17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPNL Olt contestă legalitatea referendumului pentru redenumirea județului

PNL Olt contestă legalitatea referendumului pentru redenumirea județului

După ce consilierii județeni PNL prezenți la ședința de luni, 17 septembrie 2018, prin care s-a fixat drept dată a referendumului județean 7 octombrie, au votat împotrivă, iar la ședința de îndată convocată miercuri după-amiază nu a ajuns decât medicul Viorel Dumitrescu, și doar pentru a anunța că PNL nu va susține proiectul, conducerea PNL Olt a anunțat joi că va contesta în instanță organizarea consultării publice.
Președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, a declarat într-o conferință de presă că referendumul prin care locuitorii județului vor fi întrebați dacă sunt de acord cu schimbarea denumirii județului Olt în Olt-Romanați este ilegal. Joi, CJ Olt a adoptat o hotărâre prin care s-au stabilit două zile pentru susținerea referendumului, 6 și 7 octombrie, ca și cel național pentru redefinirea familiei. Tocmai aici ar fi ilegalitatea, a susținut șeful PNL Olt, legea care reglementează organizarea referendumurilor locale, Legea nr. 3/2000, stipulând clar că acestea au o singură zi de desfășurare, duminica. Reprezentanții CJ Olt au atașat, în schimb, proiectului de hotărâre propus spre aprobare consilierilor, un punct de vedere al Autorității Electorale Centrale care s-a pronunțat în sensul că acesta poate fi organizat în două zile.
„O opinie a unei instituții cum este Autoritatea Electorală Centrală nu poate fi deasupra unei legi“, a susținut Voiculescu, menționând că juriștii formațiunii au formulat o acțiune în contencios administrativ pentru a anula hotărârea.
„Este un moft și știm al cui“, a mai spus Voiculescu, cu referire la vicepremierul Paul Stănescu, membrii PNL acreditând ideea că redenumirea ar fi un prim pas și că, de fapt, s-ar dori desprinderea fostului județ Romanați de Olt.
„Cineva, și să mă ierte acel cineva, simte că nu mai este în forță în partea de nord și trebuie să se ducă acolo unde e“, a adăugat președintele PNL Slatina, Viorel Dumitrescu.
PNL Olt, au mai susținut șefii formațiunii politice, nu va face campanie nici pentru referendumul național, lăsându-i pe membri să acționeze după propriile convingeri. Vor fi, în schimb, desemnați reprezentanți în comisiile electorale.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS