10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria vrea ca UE să deconteze reabilitarea Parcului „Romanescu“

Primăria vrea ca UE să deconteze reabilitarea Parcului „Romanescu“

Reprezentanţii primăriei au semnat un nou proiect, prin care vor să deconteze lucrările executate

Primăria Craiova a cheltuit bani din buget pentru reabilitarea parcului, iar acum încearcă să recupereze 8,4 milioane de euro de la UE, printr-un nou proiect. În noul proiect, în valoare de 11,3 milioane de euro, sunt incluse lucrările deja executate, dar şi lucrări noi, pentru reabilitarea podului suspendat. Primăria s-a împrumutat la bancă pentru a cumpăra 40 de autobuze, dar susţine că va accesa şi fonduri UE.

Primăria Craiova a semnat ieri un contract de finanţare pe fonduri UE în valoare de 11,3 milioane de euro pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“. După cum se ştie, parcul a fost deja reabilitat printr-un proiect din 2015, dar suma decontată din fonduri UE a fost de doar trei milioane de euro. Acum, primăria încearcă de fapt să mai deconteze de la UE încă 8,4 milioane de euro. În noul proiect este inclusă şi reabilitarea podului suspendat, estimată la circa un milion de euro, dar şi un sistem de monitorizare a numărului de vizitatori. Potrivit reprezentanţilor primăriei, proiectul ar trebui să se încheie în maximum doi ani. „Este un grafic de rambursare foarte strict, ultima cerere trebuie făcută de autorităţi în 30 septembrie 2020. Termenul de execuţie este de un an, începând din momentul în care se dă ordinul de începere a lucrărilor, care este legat de vreme. În avans, s-a semnat contractul pentru documentaţia de proiectare şi de execuţie pentru podul suspendat, se mai aşteaptă nişte avize de la Ministerul Culturii şi apoi se trece efectiv la reabilitarea podului. Intervenţiile constau în stabilizarea podului pentru cablurile de susţinere, refacerea elementelor decorative, corecţia cromatică a podului, tratamentul pentru refacerea hidroizolaţiei şi amplasarea unui sistem arhitectural pentru iluminatul nocturn“, a precizat primarul Mihail Genoiu.
Primăria Craiova a atras începând din 2007 fonduri UE în valoare de 160 de milioane de euro. Pentru dotarea cu autobuze a societăţii de transport local, municipiul se va împrumuta la BERD cu circa 15 milioane de euro. Din această sumă se vor cumpăra până la 40 de autobuze şi se vor reabilita nouă clădiri de şcoli. Totodată, reprezentanţii primăriei susţin că vor mai cumpăra din fonduri UE 17 tramvaie şi 35 de autobuze electrice. Şi RAT SRL se va îndatora separat la BERD circa cinci milioane de euro pentru achiziţia a zece autobuze şi repararea depoului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS