18.8 C
Craiova
marți, 4 august, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Fermierii, sprijiniţi de FNGCIMM să cumpere terenuri agricole

Fermierii, sprijiniţi de FNGCIMM să cumpere terenuri agricole

Directorul general adjunct al FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, a precizat că instituţia acordă garanţii pentru 80% din valoarea finanţării (Foto: Lucian Anghel)

FNGCIMM a lansat, vineri, la Craiova, un nou produs de garantare a creditelor contractate de fermierii care doresc să cumpere terenuri agricole şi pentru cei care fac investiţii diverse în agricultură. La eveniment au fost prezenţi potenţiali beneficiari din nouă judeţe ale ţării.

Filiala Locală Craiova a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a organizat vineri, 14.12.2018, la sala de conferinţe a hotelului Plaza din Craiova, un eveniment intitulat „Soluţii de garantare a finanţărilor din mediul rural – Împreună creştem satul românesc“, prin care s-au prezentat soluţii de sprijinire a fermierilor, în special a celor care doresc să cumpere terenuri agricole. Autorităţile intenţionează ca, prin astfel de măsuri, să se diminueze exodul tinerilor de la sat către oraş sau în afara ţării.
Au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri din comunităţile rurale, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai organismelor de drept public, ai grupurilor de acţiune locală, autorităţi contractante şi de management, instituţii finanţatoare. Participanţii au venit la Craiova din nouă judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa.

Conferinţa FNGCIMM, organizată la Craiova (Foto: Lucian Anghel)

O nouă garanţie, pentru creditele fermierilor

Vineri a fost lansat, la Craiova, un nou produs de garantare a creditelor contractate de fermieri. FNGCIMM a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la finele lunii noiembrie, o convenţie de colaborare în baza căreia se pot emite garanţii financiare pentru creditele destinate după cum urmează: fermierilor care achiziţionează teren cu destinaţie agricolă, de până la atingerea unui plafon cumulat de maximum 750 de hectare în proprietate; fermierilor pentru finanţarea producţiei agricole, finanţarea producţiei piscicole şi a investiţiilor în domeniul agricol şi cel al acvaculturii, altele decât cele finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi din Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020; dar se adresează şi beneficiarilor PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, pentru finanţarea proiectelor de investiţii sprijinite prin aceste programe.
Actul normativ în baza căruia a fost semnată convenţia de colaborare este OUG nr. 43/2013, cu modificările şi completările ulterioare, privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, precum şi dezvoltarea afecerilor în domeniul producţiei vegetale, zootehnice şi acvaculturii, a informat FNGCIMM.
Directorul general adjunct al FNGCIMM la nivel naţional, Gheorghe Lăpădat, a precizat că speră ca „acest nou produs de garantare să conducă la dinamizarea accesării surselor de finanţare pentru fermieri şi la dotarea cu utilaje agricole a societăţilor agricole respective. Aceste acţiuni sperăm să conducă la dezvoltarea satului românesc şi implicit a economiei rurale. Acordăm garanţii punctuale, în baza convenţiilor pe care le avem încheiate cu 23 de bănci“. Gheorghe Lăpădat a precizat că, la nivel naţional, instituţia pe care o reprezintă a acordat garanţii în valoare de aproximativ 4,9 miliarde de euro celor din mediul rural.
În Oltenia au fost acordate garanţii pentru investiţiile din fonduri europene derulate prin AFIR în valoare de 200 de milioane de euro, a mai spus directorul general adjunct al FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat.

Conferinţa FNGCIMM, organizată la Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Cum procedează cei care doresc garanţia Fondului

Înainte să poată obţine garanţia de la Fond, potenţialii beneficiari trebuie să îndeplinească toate condiţiile de creditare ale băncilor. Directoarea Filialei Craiova a FNGCIMM Craiova, Mihaela Bărbulescu, a precizat că prin noul produs de garantare pot solicita garanţia Fondului beneficiarii finanţărilor acordate de bănci, la fel ca în alte proceduri de garantare cunoscute de mediul de afaceri. „Acordăm garanţie fermierilor care pot fi din categoria IMM-urilor, asociaţii ale producătorilor agricoli, fermieri care desfăşoară activitate economică în domeniul agricol şi beneficiarii privaţi ai PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, excluzând UAT-urile“, a precizat Mihaela Bărbulescu. Beneficiarii privaţi ai finanţărilor obţin întâi credit bancar pentru achiziţionarea de pământ, după care solicită garanţia de la Fondul de Garantare, fie printr-o aplicaţie informatică, dacă suma solicitată este mai mică, fie cu dosar de garantare, dacă suma solicitată spre garantare este mai mare. Fondul garantează 80% din valoarea finanţării primite de fermieri. Valoarea maximă a garanţiei acordate poate fi de 2,4 milioane de euro, pentru o finanţare de maximum 3 milioane de euro. Costul garanţiei (comisionul către FNGCIMM) este de minimum 1,1% din suma garantată.
Mai pot fi garantate creditele pentru finanţarea producţiei agricole, pentru investiţii în acvacultură şi piscicultură etc.
La finalul ceremoniei, ca urmare a faptului că luna aceasta FNGCIMM împlineşte 17 ani de existenţă, directorul general adjunct al instituţiei a acordat distincţii câtorva beneficiari ai garanţiilor acordate de Fond din diverse judeţe, precum şi reprezentanţilor mass-media care au mediatizat, de-a lungul anilor, performanţele mediului de afaceri şi activitatea Fondului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tramvaiele Craiovei vin din Ucraina

Aşa arată unele modele de tramvaie produse de firma ucraineană Tatra-Yug.

ȘTIRI GdS

Tramvaiele Craiovei vin din Ucraina

Aşa arată unele modele de tramvaie produse de firma ucraineană Tatra-Yug.

S-a lansat licitaţia pentru lotul de 30 de autobuze...

Primăria Craiova a lansat licitaţia pentru lotul de 30 de autobuze electrice, cu lungimea de circa 12 metri. Contractul presupune şi achiziţia a 30 de staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă.
00:03:15

Proteste la primăria Moţăţei: Unde este islazul comunal?

Zeci de ciobani din Moţăţei s-au adunat, ieri de dimineaţă, în curtea primăriei. Oamenii sunt revoltaţi pentru că nu au unde să...

Tânăr de 17 ani, găsit înecat într-un ștrand din...

Un tânăr de 17 ani, din Brădești, a fost găsit înecat, luni, într-un ștrand din localitatea doljeană Ișalnița.  Potrivit...

Terasele rămân deschise în Râmnicu Vâlcea și după ora...

Municipalitatea din Râmnicu Vâlcea sprijină sectorul HoReCa de la nivel local şi nu impune închiderea teraselor la ora 23.00.

Râmnicu Vâlcea: Noua stație de taxiuri în zona Cina

Noua staţie de taximetre din zona ”Cina” se va amenaja respectând doleanţele taximetriştilor, potrivit municipalității din Râmnicu Vâlcea.