12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe influențează piața chiriilor din Craiova

Ce influențează piața chiriilor din Craiova

Piața chiriilor la locuințele din Craiova oscilează între 100 și 150 de euro pe lună și până la chirii exorbitante de 1.000 – 1.500 de euro pe lună, acestea din urmă fiind percepute, de regulă, pentru închirierea de case sau vile unor manageri de top ai unor multinaționale. Aceste chirii mari sunt puține și nu influențează piața de profil. Iată cât mai costă anul acesta chiria pentru garsoniere și pentru apartamente cu două sau trei camere.

Piața chiriilor este ușor animată la debutul toamnei, datorită cererii în ușoară creștere din partea studenților, însă specialiștii de pe piața imobiliară dau asigurări că tarifele la apartamente nu au crescut prea mult anul acesta, în schimb, chiria percepută pentru unele garsoniere este mai mare decât cea solicitată la apartamente.
Garsonierele sunt mai căutate decât apartamentele la închiriere, datorită costurilor de întreținere mai mici decât la un apartament, în special pe timpul iernii. Potrivit anunțurilor de închiriere postate ieri, în paginile Gazetei de Sud, pentru o garsonieră se solicită chirii de 600-700 de lei, iar pentru un apartament cu două camere, se cer 700-800 de lei. În zona Spitalului Județean de Urgență, două camere decomandate se închiriază cu 600 de lei (aproximativ 130 de euro). Cu cât apartamentul sau garsoniera sunt amplasate mai către centrul municipiului, cu atât chiria este mai mare. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere situat în zona Universității din Craiova, complet utilat și cu dotat cu centrală proprie, proprietarul cere o chirie de 350 de euro pe lună.
„Avem o piață a chiriilor situată între 100 şi 150 de euro pe lună pe o unitate locativă și până la 1.000 -1.500 de euro pe lună. Depinde de tipul de locuință, de suprafață, de îmbunătățiri, de confort și de utilitățile pe care le are. Când vorbim de 100 – 150 de euro ne referim la o cameră într-un apartament de confort doi sau trei. Garsonierele se închiriază un pic mai scump și pot începe de la 150 de euro, în cartierele mai puțin pretențioase ale Craiovei, cum ar fi Craiovița Nouă, Valea Roșie, și în alte zone pot ajunge până la 250 de euro pe o garsonieră. Pot fi mai mari prețurile la chiriile percepute pentru garsoniere, decât pentru apartamente cu două camere. Pe de o parte, costurile cu întreținerea unei garsoniere sunt mai mici decât la un apartament, iar pe de altă parte contează locația și confortul pe care îl asigură. (…) Se închiriază la 1.500 de euro o casă, o locuință unifamilială, cu un anumit standard de confort și cu utilități bine puse la punct“, a precizat Cristian Clenciu, de la CDC Imobiliare. Chiriile la locuințe de 1.000 – 1.500 de euro pe lună sunt mai rare în Craiova și nu influențează piața. Cererea pentru astfel de case de închiriat vine de la persoane din managementul de top al unor companii mari, ai unor multinaționale, dar astfel de situații cu chirii de 1.500 de euro pe lună nu sunt prea multe în Craiova.
În schimb, o cerere constantă pentru garsoniere dictează prețul chiriei pe acest segment de locuințe. Și acest aspect al cererii crescute pentru închiriere poate conduce în timp la creșterea chiriei medii practicate în Craiova.

Cererea, animată de studenți

Ca în fiecare an, înainte de începerea anului universitar, studenții care nu stau în căminele studențești își caută o locuință cu chirie în luna septembrie. Prețurile chiriilor nu au crescut ca urmare a acestei cereri. „Această cerere din partea elevilor și a studenților nu spun că influențează prețul chiriei, ci mai degrabă influențează marja de negociere cu proprietarul locuinței, în sensul că proprietarul nu mai este dispus să negocieze în jos prețul de închiriere decât în alte perioade ale anului“, a precizat Cristian Clenciu, pentru GdS.
Și anul acesta se solicită plata chiriei în avans pe trei luni, șase luni sau chiar pe un an, de către mulți proprietari care vor să aibă certitudinea că locuința lor rămâne ocupată o bună perioadă de timp și că astfel, vor avea chiria asigurată.

Cazare pentru echipe de muncitori

În orașele dezvoltate economic, în care există firme care creează multe locuri de muncă și aduc muncitori din alte părți, se dezvoltă și piața chiriilor, pentru că este nevoie de spații pentru a caza acei noi angajați. În Cluj, unde există firme IT cu mulți angajați, chiriile apartamentelor au ajuns la 600 de euro pe lună, dar și în alte zone unde industria este în expansiune și unde sunt aduși mulți muncitori din afara județului.
Și în Dolj se cazează echipe de muncitori care sunt aduși din alte zone sau din alte țări, în special în sezonul construcțiilor, când sunt lucrări de anvergură în municipiu. De exemplu, au existat zeci de muncitori turci cazați în Craiova și care lucrau în construcții. Și acum există o piață a chiriilor pentru muncitori, în special în domeniul construcțiilor, și există și oferte de astfel de locuri de cazare. În GdS sunt postate anunțuri de genul „Cazare echipe de muncitori“ sau de genul „Motel, camere libere pentru muncitori, studenți, familii“. Firmele care au astfel de angajați aduși din alte părți caută să închirieze locuințe pe număr de paturi, special pentru muncitorii din construcții.
În Craiova mai există și locuințe care se închiriază în regim hotelier, unde tarifele practicate de proprietari sunt mai mari decât la restul chiriilor clasice (în medie, chiria la locuințele în regim hotelier este de 100 de lei pe noaptea de cazare), tocmai pentru că acei chiriași locuiesc acolo mai puțin decât într-un apartament oferit spre închiriere pe o perioadă lungă de timp.
De asemenea, piața chiriilor este strâns legată de prețurile de pe piața imobiliară. Cu cât prețurile apartamentelor sunt mai mari, cu atât și chiriile vor fi mai ridicate, a precizat specialistul din domeniul imobiliar, citat mai sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS