Consiliul Judeţean Gorj ar putea înfiinţa un centru unic de suport IT pentru primăriile din judeţ. Este vorba de cele 70 de unităţi administrativ-teritoriale din Gorj. Liderul USR Gorj, Radu Miruţă, a propus şefilor CJ Gorj înfiinţarea unui centru unic. Acesta ar urma să asigure servicii şi asistenţă de specialitate primăriilor. Miruţă, specialist IT, a declarat că va oferi gratuit suport dacă se va decide înfiinţarea centrului respectiv. „Problemele informatice sunt comune în majoritatea primăriilor, însă fiecare primărie are contract separat, din banii publici. Cu toate că există contract, o parte dintre probleme nu sunt rezolvate, fiindcă funcționarul nu prea știe clauzele contractului și nu știe pentru ce poate cere suport și ce ar trebui să știe el… iar ce nu știe el, rămâne neștiut și nerezolvat – în detrimentul cetățeanului“, potrivit lui Miruţă.

Echipa există

Potrivit lui Miruţă, un pachet software de dispatching (gen dispecerat), în care fiecare funcționar din cele 70 de primării poate deschide câte un tichet atunci când nu îi merge imprimanta, când nu poate utiliza o aplicație, când firewall-ul îi blochează un flux, când are nevoie de toner, când faxul nu funcționează, când centrala telefonică o ia razna, ar fi un pas înainte și s-ar simți în serviciile prestate. „În cadrul Consiliului Județean Gorj, ar exista o echipă de tineri, majoritatea poate chiar studenți locali care, sub coordonarea a unu-doi șefi de echipă, ar prelua aceste tichete și ar oferi suport per tichet în fiecare caz. Mai toate activitățile s-ar face de la distanță, prin internet, rare ar fi cazurile în care ar trebui făcută o deplasare. La un moment dat, funcționarii vor deprinde soluțiile, fiind un avantaj și pentru dezvoltarea profesională a fiecărui angajat care încă mai are teamă de calculator. În plus, s-ar mai crea niște locuri de muncă, problemele ar fi rezolvate rapid, costurile ar fi reduse, primăriile ar salva niște bani pe care i-ar putea utiliza pentru dezvoltarea activităților locale, tinerii ar mai rămâne în Gorj“, a mai spus Radu Miruţă.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.