală a acestor obiecte s-au rafinat, au mai observat oamenii legii, deși în continuare s-au vândut articole ilegale și la vedere. Vânzătorii i-au „agățat“ pe cumpărători pe WhatsApp sau prin alte metode, prezentându-le oferta și aducând strict cantitatea cerută, nemairiscând să fie depistați cu toată marfa. Mai mult, ar fi pătruns în țară și obiecte inscripționate conform standardelor în vigoare, în schimb conținutul de amestecuri pirotehnice fiind superior, aceste produse fiind greu de depistat fără o analiză de laborator și cu atât mai puțin de către cumpărătorul de bună credință, au mai precizat oamenii legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS