0.6 C
Craiova
sâmbătă, 29 februarie, 2020
Acasă Local Dolj Director de la Spitalul CFR, acuzat de obţinerea pe nedrept de fonduri

Director de la Spitalul CFR, acuzat de obţinerea pe nedrept de fonduri

-

Judecătorii de la Tribunalul Dolj urmează să hotărască dacă admite acordul încheiat între dr. Radu şi procurorii DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la sfârşitul lunii trecute, sesizarea Tribunalului Dolj cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei semnat de dr. Lucreţiu Radu, directorul medical al Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova. Anchetatorii susţin că, cu ocazia construirii unei pensiuni, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, dr. Lucreţiu Radu a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională mai multe documente false, obţinând pe nedrept suma de 128.329 de lei.

Un an şi jumătate de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Aceasta este pedeapsa stabilită de procurorii anticorupţie în cazul dr. Lucreţiu Radu, în prezent director medical al Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova, acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri.
Anchetatorii au reţinut că, „în perioada 2013-2015, în contextul derulării a unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – «Execuție și dotare pensiune turistică», inculpatul Radu Lucrețiu a folosit în relația cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia mai multe documente false ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 128.329 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în cauză“. Suma de aproape 130.000 de lei a fost achitată integral în iunie, anul acesta, „prin intermediul a două plăți efectuate de inculpatul Radu Lucrețiu“, după cum au mai precizat anchetatorii.
Este vorba de construcţia unei pensiuni turistice în judeţul Vâlcea, o parte dintre fonduri fiind obţinute pe nedrept de la ADR Sud-Vest Oltenia.
Întrebat despre această situaţie, dr. Lucreţiu Radu a declarat pentru Gazeta de Sud că a depus la ADR documentele respective fără a cunoaşte faptul că ar conţine date nereale.
„Au fost nişte situaţii de lucrări realizate de constructor, vizate de dirigintele de şantier, dar, într-adevăr, cel care le-a depus (la ADR – n.r.) eu am fost. Au fost sute de metri cubi de beton, pe care nu aveam cum să îi număr. Constructorul i-a declarat, dirigintele de şantier i-a bifat. Aşa e când eşti medic şi încerci să controlezi o problemă de construcţii“, a declarat dr. Lucreţiu Radu.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei, pe rolul Tribunalului Dolj

Procurorii DNA mai susţin că dr. Lucreţiu Radu şi-a recunoscut fapta, aşa că a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. „În prezența apărătorului ales, inculpatul Radu Lucrețiu a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii (cea de administrator al unei societăți comerciale) de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii“, au mai precizat anchetatorii.
În plus, pe parcursul termenului de supraveghere, dr. Lucreţiu Radu trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 26 octombrie, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 11 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

Narcis Stoian este noul șef la DSP Gorj

Narcis Stoian a fost numit director interimar al Direcției de Sănătate Publică Gorj. Acesta a înlocuit-o în funcție pe Carmen Ivanov, destituită...