5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVeste proastă! Facturile sar în aer în 2019

Veste proastă! Facturile sar în aer în 2019

Anul 2019 vine cu un val de scumpiri la utilităţi. Noul an aduce pentru craioveni majorări de preţuri la căldură, apă şi canal, gunoi şi gaze. Toate aceste creşteri se vor resimţi din plin în facturile la întreţinere, dacă vorbim de craiovenii care locuiesc la bloc.
Aşa cum prezentam şi anul trecut, în GdS, craiovenii vor plăti, începând cu 1 ianuarie 2019, facturi mai mari la căldură. Populaţia va achita cu aproape 14 lei mai mult pe gigacalorie, comparativ cu iarna trecută. Prin urmare, proprietarii care sunt legaţi de sistemul centralizat de încălzire al oraşului, adică primesc căldură de la Termo prin punctele termice, vor plăti 250,29 lei/Gcal faţă de 236,86 lei/Gcal. Scumpirea s-a aplicat începând cu luna noiembrie 2018, dar diferenţa de preţ este susţinută de administraţia locală, dar numai până la începutul anului 2019, când creşterea va fi suportată direct de craioveni. De unde vine această scumpire? Din creşterea preţului energiei termice livrate sub formă de apă fierbinte de către Complexul Energetic Oltenia.
Scumpirea se impune după ce ANRE a stabilit ajustarea preţului la energia termică produsă şi livrată de Complex, iar rectificarea a fost aprobată şi de Consiliul Local al Municipiului Craiova. „Tariful la energie termică a crescut, începând cu luna noiembrie, cu aproximativ 14 lei, creştere pe care Primăria Craiova o suportă decât până la sfârşitul anului 2018. De la 1 ianuarie 2019, o va suporta populaţia. S-a ajuns aici, deoarece CEO a ridicat preţul la aburul furnizat Termoficării, după ce ANRE a reglementat preţul pentru energia termică livrată la SACET“, a precizat Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei.

De anul acesta, craiovenii vor plăti mai scump utilităţile

Gunoi mai scump

2019 aduce pentru craioveni scumpiri şi la gunoi, precum şi alte obligaţii, cum ar fi colectarea selectivă. Tarifele pentru activităţile serviciului de salubrizare cresc de la 1 ianuarie atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Craiovenii vor plăti, de anul viitor, pentru colectarea deşeurilor menajere un tarif de 8,51 fără TVA lei/pers/lună fără TVA, (10,13 cu TVA) faţă de 7,07 tariful actual. Persoanele juridice şi ceilalţi agenţi economici vor plăti pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului un tarif în valoare de 99,65 lei/mc/lună cu TVA faţă de 76,08 lei/mc/lună fără TVA.
Totodată, se va impune şi taxa specială de salubrizare pe care o datorează atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, care nu au contract cu operatorul local şi vor plăti prin serviciul de taxe şi impozite. Aceleaşi valori le au şi taxele speciale de salubrizare, acestea fiind plătite de către craiovenii care nu au încheiate contracte cu operatorul, dar vor plăti această taxă odată cu taxele şi impozitele.
Prin urmare, SC Salubritate Craiova SRL solicită creşterea preţurilor pe motiv că modificarea se impune, ca să „acopere costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare, să acopere cel puţin sumele investite şi cheltuielile curente de întreţinere şi exploatare a serviciului de salubrizare, să încurajeze investiţiile de capital, să respecte şi să asigure autonomia financiară a operatorului“, se arată în Raportul care a stat în spatele HCL.

De anul acesta, craiovenii vor plăti mai scump utilităţile

Apa de la robinet, mai scumpă

Compania de Apă Oltenia a modificat şi ea preţul la apă şi canalizare începând din luna decembrie 2018, în sensul că acesta va fi actualizat cu inflaţia. Cum facturile din decembrie trebuie achitate în ianuarie, creşterea se va resimţi începând cu 2019. Preţul existent la apă este de 3,57 lei/mc fără TVA, iar după actualizarea cu inflaţia va deveni 3,74 lei /mc fără TVA (diferenţă de 0,17 lei /mc fără TVA). La canalizare şi epurare, tariful existent este de 2,44 lei fără TVA şi va deveni 2,56 lei /mc fără TVA (diferenţă de 0,12 lei/mc fără TVA), ceea ce face ca într-un top al preţurilor percepute consumatorilor în toate judeţele ţării, Craiova să se claseze pe locul 33 din totalul de 45.
Trebuie precizat că, începând cu 1 ianuarie 2019, cota de TVA pentru serviciile de canalizare-epurare se reduce de la 19% la 9%, conform legii. Reprezentanţii CAO spun că această modificare este necesară întrucât strategia de tarifare (adică acele creşteri anuale ale preţului la apă şi canal) a operatorului SC Compania de Apă Oltenia SA nu mai este în vigoare, iar această formulă trebuie cuprinsă în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, deoarece tariful la apă şi canalizare nu ar putea fi actualizat cu indicele de inflaţie.

De anul acesta, craiovenii vor plăti mai scump utilităţile

Urmează majorări de preţ la energie electrică şi gaze naturale

Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici, în regim de serviciu universal, şi preţul la gaze naturale pentru consumatorii casnici nu vor fi modificate, ce-i drept, chiar de la 1 ianuarie 2019, dar reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au anunţat că vor fi totuşi scumpiri din primăvară vară şi în aceste servicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS