20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNoua lege creează haos în rândul asociațiilor cu datorii

Noua lege creează haos în rândul asociațiilor cu datorii

Noua lege a asociațiilor de proprietari, care va intra în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni, le creează mari probleme asociațiilor datornice și cu popriri pe conturi. Noile reglementări îi obligă pe reprezentanții proprietarilor să depună toți banii într-un singur cont și să efectueze plățile doar prin bancă, ceea ce le dă mână liberă executorilor să golească conturile indiferent de destinația sumelor. Urmarea? Asociația rămâne îndatorată către ceilalți furnizori, penalitățile curg, iar angajații asociației rămân fără bani de salarii.

Haos în rândul asociațiilor de proprietari cu mari datorii către furnizori, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a asociațiilor de proprietari (Legea 196/2018). Cele mai afectate vor fi asociațiile care au debite către furnizorii de utilități, motiv pentru care au contul bancar blocat. Până acum acestea nu au avut probleme, fiindcă efectuau plățile prin casierii furnizorilor, iar poprirea rămânea ani întregi pe cont. În acest fel, executorii judecătorești nu recuperau mare lucru din debite, asociațiile neavând alte venituri.
La sfârșitul acestei luni, noua Lege a asociațiilor de proprietari (Legea 196/2018) intră în vigoare și aduce modificări esențiale în activitatea asociațiilor de proprietari. Potrivit prevederilor noului act normativ, administratorii vor fi obligați să depună sumele de bani din încasări într-un cont bancar din care vor face plățile către furnizorii de utilități. Cu alte cuvinte, administratorii vor mai face operațiuni cu bani cash doar în situații excepționale, adică se pot păstra bani în casierie doar pentru cheltuieli neprevazute, doar cu acordul proprietarilor și în limita a 1.000 de lei. Totodată, toți banii asociației – fie că sunt destinați plății serviciilor, fie că sunt pentru fondul de rulment, fondul de reparații, din fondul special sau salarii – intră într-un cont unic.
Legea 196/2018 spune la art. 67, alin. 1-5: „Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației, la care au acces pentru informare toți proprietarii. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociației. Contul menționat poate fi utilizat și pentru plata de către proprietari a cotelor lunare de contribuție la cheltuielile asociației. În cazul în care administratorul nu își îndeplinește obligațiile, sau le îndeplinește în mod defectuos, cauzând prejudicii asociației de proprietari, asociația, în baza hotărârii adunării generale, poate retrage din garanția administratorului o sumă de bani pentru acoperirea prejudiciilor create sau poate hotărî diminuarea venitului în funcție de gravitatea faptei, în condițiile prevăzute în contractul de administrare, și poate acționa în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor provocate. Prin excepție, cu acordul adunării generale a asociației de proprietari, exclusiv în vederea efectuării operațiunilor de plăţi pentru cheltuieli neprevăzute, administratorul poate păstra în casierie numerar, în limita unui plafon lunar de 1.000 lei“.
Concret, noua lege impune ca plățile furnizorilor să nu se mai facă cu bani cash, prin casierii operatorilor de servicii. Totodată, banii nu mai rămân în casierie, ci sunt depuși la bancă, de unde se face plata facturilor și celelalte plăți curente.
Legea mai spune, la alin. 1 din art. 20 că: „Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar“.
Ce se întâmplă cu asociațiile cu mari datori către furnizori, cu precădere la termoficare, cele care au conturile blocate și pe care executorii le pândesc pentru executare silită? „Executorul poprește contul indiferent de destinația sumelor. Dacă sunt mai mulți creditori, conform Codului Civil, creanța se repartizează între creditori proporțional cu creanța fiecăruia. În acest caz, sunt în pericol și salariile celor de la asociațiile de proprietari, pentru că se poprește contul fără a analiza destinația sumelor din cont. Astfel, îi sfătuim pe oameni să ducă statele la bancă pentru a li se vira salariul direct pe card, soluție găsită de reprezentanții băncilor“, a precizat viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman.
O părere similară are și directorul operatorului local de căldură, SC Termo Craiova SRL. „Pentru asociațiile cu datorii va fi un colaps financiar. Noi ne retragem casierii de pe teren și încasările se fac prin bancă. Sunt asociații care au conturile poprite, au și câte 12-13 dosare la executare. În acest caz, executorul își îndestulează creanța, indiferent de destinația sumelor depuse de către repezentanții asociațiilor de proprietari. Acestea sunt prevederile legale, iar noua lege nu are la acest moment norme de aplicare“, a precizat Lorena Nicolăiță, director SC Termo Craiova SRL.

Folosirea contului crește cheltuiala asociației

Banii primiţi de la proprietari în contul cotelor de întreţinere şi din care ar urma să se facă plăţile, de data aceasta obligatoriu, către furnizorii de utilităţi, riscă să ajungă în contul datoriei, la executor, atâta timp cât legea nu face distincție. Din acest motiv, asociațiile de proprietari din Craiova vor cere legiuitorului Norme de punere în aplicarea a noii legi, în speranța că vor aduce mai multe lămuriri.
„Banii pe care asociația îi depune în contul unic ajung la executor pentru recuperarea sumei restante. În Codul Civil nu este prevăzut că executorul are restricție, el acționează pentru îndestularea creanței. Nu este corect, pentru că în același cont intră fondul special, fondul de reparații, fondul de rulment, iar aceste sume sunt ale proprietarilor, nu ale creditorilor. Este foarte problematic, în condițiile în care nu avem nici Norme de punere în aplicare a legii. Uniunea Asociațiilor de Proprietari (UAP) a hotărât să țină o adunare, să semnăm o petiție prin care solicităm legiuitorului norme. La asociații vor fi mari probleme, vom avea amenzi și vor curge penalitățile dacă nu ne lămurim foarte repede ce se întâmplă după intrarea în vigoare Legii a 196/2018“, a precizat Ion Pătrulescu, președintele UAP Craiova.
Reprezentanții asocia-țiilor mai spun că toate operațiunile bancare înseamnă o cheltuială în plus pentru asociație, chiar dacă nu are poprire pe cont sau probleme cu datoriile. „Asociația noastră nu este executată silit, nu avem probleme că ne dispar banii din cont. Problema va fi cu comisioanele către bancă. Fiecare operațiune bancară implică un cost în plus. De unde? Din buzunarul locatarilor. Noi am căutat și ne-am deschis cont la o bancă apropiată de sediul nostru și cu comisioane mai mici“, a spus Marin Iordache, președinte la Asociația de proprietari nr. 2 Iancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS