Acasă Local Dolj Bârca își face școală de un milion de euro

Bârca își face școală de un milion de euro

-

Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca va avea o construcție nouă care va costa aproximativ un milion de euro. Banii au fost alocați prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, iar în prezent se derulează licitația pentru proiectare și execuție, care, potrivit autorităților, va fi adjudecată săptămâna viitoare. Primarul comunei spune că, dacă iarna va fi blândă, construcția obiectivului ar putea începe chiar în decembrie.

Consiliul Local Bârca a primit finanțare pentru construirea unei noi clădiri pentru Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ Bârca. Unitatea școlară a fost prinsă și în 2008 pe lista de investiții cu bani de la guvern pentru construirea unei noi clădiri, pe locul unei vechi construcții care a fost pusă la pământ la vremea respectivă și a fost deschis un șantier vizibil și azi. Este vorba de o fundație cu câțiva pereți și câteva elemente de fier beton. Elevii de gimnaziu și liceu învață în prezent într-o clădire situată lângă primărie. „Sunt peste 500 de copii care învață în clădirea de lângă primărie. Sunt elevi de gimnaziu și liceu care studiază în două schimburi. Avem nevoie de o nouă clădire pentru că avem în derulare și un proiect european pentru un program de after school și nu sunt suficiente spații“, a precizat Cristinel Urtilă, primarul comunei Bârca. Pentru construirea unei noi clădiri, s-au alocat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 către consiliul local Bârca suma de un milion de euro. În prezent se derulează licitația, fiind alocată suma de 3.472.171 lei, fără TVA din care: – servicii de proiectare şi asistenţă din partea proiectantului: 42.770 lei fără TVA; execuţie lucrări: 3.429.401 lei fără TVA. Licitația a început pe 24 august 2018. Depunerea ofertelor s-a făcut până pe 11 septembrie. Pentru acest proiect s-au înscris în cursă prin asociere SC CAS Office, Arhitect și SC Orizonturi, care au alături și firmele Electrotib Mircea ca subcontractor și Panadria SRL, ca terț. Autoritățile locale spun că, așa cum arată lucrurile, săptămâna viitoare licitația ar putea fi adjudecată. „Licitația este în derulare. Se va adjudeca probabil săptămâna viitoare. A trecut evaluarea tehnică și acum suntem la evaluarea financiară. Pe 1 octombrie ar trebui să înceapă proiectarea tehnică, aceasta având termen de două luni și, dacă nu avem iarnă grea, construcția clădirii ar putea să înceapă în decembrie“, a mai precizat primarul comunei Bârca.

Cum va arăta clădirea

Noua clădire va fi construită pe vechiul amplasament, spun autoritățile. ”Liceul «Adrian Păunescu» Bârca a fost pus la pământ în 2008 pentru construirea unei noi clădiri. Lucrările care au început atunci au presupus turnarea unei fundații și a unor pereți. S-a făcut însă o expertiză a ceea ce s-a construit și părțile care nu mai corespund vor fi demolate și se va construi conform proiectului“, a mai precizat Cristinel Urtilă, primarul comunei Bârca. Conform proiectului, noua clădire are ca regim de înălțime propus: demisol parțial, parter și etaj. Suprafața total construită este de 1.950 mp, din care la demisolul parțial vor fi 400 mp, la parter vor fi 775 mp și la etaj vor fi 775 mp. Conform proiectului, se dorește realizarea unui corp de clădire, dotat cu grup sanitar pentru igiena elevilor, centrală termică pe combustibil solid și anvelopare a corpului de clădire ce are ca destinație liceu din satul Bârca pentru reducerea costului de exploatație, pentru a spori confortul termic în interior. Clădirea va avea săli de clasă, laboratoare, bibliotecă, precum şi cancelarie și cantină. Toate acestea pentru a crea un mediu propice angajaților și elevilor din comuna Bârca, pentru a asigura condiții cât mai bune pentru buna funcționare a sistemului educațional. Termenul de execuție a lucrării este, conform autorităților publice locale, de un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

Care este valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, calculat în septembrie, pentru o familie de patru persoane este de aproape 7 mii de lei pe lună, iar pentru o familie de doi adulți și un singur copil, câștigul ar trebui să ajungă la aproape 6 mii de lei lunar.

CNAIR a semnat contractul pentru îmbunătățirea siguranței traficului

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) a semnat contractul aferent proiectului „Măsuri de îmbunătățire a siguranței traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată“ cu firma Vesta Investiment SRL, se arată într-un comunicat de presă.

Marius Baciu, ridicat de mascaţi după ce a aranjat mai multe meciuri

Marius Baciu, antrenorul lui Turris-Oltul Turnu Măgurele, a fost reținut de trupele speciale DIAS (Detaşamentul Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă). Asta s-a produs...