Acasă Local Gorj Masa lui Brâncuşi, bătaia de joc a autorităţilor

Masa lui Brâncuşi, bătaia de joc a autorităţilor

-

Masa se află abandonată în curtea Casei „Gănescu“, viitorul sediu al Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“

O masă din travertin realizată de Constantin Brâncuşi este abandonată în curtea unui imobil din municipiul Târgu Jiu. Este vorba de un obiect rămas în urma conceperii Ansamblului „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu, în perioada 1937 – 1938. Masa din piatră poartă amprenta sculptorului, iar la un moment dat chiar a fost inclusă în ansamblu de către autorităţi. Este vorba de perioada comunistă, când cele două tăblii din travertin au fost aşezate una peste cealaltă în Parcul Coloanei Fără Sfârşit, în apropierea monumentului din bronz. Ulterior, a fost eliminată din ansamblul sculptural, fiind considerată de unii brâncuşologi un „rebut“. Cu toate acestea, avem de-a face cu un obiect conceput de Constantin Brâncuşi. Acest lucru nu este contestat de nimeni şi şi-ar putea găsi locul într-un viitor muzeu dedicat fie Căii Eroilor, fie lui Constantin Brâncuşi.

Masa e în curtea viitorului muzeu care e în chinurile facerii…

Interesant este că Masa din piatră seamănă cu masa care compune opera Masa Tăcerii, doar că este puţin mai mică. O diferenţă majoră constă însă în faptul că a fost lăsată de izbelişte, iar în tăblie s-a format o gaură, în care se strânge apa sau din care creşte vegetaţia. Total neîngrijită şi ferită de ochii turiştilor sau ai specialiştilor, masa este amplasată chiar în centrul oraşului, în curtea Casei „Gănescu“, unde ar trebui să funcţioneze Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“. Hilar este că autorităţile se tot plâng în legătură cu faptul că nu au ce să pună în muzeele dedicate sculptorului. Tot lângă Casa „Barbu Gănescu“ se află şi câteva pietre de râu de diferite forme, despre care se spune că ar fi fost aduse la Târgu Jiu tot de sculptorul Constantin Brâncuşi. Artistul chiar a locuit în imobilul respectiv în perioada 1937 – 1938, când a construit la Târgu Jiu Ansamblul „Calea Eroilor“, dedicat soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial. Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, a declarat că masa din piatră este monitorizată de autorităţi, însă fără a preciza ce înseamnă activităţile respective de monitorizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

Prima centrală nucleară din Elveţia a fost deconectată

În 2017 cetăţenii din Elveţia s-au pronunţat în cadrul unui referendum pentru ieşirea din reţeaua nucleară. Acum, la Mühleberg, a fost deconectată...

Primarul din Poiana Mare a pierdut procesul cu ANI

Magistraţii de la Curtea Supremă au hotărât, miercuri, să admită recursul Agenţiei de Integritate în procesul intentat de Marin Vintilă, edilul din Poiana Mare.