17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDumitru Prunariu, primul cosmonaut român, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, a primit miercuri titlul academic Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Craiova, în cadrul unei ceremonii ce s-a desfăşurat în Aula „Regele Mihai I“. La eveniment au participat atât personalităţi ale lumii ştiinţifice, culturale şi educative, cât şi studenţi.
Prorectorul Universităţii din Craiova, conf. univ. dr. Radu Constantinescu, a menţionat în discursul său inaugural că distincţia oferită de universitate lui Dumitru Prunariu nu marchează doar zborul său în spaţiu din 14 mai 1981, ci şi activitatea desfăşurată după ce s-a întors pe Pământ, acesta fiind un om „cu dimensiune cosmică“.
„Este un moment important pentru Universitatea din Craiova şi pentru Facultatea de Ştiinţe. Este un moment special pentru că se alătură comunităţii noastre academice, o personalitate cu totul deosebită, un om cu o dimensiune cosmică, aşa cum mi-am permis eu să-l numesc în laudaţio pe care l-am pregătit pentru acest moment. Sigur, câţi dintre noi nu au visat în copilărie, sau mai târziu, să se desprindă de pe Pământ să zboare, să perceapă universul în adevărata lui candoare, mulţi probabil. Unii au reuşit, unii dintre noi am fost pasionaţi de imaginea pe care am admirat-o de la hubloul avionului care zbura la 10.000 de metri altitudine, dar unul dintre noi a putut să vadă Universul în toată splendoarea lui. Dincolo de funcţiile şi distincţiile pe care le-a căpătat de-a lungul timpului, domnul Dumitru Prunariu este şi va rămâne în galeria celebrităţilor române prin faptul că este primul şi unicul român, până în acest moment, care a zburat în cosmos şi este cel de al 103-lea om care a avut o asemenea performanţă. Ca recunoaştere a meritelor sale în promovarea internaţională a studiului asteroizilor cu potenţial impact cu Terra, precum şi datorită implicării în activităţile mai multor expediţii, în anul 2017, Uniunea Astronauţilor Internaţională a decis ca numele lui Dumitru Purnariu să fie dat unui asteroid din centura principală de asteroizi a sistemului solar, asteroidul numindu-se 1707 Prunariu“, a declarat conf. univ. dr. Radu Constantinescu.
Cosmonautul a făcut în discursul său o pledoarie pentru cercetarea ştiinţifică.
„Este un moment emoţionant pentru mine, pe lângă emoţiile pe care mi le-au creat activităţile cosmice, zborul efectiv în cosmos, astfel de recunoaşteri nu pot să nu rămână imprimate în inima mea, în zâmbetul meu, şi, desigur, în activitatea mea profesională. Drept cuvânt în cadrul acestui înalt cor ştiinţific şi academic universitar, am pregătit un material care să vă introducă în complexitatea geo-politică a activităţilor cosmice, pentru că toată lumea întreabă cum a fost, cum te-ai simțit, cum ai mâncat, cum ai dormit, dar mai puţini înţeleg în ce context se desfăşoară aceste activităţi cosmice, în cadrul căror forumuri sunt analizate şi se iau decizii la nivelul cel mai înalt şi ce reprezintă ele pentru societatea noastră“, a declarat Dumitru Prunariu.
Beatrice Spătaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS