8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Calafat, executat silit cu peste un milion de lei

Fostul primar din Calafat, executat silit cu peste un milion de lei

Un executor judecătoresc a cerut și obținut în instanță executarea silită a fostului primar al municipiului Calafat, Mirea Guță, care trebuie să achite prejudiciul adus Primăriei Calafat de peste un milion de lei. În prezent, Mircea Guță este în pușcărie, unde execută o pedeapsă de patru ani și 11 luni de închisoare, primită în mai, anul acesta, într-un dosar în care a fost acuzat că a făcut o serie de achiziții prin care a păgubit bugetul orașului cu peste 300.000 de euro.

Primăria Calafat încearcă să scoată de la Mircea Guță, primar al municipiului în perioada 2008 – 2016, suma totală de 1.014.720 de lei. Este vorba de prejudiciul stabilit de instanță în dosarul „Cloramina“, în care Guță a fost condamnat definitiv, dar și suma de 20.000 de lei, care reprezintă o amendă aplicată Primăriei Calafat în octombrie 2011 de ANRMAP.
Dosarul penal în care a fost condamnat definitiv Mircea Guță a fost instrumentat de procurorii Direcției Naționale Antico­rupție, care au stabilit că fostul edil a făcut o serie de „afaceri“ păguboase pentru Primăria Calafat cu Constantin Coman, zis Dacul, din Drăgăneşti-Olt, administrator al mai multor societăți comerciale. „În vara anului 2008, inculpatul Coman Constantin a avut o discuţie cu inculpatul Guţă Mircea Marinel, cu ocazia prezentării mai multor oferte de bunuri şi produse ce puteau interesa Primăria Calafat, pentru o eventuală achiziţie. Ca urmare a acestor demersuri, în perioada 2008-2011, Primăria Calafat, prin reprezentantul său legal, primarul Guţă Mircea Marinel, a achiziţionat diverse produse de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL“, au reținut anchetatorii. Pentru aceste achiziții, Guță a primit de la Coman, cu titlul de mită, un autoturism Chrysler.
Ancheta a mai scos la iveală faptul că edilul Guță a achiziționat de la firmele lui Coman diverse bunuri la prețuri „umflate“. „În calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011 a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Pehart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei“, au reținut procurorii DNA.

Și condamnați, și cu banii luați

Mircea Guță și Constantin Coman au fost trimiși în judecată în iulie 2014, iar în martie, anul acesta, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova i-a găsit vinovați și i-a condamnat. Mircea Guță a primit o pedeapsă de patru ani şi 11 luni de închisoare, iar Coman a fost condamnat la doi ani de închisoare. Instanța a dispus ca inculpații să achite prejudiciul de 1.399.220 de lei, plus dobânda legală, și a constatat că inculpatul Constantin Coman a achitat suma de 404.500 de lei din totalul prejudiciului.
Ulterior, Primăria Calafat a apelat la un executor judecătoresc pentru a recupera restul prejudiciului, iar săptămâna trecută, instanțele din Calafat și Caracal au admis acțiunile formulate de executor.
„Încuvinţează executarea silită în toate modalităţile de executare asupra debitorului Guță Mircea Marinel conform titlului executoriu reprezentat de Sentinţa penală nr. 168 din data de 14.03.2017 pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 10599/63/2014, definitivă prin Decizia penală nr. 777 din 23.05. 2018 pronunţată de Curtea de Apel Craiova, până la concurenţa sumei de 994.720 lei. Fără nicio cale de atac“, se arată în hotărârea Judecătoriei Calafat.
Același executor judecătoresc a formulat o acțiune asemănătoare împotiva lui Coman la Judecătoria Caracal, iar instanța i-a admis acțiunea vineri, pe 7 septembrie. În baza hotărârilor instanțelor, executorul judecătoresc poate începe executarea silită a celor doi condamnați.
În mai, Curtea de Apel Craiova a dispus menţinerea sechestrului pus de procurori DNA pe bunurile inculpaților încă din februarie 2014. Astfel, în cazul lui Mircea Guță a fost pus sechestru pe o casă din Ciupercenii Vechi, plus terenul aferent de 1.000 mp, pe un teren arabil de 2.600 mp situat tot în Ciupercenii Vechi și pe un autoturism Volkswagen Passat. Constantin Coman are sechestru pus pe un imobil din Drăgăneşti-Olt, pe un autoturism Daewoo Espero și pe unul BMW X6.

Fostul primar, dat în judecată de actualul primar

Același executor a obținut în instanță, la sfârșitul lunii august, executarea silită a lui Mircea Guță cu suma de 20.000 de lei. Această sumă reprezintă o jumătate dintr-o amendă dată în octombrie 2011 de ANRMAP, care a stabilit atunci că primarul Mircea Guță a încălcat legea, atribuind fără licitație o serie de lucrări pentru asfaltarea străzilor din municipiu. Astfel, pentru neregulile constatate, ANRMAP a sancționat cu 40.000 de lei Primăria Calafat, care a achitat suma de 20.000 de lei în termenul legal de 48 de ore. Sancțiunea a fost contestată în instanță, însă Primăria Calafat a pierdut procesul în decembrie 2012. Ulterior, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a constatat că bugetul local al municipiului a fost prejudiciat cu suma de 20.000 de lei prin achitarea amenzii date de ANRMAP „fără realizarea unei anchete interne privind persoanele răspunzătoare“. Ulterior, primarul Lucian Ciobanu l-a dat în judecată pe Guță pentru recuperarea prejudiciului constatat de Curtea de Conturi. Pe 5 iulie, anul acesta, Tribunalul Dolj a admis acțiunea Primăriei Calafat și a dispus, printr-o hotărâre definitivă, ca Mircea Guță să achite suma de 20.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS