17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljModernizarea străzilor din Bănie a trecut la proba practică

Modernizarea străzilor din Bănie a trecut la proba practică

Strada Ogorului, prima arteră de la periferia Craiovei care a intrat în modernizare pe acordul-cadru atribuit, în vară, firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA (Foto: Marian Apipie)

Acordul-cadru de reabilitare și modernizare a străzilor din Craiova în următorii patru ani, atribuit în luna iulie firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA pentru o valoare totală a contractelor de 63.290.921 de lei fără TVA, a trecut, în sfârșit, la proba practică. După perioada în care constructorul a trebuit să realizeze proiectul tehnic al lucrării și să ia toate avizele necesare obținerii autorizației de construire, au început să se vadă și „roadele” noului acord. Contractul prevede reabilitarea totală a 87 de străzi din Bănie, majoritatea de la periferie, însă pentru acest an municipalitatea a ales un lot de 19 drumuri care ar urma să treacă de la stadiul de pământ, balast sau piatră de râu, la asfalt. Toate aceste străzi au intrat în faza de proiectare, dar nu toate vor avea și norocul să fie modernizate până la iarnă, având în vedere că lucrările demarează cam de la jumătatea toamnei.
Totul depinde de starea vremii, lucru anunțat chiar de primarul Craiovei, Mihail Genoiu. „Cele 19 străzi sunt în diverse stadii cu obținerea avizelor, dar sperăm ca pentru primele zece care au deja certificat de urbanism să fie depusă documentația de autorizare pentru a se obține autorizația de construire. Eliberarea durează la noi câteva zile, așa că va fi timp și pentru execuție. Ne dorim însă ca oamenii care locuiesc pe străzile unde se va intra pentru modernizare să nu aibă parte de disconfort în perioada sezonului rece. Așa că acolo unde vom ști că nu este timp să se termine lucrarea, mai bine nu o începem. Se fac excavări, se lucrează la structura drumului, se fac trotuare și va fi urât ca cetățenii să nu aibă cum să intre cu mașina în curte în perioadele cu ploi sau ninsori. Deci, nu vom intra pe străzile unde nu vom avea certitudinea că lucrarea se va și termina“, a afirmat, recent, Mihail Genoiu, într-o emisiune la Radio Sud.

Lucrările la strada Ogorului impun refacerea sistemului rutier, drumul urmând să aibă trotuare și asfalt (Foto: Marian Apipie)

Strada Ogorului arată ca un… ogor

Edilul Băniei a oferit și primul exemplu de stradă care a intrat deja în modernizare pe noul acord-cadru: Ogorului. Artera are 380 de metri, face legătura între strada Brestei și strada Fulger, iar ieri arăta ca un… ogor. S-a excavat partea carosabilă pentru a se reface structura rutieră, la finalul lucrărilor strada urmând să aibă trotuare și asfalt. Genoiu a oferit și alte exemple de străzi trecute pe lista cu modernizările din acest an, pentru care s-a depășit etapa de proiectare. Este vorba de străzile Rășinari, Fermierului, Micșunele, Trifoiului, Drumul Fabricii, Hârșova și Răchitei, din lotul I (contractul este împărțit pe trei loturi), și de Măcin, Porumbului, Vrancei, Homer, Corcova, Marinei, Ecoului, din lotul II. La acestea se mai adaugă Livezi, Oltenița și Carpenului. „Toate aceste străzi nu au avut niciodată asfalt și le-am ales din lotul de 87 pentru că au rețea de canalizare și apă și nu o să se mai intervină la ele după ce se asfaltează“, a explicat Mihail Genoiu.
Edilul a mai precizat că strada Carpenului are un statut special față de celelalte menționate și că ea necesită o perioadă mai lungă de proiectare, pentru că este vorba și de casetare canalului de pe mijloc. „Strada Carpenului va constitui un avantaj pentru locuitorii de aici, pentru că ea va capta apa și de pe străzile adiacente care se vor asfalta. În capătul străzilor colaterale o să se facă rigole pentru apele pluviale, pentru ca apa să se scurgă în canalul de pe Carpenului. Asta pentru că au fost situații în care asfaltarea a făcut ca apa să intre în curțile oamenilor la fiecare ploaie și trebuie să fim mai atenți“, a spus edilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS