Acasă Local Gorj CEO se va împrumuta în bănci să poată achita certificatele de CO2

CEO se va împrumuta în bănci să poată achita certificatele de CO2

-

Complexul Energetic Oltenia va face un credit pentru a achita certificatele de CO2. Compania trebuie să cumpere peste 13 milioane de certificate de dioxid de carbon pentru a nu fi penalizată pentru fiecare tonă de noxe pe care o emană în atmosferă. Preţul unui certificat a crescut în ultimii doi ani de la 4 la 25 de euro. Acest lucru înseamnă un efort financiar uriaş din partea companiei cu 13.000 de salariaţi. Societatea nu are sumele necesare pentru plata taxelor respective şi a cerut ajutor guvernului. În şedinţa de joi, executivul a aprobat un Memorandum cu tema „Mecanisme financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 ale S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., în vederea asigurării securităţii alimentării cu energie electrică şi menţinerii capacităţilor energetice pe termen scurt şi mediu, în procesul de tranziţie către decarbonarea sectorului energetic“. Va fi accesat un împrumut de la Eximbank.

Fostul manager spune că împrumutul va afecta CEO

Fostul manager al CEO, Laurenţiu Ciurel, nu vede cu ochi buni accesarea unui împrumut bancar pentru plata certificatelor de CO2 şi spune că va atârna greu în activitatea financiară a firmei. „Un împrumut pe baza unui Memorandum aprobat în guvern este o imensă înșelătorie. Înseamnă ultimul cui în coșciugul CEO. Înseamnă ultimul an de funcționare. Anul viitor ce faci? CEO trebuie să treacă urgent la un program de austeritate și eficientizare după dezmățul absolut din 2017-2018: desființate MC-urile reînființate de Burlan, adică zeci de posturi de directori inutili, retrimiși în producție băgătorii de seamă, intrarea directoratului în atribuții și desființarea posturilor de directori din CEO, într-un cuvânt reducerea cheltuielilor de administrare. Apoi scăderea drastică a costului pe MWh de la 190,4 lei în 2017 și 206 lei în 2018, la maxim 150 lei ca în 2015, cu tot ce înseamnă cheltuieli de exploatare (gaz, păcură, cărbune, chimicale, energie etc.), redeschiderea fronturilor la Roșia, Tismana, Jilț, readucerea termocentralei Turceni pe linia de plutire, și multe-multe altele. Chiar dacă se recurge la un împrumut, ar trebui să se ia cât mai puțin posibil. Un împrumut de 250 de milioane de euro, cât sunt necesari, ar răpune definitiv această companie, chiar dacă cineva l-ar acorda“, a spus Laurenţiu Ciurel. La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a precizat că „decât nimic, un împrumut este o soluţie pentru CEO“.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Dialogurile roiesc în jurul banilor pe tot parcursul zilei. Vă vin bani, cadouri sau favoruri, fie din segmentul profesional, fie cineva...