8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA ruginit gardul de trei milioane de lei din Parcul „Romanescu“

A ruginit gardul de trei milioane de lei din Parcul „Romanescu“

De pe gardul Parcului „Romanescu” cad frunzele (Foto: Lucian Anghel)

La un an de la recepție, gardul de aproape trei milioane de lei care împrejmuiește Parcul „Romanescu“ din Craiova a început să ruginească și să-și piardă din elementele din fier forjat. Împrejmuirea parcului realizată din elemente prefabricate din beton și din fier forjat, în valoare de 2.961.444 de lei, este afectată. Pe sub vopseaua neagră, din loc în loc au apărut pete de rugină, atât pe stâlpi, cât și pe panourile metalice. În plus, de pe stâlpi au început „să pice“ frunzele, nu că ar fi venit toamna, ci pentru că sunt sustrase periodic. Este vorba de frunzele metalice ornamentale, trei la număr, care împodobesc fiecare stâlp de susținere a plăcilor din fier forjat. Cele mai multe astfel de ornamente au dispărut de pe latura gardului care dă spre strada Potelu, zona Valea Fetii. În proporție de 80%, frunzele nu mai există la îmbinarea stâlpilor metalici cu cei din beton. Nu a scăpat nici latura gardului care dă spre bulevardul Romanescu, dar aici numărul frunzelor care dispar este mai redus. Din spusele reprezentanților RAADPFL, administratorul parcului, mare parte din acestea au fost sustrase. În consecință, există două variante, elementele metalice din gardul parcului au ajuns fie la fier vechi, fie să împodobească alte proprietăți private. „Într-adevăr, au dispărut elemente din gardul împrejmuitor al Parcului «Romanescu», probabil au fost sustrase de persoane rău intenționate. Unele dintre ele au fost recuperate și se găsesc în depozitul RAADPFL și urmează să fie reamplasate pe gardul parcului“, a precizat Ana Dănescu, purtător de cuvânt al RAADPFL Craiova. Cât despre rugina care cuprinde gardul, nu am aflat nimic de la administrator. În schimb, am primit câteva lămuriri vagi de la primărie. „Într-o atare situație, administratorul, în speță RAADPFL, trebuie să înștiințeze proprietarul, adică primăria. Lucrările la amplasamentul respectiv sunt în garanție, prin urmare constructorul remediază orice deficiență ivită din vina lui“, spune Lucian Prejbeanu, consilierul de imagine al primarului Craiovei.

Gardul dinspre strada Potelu, văduvit de frunze și cuprins de rugină (Foto: Lucian Anghel)

Lucrări de modernizare de peste zece milioane de euro

Lucrările de modernizare la Parcul „Romanescu“ au început în anul 2015. În luna octombrie, primăria atribuia contractul de amenajare a parcului unei asocieri de firme compuse din SC MITLIV EXIM SRL – SC CIVITAS SYSTEMS SRL – SC R&A PARTNERS SRL. Suma din contract – 47,3 milioane de lei fără TVA. Primăria susținea atunci că majoritatea banilor vor veni din fonduri europene, dar în cele din urmă s-a văzut obligată să bage adânc mâna în buzunarul bugetului local. Și nu puțin, circa două treimi din sumă. De acești bani, firmele ar fi trebuit să introducă zeci de kilometri de conducte, să monteze sisteme de supraveghere, să asfalteze aleile și să reabiliteze băncile, stâlpii de iluminat, clădirile, podurile și podețele din parc și bineînțeles gardul împrejmuitor. Totuși, la final, față de prețul de la licitație, de 47 de milioane de lei fără TVA, proiectul a costat 39,9 milioane de lei, deoarece în proiect erau trecute cantități mai mari de materiale decât era necesar. Cu avize și taxe cu tot, reabilitarea parcului a costat în total 40,3 milioane de lei fără TVA, adică 48,7 milioane de lei cu TVA.
Recepția s-a făcut în perioada 31 martie – 8 mai 2017 de către o comisie formată dintr-un președinte, mai mulți specialiști din primărie, un reprezentant al dirigintelui de șantier (Irimat Cons) și unul al Inspectoratului de Stat în Construcții. Inițial, comisia a constatat că unele dintre lucrări prezentau mici deficiențe, dar a propus admiterea recepției, deoarece „lucrările executate respectă documentația tehnică“. După nouă zile, pe 17 mai, comisia s-a întrunit din nou și a constatat că firmele rezolvaseră problemele semnalate. În ședința de consiliu local din 25 mai 2017, primăria dădea parcul în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public, aflată în subordinea sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS