21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Viza de flotant“, sentință definitivă

„Viza de flotant“, sentință definitivă

Anchetatorii au reținut în acest dosar că un candidat la Primăria Ghindeni a încercat
să fraudeze alegerile din iunie 2012 prin metoda vizelor de flotant

Magistrații Curții de Apel Craiova au dat, joi, o sentință definitivă în alt dosar penal deschis de procurori după alegerile locale din iunie 2012. Cei doi inculpați din acest dosar, un fost funcționar de la Buletine și secretarul comunei Ghindeni, au primit câte o amendă administrativă de 1.000 de lei pentru fals intelectual. Fostul funcționar de la Buletine a fost condamnat definitiv în alt dosar penal asemănător, iar în prezent este judecat în al treilea dosar „Viza de flotant“.
În acest dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, la începutul anului 2012, înainte de alegeri, consilierul local Gabriel Dobrița a hotărât să candideze la funcția de primar al comunei Ghindeni. Ca să își mărească șansele de câștig, consilierul ar fi apelat la metoda „Viza de flotant“. „Apreciind că pentru a câștiga alegerile are nevoie de susținerea mai multor persoane, inculpatul a luat hotărârea de a determina diverse rude, prieteni și membri ai familiilor acestora, care aveau domiciliile pe raza altor localități, să își stabilească reședința la un imobil pe care îl deținea în comuna Ghindeni pentru a-l putea vota. În acest sens, inculpatul i-a determinat personal sau prin intermediul unor membri ai familiilor lor pe mai mulți martori (56 de persoane) să se deplaseze personal sau să îi remită cărțile de identitate pentru a se deplasa la SPCEP Craiova și a obține înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței în comuna Ghindeni“, au precizat procurorii în rechizitoriul întocmit.
Pentru obținerea vizelor, Dobrița a apelat la secretarul Marian Gheorghe, care i-a eliberat nu mai puțin de 56 de adeverințe. Vizele de flotant au fost eliberate de Smaranda Marius Gabriel, angajat în funcția de inspector la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP) Craiova, care „a consemnat în mod nereal în cuprinsul cererilor pentru obținerea vizei faptul că a verificat identitatea persoanelor respective și că certifică identitatea acestora, deși solicitările nu au fost depuse de ele, ci de către inculpatul Dobrița Gabriel“, după cum au mai explicat anchetatorii. Când a aflat că poliția se interesează despre modul în care s-au mutat cele 56 de persoane în Ghindeni, Dobrița nu a mai candidat la alegerile din iunie 2012.

Amendă administrativă pentru fals intelectual

Marian Gheorghe și Smaranda Marius Gabriel au fost trimiși în judecată în iunie 2016, iar în decembrie, anul trecut, Judecătoria Craiova s-a pronunțat. Marian Gheorghe a fost achitat pentru abuz în serviciu și fals intelectual și i-a fost aplicată sancțiunea administrativă a mustrării. Și Smaranda a fost achitat pentru fals intelectual, însă, în schimb, a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei. Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de procurori, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar.
Instanța a admis apelul procurorilor și a hotărât ca și Marian Gheorghe să fie amendat cu 1.000 de lei.
La începutul lunii iulie, același Smaranda Marius Gabriel a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare într-un dosar asemănător. Procurorii au reținut că „inculpatul Smaranda Marius Gabriel, în perioada ianuarie-martie 2012, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de angajat în funcția de inspector în cadrul DEP Craiova, a înscris în actele de identitate a 177 de persoane mențiunea privind stabilirea reședinței în comuna Mischii, consemnând în mod nereal în cuprinsul cererilor pentru obținerea vizei faptul că a verificat identitatea persoanelor respective și că certifică identitatea acestora, deși solicitările nu au fost depuse de ele“.

Al treilea dosar, în procedură de cameră preliminară

Mai trebuie spus că, în februarie, anul acesta, Smaranda a fost trimis în judecată într-un alt dosar „Viza de flotant“, alături de alți trei inculpați. Este vorba de Cornel Păpăroiu, primarul din Ghercești, Aurel Stan, fostul viceprimar al comunei, dar și de Elena Alina Gușe, funcționară în cadrul DEP Craiova la data faptelor.
Anchetatorii au stabilit că, în ianuarie 2012, primarul Cornel Păpăroiu, „intenționând să candideze la alegerile locale din 10 iunie 2012, a luat hotărârea infracțională de a mări artificial numărul alegătorilor prin obținerea unor vize de reședință în comuna Ghercești pentru mai multe persoane – prieteni, rude sau persoane care dețineau în comună imobile, dar domiciliau în Craiova, în scopul câștigării alegerilor locale“.
Și viceprimarul Aurel Stan, care a candidat la alegerile din iunie 2012, ar fi apelat la aceeași metodă, susțin anchetatorii. Cei doi ar fi fost ajutați de doi angajați de la Buletine, Marius Gabriel Smaranda și Elena Alina Gușe.
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova la sfârșitul lunii februarie, iar în prezent este în procedură de cameră preliminară. Între timp, Smaranda a fost numit șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova, însă și-a pierdut postul după prima condamnare definitivă. Viceprimarul Stelian Bărăgan a precizat pentru GdS că Smaranda Marius Gabriel nu mai este angajatul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS