16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul Regional costă cât jumătate din autostrada Craiova - Pitești

Spitalul Regional costă cât jumătate din autostrada Craiova – Pitești

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, în vizită la Spitalul Municipal „Filantropia” (FOTO: Claudiu Tudor)

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a venit ieri în Bănie pentru a lansa draftul studiului de fezabilitate pentru Spitalul Regional Craiova. Un spital despre care demnitarul a precizat că se va construi cu siguranță, că există finanțarea, că va avea 821 de paturi și că va costa, în total, 538 de milioane de euro, cu tot cu TVA. O sumă imensă, echivalentă cu jumătate din costul estimat al drumului expres Craiova – Pitești, spre exemplu, dar care ar cuprinde nu doar construcția în sine, ci și dotările, utilitățile și reabilitarea unei părți din Spitalul Județean de Urgență.

Spitalul Regional Craiova, unul dintre cele trei spitale pentru construirea cărora Uniunea Europeană a alocat, în total, suma de 150 de milioane de euro, se dovedește cel mai costisitor proiect din cele trei care ar urma să fie implementate. Acest lucru a rezultat din draftul studiului de fezabilitate prezentat ieri, în Bănie, chiar de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Dacă spitalul regional de la Iași ar costa circa 382 de milioane de euro (cu TVA), cel de la Cluj – 377 de milioane de euro, la Craiova suma totală ar depăși o jumătate de miliard de euro.
Spitalul regional care se va ridica pe terenul de 27 de hectare de pe Centura de Nord a orașului va avea 821 de paturi și ar costa, în total, 538 de milioane de euro, cu tot cu TVA. O sumă imensă, echivalentă cu jumătate din costul estimat al drumului expres Craiova – Pitești, spre exemplu, dar de care ministrul sănătății spune că este sigură în privința asigurării ei. „Spitalul Regional Craiova se va face. Au fost câteva întârzieri, pentru că au fost ceva probleme legate de locație. Consultanții au dorit extinderea, mutarea, rotirea fostei locații, astfel încât a fost nevoie de o nouă hotărâre de guvern pentru a se stabili amplasamentul exact. Asta a dus la întârzieri în elaborarea PUZ-ului, care era absolut necesar pentru întocmirea studiului de fezabilitate. De aceea, au fost unele discuții, neliniști, inclusiv ale mele, dar astăzi (ieri, n.r.) pot să vă spun cu certitudine că cererea de finanțare pentru acest spital va fi depusă la Bruxelles până la finele anului, odată cu cererile de finanțare pentru spitalele din Iași și Cluj“, a afirmat Sorina Pintea.
Ministrul a pronunțat imediat și costul total al implementării proiectului, unul colosal dacă ne gândim la exemplul oferit mai sus: 538 de milioane de euro. „Valoarea integrală a proiectului, aici incluzând și utilitățile, dotările, partea de pregătire a proiectului și partea de reabilitare a ceea ce va rămâne la spitalul județean după mutarea unui anumit număr de paturi la spitalul regional, repet, a unui anumit număr de paturi, este cuprinsă în această sumă totală de 538 de milioane de euro, dintre care 75 de milioane de euro TVA, 30 de milioane de euro utilitățile necesare funcționării spitalului și 300 de milioane de euro construcția și dotarea“, a dezvăluit Pintea.

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a vizitat, ieri, Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Județean de Urgență Craiova (FOTO: Marian Apipie)

150 de milioane de euro de la UE, restul din bugetul de stat

Ministrul sănătății a reconfirmat faptul că UE asigură 150 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale regionale și că restul investiției „va fi finanțată din bugetul de stat“. „Și când spun restul, mă refer la cofinanțare, la construcție și dotare, pentru că partea de drumuri și de utilități va fi finanțată de autoritățile locale, și asta la toate cele trei locații. Autoritățile pot, de asemenea, să acceseze, și au și făcut-o, fonduri europene pentru construcția acestor drumuri și pentru utilitățile necesare funcționării spitalului“, a precizat Sorina Pintea.
Potrivit acesteia, Spitalul Regional Craiova va avea 821 de paturi și va cuprinde toate specialitățile medicale. „Va avea un concept modern care, din punctul nostru de vedere, va revoluționa sistemul de finanțare al spitalizării continue, de zi și ambulatorie în spitalele din România. Este același concept ca la spitalele din Iași și Cluj, care se bazează pe o eficientizare a timpilor și pe o flexibilizare în ceea ce privește mobilitatea pacienților“, a mai spus Pintea. „Construcția Spitalului Regional Craiova va avea în vedere și o restructurare a numărului de paturi din acest județ. Adică, tendința este de a se reduce numărul de paturi de acuți și de a crește numărul de paturi pentru bolnavii cronici. Pacienții să fie tratați inclusiv în spitalizare de zi și ambulatoriu, pentru a se reduce, astfel, duratele de spitalizare, crescând, în schimb, indicii de utilizare, pentru că, până la urmă, medicină fără bani nu se poate face“, a adăugat ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vizitat, ieri, Spitalul Județean de Urgență Craiova (FOTO: Marian Apipie)

Ea a făcut referire la faptul că există niște indicatori pe care spitalele trebuie să-i urmărească pentru a crește finanțarea și a dat ca exemplu chiar Spitalul Județean de Urgență Craiova, care are un indice de complexitate al cazurilor (ICM) de 1,2, față de 1,34, cât ar fi ICM-ul la Spitalul Municipal Urziceni. „Or eu cred că la Craiova cazurile rezolvate sunt mult mai complexe decât la Urziceni. Din punctul meu de vedere, 1,2 nu este un ICM care să corespundă cu ceea ce are Craiova în prezent, și ca aparatură, și ca medici, și ca nivel de dotare“, a comentat Sorina Pintea. „Zece la sută dintre pacienții din Oltenia nu ajung la Spitalul Județean Craiova, ci merg direct la București. Asta însemnă ori că nu au încredere, ori că… nu au încredere. Cam asta ar fi explicația. Însă aici există și oameni, și potențial și mi-aș dori ca Spitalul Județean din Craiova să fie acolo pe o hartă a lumii bune a sănătății din România“, a conchis ministrul sănătății.

„Cu autoritățile de la Craiova ne-am certat, ne-am acuzat reciproc“

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a prezentat ieri, la Craiova, draftul studiului de fezabilitate al spitalului regional (FOTO: Claudiu Tudor)

Revenind la Spitalul Regional Craiova, concluzia Sorinei Pintea a fost aceea că el se va construi până în anul 2023. „Este un proiect ambițios, cu un design unicat. Cu autoritățile de la Craiova am început o discuție, ne-am certat, ne-am acuzat reciproc. A fost o perioadă dificilă, pentru că ne doream cu toții spitalul regional, dar, din păcate, există niște constrângeri pe care trebuie să le respectăm. Un proiect se naște însă din contradicții, iar, până la urmă, obiectivul a fost comun. Eu mi-am dorit foarte mult să se facă spitalul regional de la Craiova, iar concluzia mea este că el se va face. Este un început de drum foarte greu, va fi un proiect complex, probabil că ne vom mai și certa pe parcursul implementării lui, care are ca termen de finalizare anul 2023“, a spus Pintea.
Potrivit acesteia, 2018 va fi anul depunerii cererii de finanțare, 2019 al licitațiilor, care „să sperăm că nu vor fi contestate încât să se întârzie lucrurile“, iar finalul de an 2019, începutul de an 2020 va fi pentru demararea construcției, care va avea un termen de realizare de trei ani. „Este un termen realist, care în Europa se respectă fără nicio problemă. Veți spune că suntem în România, dar ar fi cazul să intrăm și noi în Europa. Avem o condiție, și anume aceea că trebuie să finalizăm proiectul în 2023, pentru a putea să beneficiem de finanțarea europeană“, a încheiat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS