21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalubritatea se-nnoiește, primăria plătește

Salubritatea se-nnoiește, primăria plătește

Salubritatea se pregătește de iarnă și își cumpără trei autogunoiere care să fie dotate cu lamă pentru deszăpezire. Operatorul gândește pe termen lung, fiindcă după implementarea proiectului SMID Dolj pierde colectarea și transportul deșeurilor din Craiova și localitățile limitrofe și rămâne printre altele și cu activitatea de deszăpezire. Totodată, operatorul își mai achiziționează zece freze pentru activitatea de deszăpezire, cu lăţimea de peste 65 cm. Valoarea estimată pentru primele trei utilaje este de 1.286.160 de lei fără TVA, iar pentru cele zece freze, 40.000 de lei fără TVA.

Mai rentabilă achiziția decât întreținerea

Achiziționarea acestor utilaje este necesară, spun reprezentanții Salubrității, pentru că societatea casează cinci utilaje din cauza vechimii. În plus, decât să dea bani pe piese de schimb, carburant și lubrifianți pentru utilajele cu o vechime de peste 10 ani şi cu peste un milion de kilometri parcurși, ca să le țină pe linia de plutire, mai bine le înlocuiesc. „În urma analizării cheltuielilor generate de întreținerea autogunoierelor cu o vechime mai mare de zece ani, aflate în parcul auto aparținând societății noastre, s-a constatat că este mai rentabilă, dar și oportună, din punct de vedere al calității serviciilor prestate, achiziția unor autospeciale noi. Cele trei autogunoiere cu o capacitate de 15-16 mc vor fi achiziționate în baza unui acord-cadru, urmând să fie folosite, după operaționalizarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Dolj și delegarea activității de colectare a deșeurilor din Craiova către noul operator, în activitățile de salubrizare stradală și deszăpezire, ce vor fi prestate și după implementarea SMID. Acestea vor înlocui o parte dintre utilajele vechi folosite în prezent în activitățile de salubrizare stradală și deszăpezire. De asemenea, în vederea derulării în bune condiții a activității de deszăpezire, intenționăm achiziționarea a zece freze cu lățimea de acționare de peste 65 de centimetri care să fie utilizate la îndepărtarea zăpezii de pe trotuare, esplanade și alte zone pietonale“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Mașini noi, tarife noi

Trebuie menționat că SC Salubritate Craiova SRL, societatea care se ocupă de curățenia orașului și de colectarea și transportarea deșeurilor menajere la depozitul de la Mofleni, a achiziționat, în urmă cu o lună, din fonduri proprii, în sistem de leasing operaţional, șase autocompactoare noi destinate ridicării gunoiului menajer de la platforme. Pentru folosirea acestor utilaje timp de maximum doi ani, Salubritatea plătește peste 2,1 milioane de lei, mai exact 3.625 euro/lună/utilaj. A mai achiziționat patru autobasculante cu o capacitate de două tone, care au costat 692.737,82 lei, fără TVA, și au fost contractate în sistem de leasing financiar pe o perioadă de 60 luni, precum și o automăturătoare cu o valoare totală de 884.486,40 lei, fără TVA, achiziționată în sistem de leasing financiar pe o perioadă de 60 de luni.
Pentru activitatea efectuată pe domeniul public cu noile utilaje, operatorul cere tarife noi ca să-și amortizeze cheltuielile. Pe principiul Salubitatea se-nnoiește, populația indirect plătește. De exemplu, pentru colectarea și transportul deșeurilor stradale pe timp de zi, primăria trebuie să plătească 187,14 lei/oră, iar pe timp de noapte, 207,97 lei/oră. Tarifele variază după timpul de lucru și utilajul folosit de la 39,90 de lei/oră până la 177,17 lei/oră.
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS