11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum s-a transformat un drum județean în circuit off-road

Cum s-a transformat un drum județean în circuit off-road

Este, cu siguranță, printre cele mai distruse drumuri județene din țară. Este drumul pe care cu greu mai găsești un centimentru de covor asfaltic necrăpat. Asfaltul turnat cu ani în urmă s-a măcinat și a fost înghițit de pământ. Au rămas cratere și șanțuri care înghit roțile unei mașini până la pragul ușilor. Așa arată Drumul Județean (DJ) 643 F, tronsonul dintre Ghercești și Ungureni, unde asfaltul a cedat pe mai multe porțiuni de drum. În toamna anului 2017, în urma unei sesizări trimise din partea unui cititor GdS, situația acestui drum a fost relatată în Gazeta de Sud. Tot atunci, reprezentanții Societății pentru Lucrări de Drumuri și Poduri (SPLDP) Dolj SA, cea care are în administrare acest drum, spuneau că știu de problemele de pe DJ 643 F Ghercești – Ungureni și cauza care a dus la degradarea drumului ar fi traficul greu. Adică drumul este folosit deseori de autovehiculele agabaritice care vin dinspre Balș spre Craiova și vor să evite o parte a Drumului Național 65. DJ 643 F face legătura între Olt și Dolj, pe ruta Baldovinești – Luncșoru (comuna Ghercești). Drumul respectiv este de clasă tehnică III și e calculat pentru un trafic cu greutatea de maximum 7,5 tone pe osie, însă nu se respectă tot timpul acest lucru. Pentru că DJ 643F este o alternativă la DN 65 Craiova – Balș, mașinile agabaritice care vor să evite cântăririle de pe drumurile naționale ocolesc pe aici. Deci cauza principală a defectelor apărute pe acest drum ar fi traficul greu, spuneau în urmă cu un an reprezentanții SPLDP. Totodată, aceștia promiteau reparații pe drumul cu pricina.

Așa arată un drum județean din Dolj

S-a cârpit, s-a reparat și tot a crăpat

Într-adevăr, undeva, în luna noiembrie 2017, tronsonul în lungime de cinci kilometri a fost decopertat din loc în loc și peste cratere apărute în asfalt s-a așezat piatră concasată.
„Pe acele porțiuni ale DJ 643 F, unde au apărut probleme, s-au făcut reparații încă de anul trecut, prin noiembrie, dar atât cât a permis vremea. Mai exact, s-a făcut o tratare a burdușirilor. Aceste lucrări vor fi reluate în luna aprilie, iar după ce se va termina cu repararea zonelor cu burdușiri se va trece la turnarea de asfalt. Reparațiile presupun intervenția la sistemul rutier, adică se reface stratul de sub asfalt, după care se reface și covorul asfaltic pe zonele afectate“, explica, la acel moment, directorul SPLDP SA. Acesta a mai precizat că reparațiile de pe DJ 643 F se fac din banii alocați SPLDP SA de către Consiliul Județean (CJ) Dolj, cel care deține, de fapt, această societate. CJ Dolj ar avea însă în plan, tot în acest an, o continuare a investițiilor la acest drum, care ar urma să fie asfaltat în totalitate.

Așa arată un drum județean din Dolj, Foto Lucian Anghel

Gata , vine reparația capitală!

Cu toate că s-a făcut o tratare a burdușirilor, drumul a devenit aproape impracticabil, încât șoferii din zonă i-au zis cu amărăciune „drumul oaselor“. Cum să-l numești când mergi un metru – doi și roțile mașinii sunt „înghițite“ de gropi sau se izbesc în asfaltul ridicat în mijlocul drumului ca o movilă? Nu ai cum să frânezi, să ocolești sau să te ferești, fiindcă drumul arată precum un circuit de off-road. Cât timp vremea este bună, șoferii mai pot vedea capcanele din asfalt, dar ce te faci când plouă sau jos este depus un strat consistent de zăpadă?

Așa arată un drum județean din Dolj, Foto Lucian Anghel

Până în 2019 nu este nimic de făcut. Autoritățile județene susțin că reparațiile nu-și mai au rostul, drumul trebuie refăcut în totalitate. Drept urmare, Consiliul Județean Dolj a introdus DJ 643 F pe investiții. „Cunoaștem starea acestui drum județean. Acolo s-au mai făcut reparații, dar efectul nu este cel scontat. Drumul se degradează încontinuu. Drept urmare, reabilitarea acestuia se va face pe investiții. La acest moment lucrăm la partea de documentație, urmează proiectul și ulterior executarea lucrărilor. Cu siguranță acestea vor demara în anul 2019. Între timp, vor continua reparațiile“, a declarat pentru GdS Cosmin Vasile, vicepreședintele CJ Dolj.
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS