16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCercetătorii dezbat agricultura viitorului în Bănie

Cercetătorii dezbat agricultura viitorului în Bănie

Cercetători din Serbia, Turcia, Polonia şi România s-au reunit în aceste zile la Craiova pentru a dezbate problemele din agricultură şi pentru a încerca să găsească soluţii care să ţină pasul cu schimbările din acest sector. Întâlnirea de joi a fost găzduită de Facultatea de Agronomie şi a avut tema Agricultură, cadastru, silvicultură, ştiinţa alimentaţiei şi tehnologii. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Societăţii pentru noi metode în cercetarea agricolă ESNA, care reuneşte cercetători din întreaga Europă. „Ajunsă la cea de-a 14 ediţie, această conferinţă a devenit una consacrată şi de tradiţie, îmbunătăţindu-se atât din punct de vedere al numărului de participanţi, cât şi al calităţii, relevanţei şi lucrărilor prezentate. Anul acesta, nivelul ştiinţific a crescut considerabil deoarece la organizarea sa, alături de Universitatea din Craiova şi cea din Belgrad, participă, pentru a doua oară în ultimii şapte ani, şi prestigioasa Societate europeană pentru noi metode în cercetarea agricolă – ESNA“, a spus prof. dr. Aurel Călina, prorector al Universităţii din Craiova.
Acesta a adăugat că, în prezent, cercetarea din Facultatea de Agronomie se realizează atât în laboratoarele proprii, cât şi în cele trei staţiuni de cercetare şi dezvoltare de la Caracal, Vâlcea, Banu Mărăcine şi centrele de la Preajba şi Rânca.
Tudor Alexandru, decanul Facultăţii de Agronomie din Craiova, susţine că dezvoltarea durabilă implică un echilibru între creşterea economică şi protecţia mediului. „Alinierea la standardele europene este un deziderat al facultăţii noastre, iar acest lucru este posibil prin extinderea legăturilor cu instituţii agronomice din ţară şi străinătate, cu mediul de afaceri şi cu practica agricolă. Cele trei direcţii esenţiale pentru agricultură sustenabilă se referă la aspectul social, economic, dar şi cel de mediu. Dezvoltarea durabilă implică un echilibru între creşterea economică şi protecţia mediului“, a spus prof. dr. Tudor Alexandru, decan al Facultăţii de Agronomie din Craiova.
ESNA este o societate internațională înființată în Olanda în 1969, cu scopul de a face schimb de idei și tehnici de promovare a dezvoltării științelor agricole. Domeniul de aplicare inițial – coordonarea cercetării în domeniul aplicării tehnicilor nucleare în agricultură – s-a schimbat treptat, iar acum societatea acoperă și aspecte legate de protecția mediului și aplicarea de noi metode și biotehnologii în cercetarea agricolă. Din conducerea acestui ultim sector va face parte şi Mariana Niculescu, prodecan la Facultatea de Agronomie. „Cercetarea este extrem de importantă, având în vedere schimbările climaterice şi invazia plantelor alohtone. Ambrozia, de exemplu, este o plantă invazivă şi sunt şi alte specii care au efecte dăunătoare nu numai din punct de vedere agricol, ci şi al sănătăţii. Reuniunea cercetătorilor renumiţi din Europa la această conferinţă este extrem de importantă pentru găsirea unor noi soluţii şi biotehnologii noi pentru agricultură. ESNA are trei grupuri, iar azi (ieri – n.r.) s-a înfiinţat un al patrulea grup, care se ocupă de agrobiodiversitate şi păduri, inclusiv protecţia mediului, pe care îl voi conduce eu împreună cu o colegă de la Universitatea Politehnică din Valecia“, a spus prof. Mariana Niculescu, prodecan la Facultatea de Agronomie.
Întâlnirile cercetătorilor se vor desfăşura pe parcursul a trei zile, până pe 29 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS