11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSurprize, surprize după reproiectare: Construirea stadionului de atletism depăşeşte zece milioane de euro

Surprize, surprize după reproiectare: Construirea stadionului de atletism depăşeşte zece milioane de euro

În urma reproiectării, stadionul de atletism de 5.000 de locuri şi-a dublat costul de execuţie (Foto: Arhiva GdS)

Stadionul de atletism din Craiova, care trebuia construit încă din 2016 lângă arena „Ion Oblemenco“, se dovedeşte o investiţie costisitoare pentru bugetul local, în urma reproiectării pentru conversia de la categoria V la categoria III IAAF (omologat de Federația Internațională de Atletism pentru competiții internaționale). După actualizarea devizului general şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Stadion de atletism cu capacitate de peste 5.000 locuri“, costul de realizare a arenei a crescut de la 4,7 milioane de euro la 11,5 milioane de euro.

Peste scheletul stadionului de atletism de 5.000 de locuri va mai trece o iarnă, urmând ca la primăvară Primăria Craiova să umble serios în vistierie pentru a relua lucrările de execuţie a arenei, demarate în mai 2015 şi abandonate prin septembrie 2016, când stadionul trebuia să fie gata demult. Autorităţile au decis la acea vreme că nu mai are rost un stadion de atletism în forma gândită iniţial, având în vedere şi noua arenă „Ion Oblemenco“, aşa că au cerut o reproiectare a lui, pentru conversia de la categoria V la categoria III, adică să fie omologat de Federația Internațională de Atletism (IAAF) pentru competiții internaționale. Asta după ce licitarea la pachet a proiectării şi execuţie s-a dovedit un eşec.
S-a apelat apoi la un consultant internaţional care să traseze criteriile impuse de IAAF, s-a stabilit şi proiectantul (aceeaşi firmă care realizase şi vechiul proiect) şi s-a aşteptat după noul proiect tehnic, a cărui realizare a demarat în iunie 2018. „Proiectul tehnic a fost analizat și de consultantul german care a stabilit criteriile ce trebuia respectate, iar acesta a concluzionat că stadionul corespunde chiar normelor de categoria II A. Așa cum a fost gândit acum, noul stadion ne va permite să găzduim un Campionat European de Atletism, dar şi costurile sunt mai mari“, spunea, în toamnă, primarul Mihail Genoiu, după ce primăria a intrat în posesia noului proiect tehnic al stadionului. După ce au fost obţinute şi toate avizele necesare, municipalitatea a întocmit un proiect de hotărâre privind actualizarea devizului general şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Stadion de atletism cu capacitate de peste 5.000 locuri“, care va fi supus la vot astăzi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local (CL) Craiova.

Costurile de execuţie s-au dublat

După reproiectare, costurile de realizare a stadionului de atletism au crescut considerabil. Practic, ele au devenit mai mult decât dublul celor iniţiale. Dacă în documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii votată iniţial se vorbea de o valoare totală a investiţiei de 21.646.805 lei, adică 4.788.101 euro, din care construcţii şi montaj în valoare de 15.001.420 de lei, adică 3.318.898 de euro (cu un euro cotat la 4,52 lei), noii indicatori tehnico-economici ai investiţiei au „explodat“.
Potrivit noului deviz general care va fi supus astăzi la vot, valoarea totală a stadionului de atletism se ridică la 45.311.380 de lei, fără TVA, adică 9.716.170 de euro. Cu TVA, asta înseamnă 53.970.590 de lei, adică 11.581.672 de euro (la un curs pe euro de 4,66 lei). Din aceşti bani, construcţia şi montajul însumează 39.480.490 de lei, echivalentul a 8.465.850 de euro, fără TVA. Dacă adăugăm şi TVA-ul, suma ajunge la 46.999.280 de lei, adică la 10.085.682 de euro.
În prezent, lucrările de construcție se află la nivelul structurii de rezistență (aferente zonei de gradene și al structurii corpurilor centrale), iar pentru terenul de sport s-au executat instalațiile de drenaj și straturile aferente şi montajul sistemului de irigații, după cum se precizează în raportul municipalităţii. Totodată, au mai fost realizate rețelele de canalizare menajeră și pluvială exterioare, de alimentare cu apă și de alimentare cu agent termic primar pentru încălzire și apă caldă.

Ce va avea în plus noul stadion

Tot din raportul primăriei ataşat proiectului de hotărâre aflăm că „față de situația proiectată inițial se adaugă o zonă de încălzire/warm-up pentru competițiile de atletism“. Aceasta va fi dotată și cu o construcție dedicată (Corp E), P+1, de 233,2 mp, situată în imediata apropiere, pentru depozitarea materialelor sportive și cu vestiare pentru sportivi. De asemenea, structura din beton armat a gradenelor și clădirii principale, care este parțial executată, va suferi unele modificări în vederea reorganizării interioare a funcțiunilor și fluxurilor de circulații, în mod special la nivelurile parter și etaj 1. Totodată, la nivelul construcției existente, noile intervenții implică adăugarea unor noi spații la parter în interiorul ariei construite a celor două corpuri de gradene circulare (corp A şi D) şi reconfigurarea spațiilor interioare din clădire.
În zona de ieșire de pe teren se va amplasa funcțiunea de testare antidoping, necesară la finalul fiecărei competiții, iar în apropiere, cu acces direct din holul sportivilor/arbitrilor, va fi o cameră de întâlniri/spațiu de festivități. În noul proiect mai este menţionată şi o sală de forţă la etajul 1, în timp ce atât la nivelul parterului, cât și la nivelul etajului 1, vor exista zone cu alimentație publică, grupuri sanitare şi garderobă, destinate publicului. Pentru activitățile de încălzire, stadionul va fi dotat cu o pistă standard de 200 m pentru alergare (cu patru culoare de minim 100 m de alergare în linie dreapta), instalație pentru săritura în lungime și triplu salt, instalație de aruncare a greutății şi instalație de aruncare disc și ciocan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS