8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAngajații penitenciarelor din Oltenia au protestat la Craiova

Angajații penitenciarelor din Oltenia au protestat la Craiova

Câteva zeci de protestatari de la mai multe penitenciare din Oltenia au cerut demisia ministrului justiției, Tudorel Toader, și a conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor. Angajații solicită condiții de lucru mai bune, plata orelor suplimentare (inclusiv cele din urmă), precum și echitate între salariați, în ceea ce privește condițiile legale de pensionare.

Angajați de la mai multe penitenciare din Oltenia au protestat la Craiova

Angajați ai penitenciarelor din Oltenia și membri ai sindicatelor afiliate la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au protestat, joi, în fața Penitenciarului Pelendava din Craiova.
Au participat la protest angajați ai Penitenciarului Pelendava, ai Penitenciarului Craiova, precum și de la Centrul de Detenție Craiova, respectiv de la penitenciarele din Târgu Jiu și Drobeta Turnu Severin. „Înarmați“ cu pancarte și vuvuzele, ei au scandat timp de mai multe minute împotriva ministrului justiției, Tudorel Toader, și împotriva directorului general al ANP, Marian Dobrică: „Demisia!“, „Tudorel și cu Dobrică calcă legea fără frică“, „Tudorel minciunel“.
Secretarul Federației Sindicatelor din ANP, Cosmin Dorobanțu, le-a transmis protestatarilor, cu ajutorul unei portavoci, că solicită conducerii Ministerului Justiției și ANP rezolvarea probemelor angajaților din penitenciare. „Cerem să ne fie rezolvate problemele. În prezent, în sistemul penitenciar s-a ajuns la 1.000.000 de ore suplimentare neplătite. Domnul ministru Tudorel Toader nu ne-a acordat plata tuturor orelor suplimentare (…) Ministrul justiției a înțeles că nu mai trebuie să participe la deciziile legate de penitenciare, lăsând aceste lucruri la nivelul celor din eșalonul doi din minister, dar aceia nu au putere de decizie. Am fost cu cinci probleme la domnul ministru. Nu a rezolvat niciuna. Ultima dată am reclamat că sunt directori de penitenciare care abuzează de angajații din acele penitenciare. El mi-a răspuns «Ce să le fac eu, Cosmine?». De aceea cerem demisia și a ministrului, și a directorului ANP!“, s-a adresat mulțimii Cosmin Dorobanțu.

Angajați din penitenciare, cu pancarte sugestive, la protest

Ce revendică salariații din penitenciare

Președintele Sindicatului Pajura Dolj, Gheorghe Bran, a enumerat pentru GdS, revendicările protestatarilor din penitenciarele din Oltenia. „Angajații din penitenciare protestează față de condițiile de muncă din penitenciare, împuternicirile nelegale, cerem eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensionarea. Se lucrează ca în anii ’80, în foișoare foarte vechi, oamenii nu au nici spații sanitare amenajate. Întotdeauna se aduc în discuție condițiile pentru persoanele private de libertate, dar niciodată nu se vorbește despre condițiile angajaților din penitenciare. Din aprilie au început să se plătească orele suplimentare, dar noi venim din spate cu foarte multe ore suplimentare lucrate, care nu ni se plătesc și pe care nu avem posibilitatea să ni le recuperăm, din cauza numărului redus de personal. La nivel de sistem al penitenciarelor ar trebui să fim 15.000 de angajați și, în realitate, suntem doar circa 13.000“, a declarat liderul sindical Gheorghe Bran.
„Noi nu cerem decât să se aplice cadrul legal. Suntem numiți funcționari publici cu statut special în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Ni s-a promis că se va da curs acelui statut al polițistului din penitenciare. Domnul ministru (al justiției – n.r.) promite de la o lună la alta, de la un an la altul că ne va da acel statut. Nici măcar nu ne-a invitat concret la discuții pe tema acestui statut. Sperăm ca după acțiunile noastre de protest, domnul ministru să se trezească în al zecelea ceas și să ne cheme la negocieri“, a precizat Eugen Bobolocu, președintele Sindicatului #Rezist.
În penitenciarele din Craiova lucrează aproximativ 700 de angajați, iar în toate județele Olteniei sunt circa 1.200 de persoane angajate în sistemul de penitenciare.

Vor echitate la pensionare

Legat de legislația privind pensionarea personalului din penitenciare, sindicatele protestatare au precizat, printr-un comunicat de presă, că solicită „încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor“. Sindicaliștii cer eliminarea discriminărilor, în ceea ce privește pensionarea. „Anul trecut, Legea pensiilor aplicată personalului din penitenciare a fost modificată, astfel că oameni care au lucrat în aceleași condiții și cu aceeași vechime ies în același an la pensie, dar unul are cu 30% mai puțin decât celălalt. Cerem eliminarea acelui articol din Legea pensiilor pentru personalul care lucrează în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, prin care acest personal iese la pensie cu 30% mai puțin decât cei care s-au pensionat“, a mai spus Bran.

Angajații din penitenciare amenință cu proteste de amploare

Pe data de 3 octombrie, angajații din penitenciare au anunțat că vor organiza mitinguri la nivel național, la București, unde vor protesta în fața Ministerului Justiției, precum și la Administrația Națională a Penitenciarelor. „Dacă în urma acestor acțiuni de protest în stradă autoritățile nu vor reacționa, luăm în calcul blocarea activității penitenciarelor, urmare a refuzului angajaților de a lucra în condițiile oferite de angajator referitor la siguranța personală și respectarea standardelor de personal în raport cu misiunile de îndeplinit“, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții sindicatelor din penitenciarele din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS