21.6 C
Craiova
vineri, 17 septembrie, 2021
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii pot lăsa şoferii fără permise de conducere

Medicii pot lăsa şoferii fără permise de conducere

Codul Rutier a fost modificat după Crăciun, fiind introdusă obligativitatea medicilor de a trimite la un control o persoană care are o afecţiune ce nu permite deţinerea unui permis auto. Dacă şoferul nu face controlul medical recomandat, medicul va informa Poliţia Rutieră, iar şoferul în cauză va rămâne fără permis. Legea prin care a fost modificat Codul Rutier prevede şi amenzi pentru medicii şi clinicile care nu vor respecta obligaţiile legale.

Preşedintele Iohannis a promulgat, pe 27 decembrie, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Această lege aduce modificări numai în ceea ce priveşte conducătorii de autovehicule, mai exact pe cei care suferă de unele afecţiuni medicale.
Înainte de a fi modificat, Codul Rutier prevedea că medicul de familie, atunci când constată că o persoană care posedă permis de conducere prezintă afecţiuni medicale prevăzute de un ordin al ministrului sănătăţii, solicita un examen de specialitate. În cazul în care unitatea de asistenţă medicală autorizată a stabilit că persoana este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, urma să comunice diagnosticul Poliţiei Rutiere.
Prin modificările aduse, nu numai medicul de familie poate face acest lucru, orice medic fiind obligat să trimită la un control de specialitate un şofer care suferă de afecţiunile prevăzute de ordinul ministrului sănătăţii.
„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată“, prevede acum Codul Rutier.

Şoferii sunt puşi în trei situaţii

Codul Rutier recent modificat prevede trei situaţii în care se vor regăsi şoferii trimişi de orice medic la control. În prima situaţie, şoferul se prezintă la examinare şi se constată că este apt să conducă în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimiţător, în maximum 15 zile, rezultatul examinării.
În scenariul al doilea, medicii constată că şoferul este inapt să mai conducă. În această situaţie, clinica este obligată să informeze Poliţia Rutieră în maximum 24 de ore, care va retrage permisul şoferului până când acesta îşi va trata afecţiunea respectivă, iar în urma unei noi examinări medicale, se constată că este apt să urce din nou la volan.
În cea de-a treia variană, dacă în termen de 30 de zile de la data emiterii biletului de trimitere medicul trimiţător nu este înştiinţat asupra rezultatului exeaminării, acesta este obligat să anunţe Poliţia Rutieră, care va retrage permisul persoanei în cauză.
Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către Poliţia Rutieră. În termen de maximum trei zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul Poliţiei Rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor.
De asemenea, Codul Rutier prevede şi sancţiuni pentru medicii sau unităţile medicale care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale. Astfel, medicii pot fi sancţionaţi cu amendă între 9 şi 20 de puncte, iar unităţile medicale cu amendă între 21 şi 100 de puncte.

Afecţiunile medicale

Potrivit unui ordin al ministrului sănătăţii (Normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul), persoanele care suferă unele afecţiuni medicale nu pot obţine sau nu îşi pot reînnoi permisul de conducere. Printre afecţiunile prevăzute de acest ordin se numără diabetul, afecţiuni neurologice, epilepsia, afecţiuni cardiovasculare, oftalmologice sau renale, tulburări mintale sau alcoolismul.
De exemplu, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidații ori conducătorii auto care prezintă afecțiuni ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul.
Pentru candidații și conducătorii auto care sunt dependenţi de alcool, permisele de conducere nu se eliberează sau nu se reînnoiesc. Acest lucru se poate face „după o perioadă de abstinență dovedită și numai cu condiția existenței unui aviz medical autorizat, precum și a unor controale medicale periodice“, prevede ordinul ministrului sănătăţii.
Nu sunt trecute cu vederea nici persoanele care au suferit un transplant de organe sau un implant artificial, „care afectează capacitatea lor de a conduce“.
Documentul mai prevede şi o regulă generală: „Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaților ori conducătorilor auto care prezintă afecțiuni care nu sunt menționate în prezentele norme minime, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcțională care poate afecta siguranța rutieră“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

CE înființează o celulă de criză în domeniul sănătății...

Comisia Europeană (CE) a lansat joi o celulă de...

ȘTIRI GdS