Nu consumaţi carne de porc netestată!

Etichete , , , ,


Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun şi este bine să puneţi pe masă nu doar bucate alese provenite din porcul sacrificat în această perioadă, ci și sigure pentru sănătatea dumneavoastră. Medicii avertizează asupra pericolului la care vă supuneţi în cazul în care consumaţi carne fără examen trichineloscopic. Pătrunderea larvelor de Trichinella spiralis în mucoasa intestinală poate duce chiar şi la deces.

Urmează ultimul weekend dinaintea Crăciunului şi mulţi doljeni şi-au planificat să îşi sacrifice animalele în aceste zile. Medicii veterinari atrag atenţia asupra importanţei examenului trichineloscopic şi avertizează asupra riscurilor la care vă supuneţi în cazul în care consumaţi carne netestată. „Toţi cei care îşi sacrifică porcii pentru consum propriu sunt obligaţi să meargă la medicul veterinar şi să facă examenul trichineloscopic al cărnii. Trichineloza este o zoonoză, se transmite de la animal la om, iar cei mai sensibili sunt bătrânii şi copiii. Dacă infestaţia este masivă, se poate ajunge şi la deces“, a spus Andrei Butaru, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj. Probele de carne care trebuie duse la medic se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Ce este trichineloza

Trichineloza apare ca urmare a consumului de carne infestată cu parazitul Trichinella spiralis, transmiterea la om făcându-se prin consumul de carne crudă (pastramă, afumături), care conţine larve vii, capabile să realizeze un ciclu biologic odată pătrunse în intestin. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. „Simptomele clinice ale trichinelozei apar atât la oamenii maturi, cât şi la copii, din cauza valurilor succesive de invazie intestinală a parazitului, migrării larvare şi închistării musculare. Aceste manifestări sunt în funcţie de cantitatea de larve ingerate, dar şi de rezistenţa şi reactivitatea alergică a organismului. Majoritatea infecţiilor uşoare (sub 10 larve pe gramul de masă musculară) sunt asimptomatice, în timp ce infecţiile grave (peste 50 de larve pe gram) pot pune viaţa în pericol. Invazia intestinului de către un număr mare de paraziţi provoacă, ocazional, diaree, în timpul primei săptămâni de infecţie. Durerea abdominală, constipaţia, greaţa şi vărsăturile pot fi, de asemenea, accentuate. Simptomele cauzate de migrarea larvarelor şi invaziei musculare încep să apără în a doua săptămână după infecţie. Larvele de Trichinella care migrează provoacă o reacţie marcată de hipersensibilitate locală, cu febră ridicată, dureri de cap, ameţeli, astenie, dureri în masele musculare, dificultate în mers, în masticaţie, în înghiţire, la respiraţie. Caracteristice sunt edemul facial (umflarea feţei) şi periorbital (în jurul ochilor), dar şi erupţiile urticariene“, a spus dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Foarte important este ca, înainte de consumarea cărnii de porc, să aveţi grijă de unde o cumpăraţi, să aibă avizul medicului veterinar, iar în cazul copiilor mici, chiar dacă este o carne sănătoasă, să fie consumată în cantităţi mici, şi foarte bine prelucrată termic.

Cum transportăm carnea de porc


Un alt pericol, de data aceasta pentru sănătatea porcilor, este pesta porcină africană. După ce primul focar a fost descoperit la sfârşitul lunii octombrie, medicii sanitar-veterinari continuă controalele pentru a stabili dacă mai există riscul de boală. Testele se fac în special în satul Comănicea, unde a fost identificat focarul. „Pe 7 decembrie am dus porcii-santinelă în coteţul în care a fost descoperită boala. De asemenea, am recoltat probe de sânge din toată zona de protecţie, pe o rază de trei kilometri, şi azi (miercuri-n.r.) le-am trimis la Bucureşti.

Porcii-santinelă au rolul de a stabili dacă mai există virusul, iar dacă testele ies negative, vom putea ridica restricţiile şi repopula zona“, a spus Andrei Butaru.

Apariţia pestei porcine africane în judeţul nostru a creat panică în rândul oamenilor şi chiar şi în această perioadă există persoane care se întreabă dacă le pot trimite copiilor în Craiova sau în alte colţuri ale ţării carne şi preparate din carne fără a risca să le fie confiscate. Directorul DSVSA Dolj spune că, având în vedere că animalele sunt sacrificate în mod tradiţional, nu pot fi emise documente privind trasabilitatea cărnii, iar riscul de a fi confiscată este foarte mare în special în cazul în care aceasta nu este procesată termic. „Atâta timp cât omul îşi cară o bucată de carne pentru copilul lui, pentru nepoţi, rude, îşi asumă riscul pentru că nu se pot emite acte. Documente se eliberează în momentul în care animalul este sacrificat într-un abator sau într-o fabrică de mezeluri controlată sanitar-veterinar. E bine ca oamenii să îşi ia măsurile de precauţie şi să aplice un tratament termic carte să distrugă anumiţi germeni. Dacă, de exemplu, transportă carne la untură, riscul să li se se contamineze cineva este foarte mic. Dacă e carne afumată, există un risc pentru că afumarea este o metodă de conservare, dar nu una care să demonstreze că distruge virusul. Şi sărarea, şi uscarea sunt metode de conservare, dar nici acestea nu distrug virusul. Cât priveşte caltaboşul sau leberul, acestea se fierb, sunt procesate termic“, a spus Butaru.

Până în prezent, nu a mai fost descoperit nici un caz de pestă porcină africană în judeţul Dolj şi nici vreun caz de trichineloză. Trebuie să ştiţi că, la fel ca în cazul pestei porcine africane, vă puteți recupera banii dacă porcul are trichineloză, dar asta numai dacă animalul a fost crotaliat. Plata despăgubirilor se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile de la tăierea sau uciderea lor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 20 decembrie 2018

Actualitate

» Situaţia privind evoluţia Pestei Porcine Africane
» Prima de activare pentru şomerii neindemnizaţi care se încadrează în muncă
» Guvernul a decis încetarea mandatului prefectului de Bucureşti
» 19 autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime vor intra în dotarea pompierilor
» Nou scandal la Facebook. Sute de companii ar fi avut acces la mesajele private ale utilizatorilor
» Instanţa supremă suspendă executarea pedepsei şi în cazul Elenei Udrea. Ea va fi pusă în libertate
» Președintele Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria, ședința de guvern continuă
» Explozie puternică la un liceu din Suedia
» (Video) Două turiste, decapitate în Maroc. Poliţia a găsit suspecţii oribilei crime
» Iohannis prezidează şedinţa Guvernului, alături de premierul Dăncilă: Nu ne permitem să nu colaborăm
» A doua zi de haos la Bursă, după anunțul că “taxa pe lăcomie” ajunge în guvern
» Moţiunea de cenzură a fost respinsă
» Prim-ministrul Viorica Dăncilă: „Nu îmi dau demisia”
» Investitorii străini: Ordonanța de Urgență nu trebuie promovată mai departe
» ANSVSA: Amenzi de aproape 300.000 de lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor

Publireportaj

» Primarul din Mischii: „2019 va fi anul de vârf al investiţiilor“
» Investiţii de milioane de euro în comuna Giurgiţa
» Moş Crăciun a venit la copiii din Malu Mare
» Comuna Bucovăţ, modernizată în an centenar
» 2018, an plin de realizări în comuna Valea Stanciului

Local

» Magazinele ENEL din Oltenia , închise vineri , pe 25 şi 26 decembrie

Dolj

» Premii de excelenţă la Gala „10 pentru Craiova“
» Primăria, taxată pentru creşterea tarifelor la utilităţi
» Amenzi pentru lipsa vinietei din parbriz, anulate de instanţă
» Primăria a mărit taxele craiovenilor fără dezbatere publică
» Expert: Nu doar gazonul de pe „Oblemenco“ are probleme
» Craiova: Elevii vor gratuite, nu transport în RATe
» Mâine se opresc gazele pe mai multe străzi din Craiova
» Master Planul de Deşeuri din Dolj, în impas

Gorj

» Prefectul solicită primăriilor toate contractele de deszăpezire
» Semnal de alarmă: Risc major de apă insuficientă la Rânca
» Gorj: Bătrână lovită de o mașină la Plopșoru. Victima a decedat
» Gorj: Poliţiştii le-au transmis cetăţenilor să fie atenţi pe cine primesc în casă, la colindat

Olt

» Al treilea centru de zi pentru vârstnici în mediul rural
» Olt: Moş Crăciun în misiune specială cu poliţiştii rutieri

Vâlcea

» Vâlcea: Un tânăr a vrut să înşele oamenii, cerând cu împrumut sume de bani

Sport

» Mondea, bun de făcut cinste
» CSO Filiaşi a cooptat patru jucători de la FCU (Update)
» Wozniak a anunţat că se retrage din tenis
» Fotbal / România încheie anul pe locul 24 în clasamentul FIFA

Sanatate

» Cătina, fructul care previne boli grave
» Cum pregătim organismul pentru masa de Sărbători

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Ghidul cumpărăturilor sănătoase pentru Sărbători
» Reţeta de weekend – Vrăbioară de vită împănată
» Bancul zilei
» Melania și Donald Trump, în fotografia oficială de Crăciun
» Semifinaliştii selecţiei Naţionale Eurovision
» Mesajul Suveranului Pontif: Nu va fi Crăciunul dacă vom căuta strălucirile lumii
» Costiţe de porc la cuptor, ideale pentru masa de Crăciun

Top