10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinanțele aprobă creditul de 15 milioane de euro al primăriei

Finanțele aprobă creditul de 15 milioane de euro al primăriei

Parcul auto al Craiovei se va îmbogăți cu 35 de autobuze noi, achiziționate cu bani împrumutați de la BERD (Foto: arhiva GdS)

Banii vor fi împrumutați de Primăria Craiova de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu ei urmând să se achiziționeze 35 de autobuze noi cu normă de poluare Euro 6, să se reabiliteze cele două sedii ale instituției de pe strada A.I. Cuza și să se anvelopeze șase școli gimnaziale.

Ministerul Finan-țelor Publice a aprobat împrumutul pe care Primăria Craiova intenționa să-l contracteze de la Banca Europeană pentru Reconstucţie şi Dezvoltare (BERD), în valoare de 15 milioane de euro, municipalitatea urmând să semneze în curând contractul, a anunțat, zilele trecute, primarul Mihail Genoiu. Potrivit edilului, mai sunt discuții legate de dobândă și de comisionul de rambursare anticipată, pentru care părțile sunt încă în negocieri.
„Ministerul Finanțelor a aprobat creditul de 15 milioane de euro de la BERD și chiar ne-am întâlnit cu consultanții Băncii și cu reprezentanții ei, legat de investițiile care se vor face cu acești bani. E vorba de achiziția celor 35 de autobuze Euro 6, de reabilitarea celor două sedii ale primăriei, monumente istorice, și de reabilitarea termică a șase școli gimnaziale. Cel mai important lucru la acest împrumut este că se reîntregește flota de mijloace de transport în comun, pentru că, pe lângă aceste 35 de autobuze, mai sunt și cele 17 tramvaie, necesarul total conform studiului de oportunitate, care vor fi achiziționate de Ministerul Dezvoltării, și cele 30 de autobuze hibrid, acel proiect depus pe fonduri europene. Cele 35 de autobuze Euro 6 cred că vor veni înaintea celor 30 de autobuze hibrid, pentru că procedurile sunt mult simplificate“, a spus Genoiu. „Contractul cu Banca Europeană pentru Dezvoltare nu s-a semnat efectiv, mai avem discuții pentru unele condiții. S-a ajuns, la negocieri, la o dobândă de 2,5% plus EURIBOR, care este negativ la ora aceasta (-0,17 – n.r.). Deci, dobânda ar fi sub 2,5%, dar încercăm să o scoatem și mai jos, și mai încercăm să nu avem comision de rambursare anticipată, în cazul în care am avea banii mai devreme“, a adăugat Mihail Genoiu.

Zece milioane de lei fără TVA, prețul estimat al unui tramvai

Consiliul Local (CL) Craiova a votat, în şedinţa ordinară din data de 31 mai, contractarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de 15 milioane de euro de la BERD, pe o perioadă de 15 ani, pentru investiţii publice de interes local. Banii sunt destinați amenajării clădirii Palace – 6.237.850 de euro, reabilitării sediului central al primăriei – 7.608.545 de euro, pentru „măsuri de performanţă energetică privind clădiri aparţinând de şase unităţi de învăţământ“ – 1.663.334 de euro, și pentru achiziția a 35 de autobuze – 7.000.000 de euro. În total, ar fi vorba de 22.509.729 de euro, municipalitatea urmând să acopere din bugetul local diferenţa de 7.509.729 de euro.
În ceea ce privește tramvaiele noi, Primăria Craiova s-a asociat, în luna iulie, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în vederea pregătirii şi implementării în comun a proiectului „Achiziție de mijloace de transport public – tramvaie“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Ministerul urma să se ocupe de procedura prin care să se achiziționeze, pentru Craiova, 17 tramvaie noi cu o lungime de aproximativ 25 de metri, însă a pornit cu stângul acest demers, estimând greșit prețul unui tramvai (la o valoare de cinci ori mai mică). Greșeala a fost corectată în luna august, într-o ședință extraordinară a CL Craiova. Prețul corect al unui tramvai este de 10 milioane de lei, fără TVA, valoarea eligibilă aferentă celor 17 tramvaie solicitată pentru finanţare fiind de 202.349.385 de lei, inclusiv TVA. Contribuția Craiovei la acest proiect ar fi de 4.046.987,70 de lei (partea de cofinanțarea este de 2%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS