15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Daneţi, judecat la Timişoara

Fostul primar din Daneţi, judecat la Timişoara

Curtea Supremă a dispus strămutarea la Curtea de Apel Timişoara a dosarului în care fostul primar al comunei Daneți este acuzat că a făcut o serie de achiziții la prețuri supraevaluate de la firmele controlate de Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial. În aprilie, anul trecut, Judecătoria Craiova a condamnat la pedepse de un an şi doi ani de închisoare cu suspendare trei inculpaţi din dosar. În schimb, după contopirea cu o pedeapsă mai veche, fratele lui Bercea Mondial a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Constantin Spiridon, primar al comunei doljene Daneți până în iunie 2016, a fost deferit justiției în august 2014, într-un dosar în care a fost acuzat că a păgubit bugetul comunei cu peste 360.000 de lei. În același dosar au fost trimiși în judecată Elena Bițu, contabila Primăriei Daneți, Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, dar și Vasile Marius Savu, administratorul unei societăți comerciale.
Oamenii legii au stabilit că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneți, printr-o serie de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată, prețurile acestora depășindu-le cu mult pe cele existente pe piață la momentul efectuării achizițiilor. Este vorba de indicatoare, leagăne, stații de autobuz și alte bunuri care ar fi fost achiziționate de Primăria Daneți la prețuri mult „umflate“ de la firmele controlate de Vasile Anghel. Prejudiciul adus bugetului comunei a fost calculat la peste 360.000 de lei.
Edilul Constantin Spi­ridon a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, contabila Elena Bițu de fals intelectual și abuz în serviciu, iar Vasile Anghel și Vasile Marius Savu de comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În aprilie, anul trecut, cei patru inculpaţi au fost condamnaţi de magistraţii Judecătoriei Craiova. Spiridon și Elena Bițu au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Savu a primit o pedeapsă de un an de închisoare, tot cu suspendare. În schimb, Vasile Anghel a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, pedeapsă care a fost contopită cu două mai vechi, în final acesta fiind condamnat la șase ani și o lună de pușcărie. Instanța a admis în parte acțiunea Primăriei Daneți și au obligat inculpații să achite părții civile suma de 143.491 de lei.

Cei patru inculpaţi, judecaţi de Curtea de Apel Timişoara

Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanţa care, la termenul de pe data de 26 octombrie, a dispus trimiterea dosarului la Curtea de Apel Timişoara. Asta pentru că, pe 28 septembrie, Vasile Anghel a obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămutarea dosarului de pe rolul Curţii de Apel Craiova. „Admite cererea formulată de petentul Anghel Vasile pentru strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 30138/215/2014 al Curţii de Apel Craiova. Strămută cauza la Curtea de Apel Timişoara. Menţine actele procesuale efectuate în cauză“, se arată în hotărârea instanţei. Astfel, o hotărâre definitivă în acest dosar urmează să fie dată de Curtea de Apel Timişoara.

Dosar penal şi la Școala de Arte și Meserii Daneți

Fostul primar Constantin Spiridon, dar și Ionel Goagă, fostul director al Școlii de Arte și Meserii Daneți, Gheorghe Tănăsescu, contabil la aceeaşi unitate şcolară, și Vasile Marius Savu, au fost trimiși în judecată într-un alt dosar, în mai 2015.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, Goagă și Tănăsescu, cu ajutorul edilului Spiridon, „prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat pentru unitatea de învăţământ de la o societate comercială din Craiova bunuri la preţuri supraevaluate, care nu au fost recepţionate în totalitate“. În plus, cei doi inculpați au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat niciodată la școala din comuna doljeană Daneți. Este vorba de SC Sabalux Mob SRL Craiova, reprezentată de Vasile Savu, care a emis către Școala de Arte și Meserii Daneți facturi în valoare totală de 173.399 de lei, din care școala a achitat suma de 153.849 de lei. Expertiza contabilă dispusă în acest caz a arătat că prejudiciul adus unităţii de învăţământ este în valoare de 120.637 de lei. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 7 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS