5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal între primărie şi Aparegio după inundaţiile de la Târgu Jiu

Scandal între primărie şi Aparegio după inundaţiile de la Târgu Jiu

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat, în urma ultimelor inundaţii din municipiu, că problemele la reţeaua de canalizare trebuie remediate de Aparegio Gorj. În mai multe zone din Târgu Jiu, reţeaua de canalizare nu mai face faţă. De fiecare dată sunt discuţii legate de cine trebuie să intervină pe străzile cu probleme. Romanescu a dat exemplul reţelei de canalizare de pe strada 14 octombrie, recent modernizat şi care nu funcţionează cum trebuie. Primarul din Târgu Jiu a mai spus că municipalitatea şi-a dat acordul ca specialiştii Aparegio Gorj să intervină. Conform edilului, toată apa care vine pe reţea din zona de nord se blochează pe 14 octombrie şi iese în gospodăriile cetăţenilor. Una dintre familiile afectate este Mischie. În opinia edilului, Aparegio trebuie să prevadă sumele necesare şi să execute lucrările de la zero. Intervenţiile punctuale nu dau roade.

Aparegio spune că nu are voie să intervină

Aparegio Gorj a transmis public, printr-un comunicat de presă, că nu poate să intervină să gestioneze reţeaua de canalizare pluvială pentru că nu are un contract încheiat cu municipalitatea. „Aparegio Gorj SA face următoarele precizări despre problemele apărute în municipiul Târgu Jiu, în urma precipitațiilor din ziua de 4 septembrie. În acest moment, Aparegio Gorj SA nu are un contract cu Primăria Târgu Jiu pentru gestionarea apelor pluviale. Deoarece 75% din rețelele de apă uzată (menajere) predate de către UAT Târgu Jiu în exploatare către Aparegio Gorj SA prin contractul de delegare sunt rețele mixte, operatorul a făcut demersuri către Primăria Târgu Jiu pentru a primi suprafețele totale ale municipalității pe categorii (suprafețe betonate, acoperișuri, spații verzi, trotuare dalate) pentru a se putea negocia cele două prețuri pe metrul cub de apă pluvială lunară (procent care ajunge în stația de epurare și procent care ajunge la emisar). S-a solicitat o comisie mixtă primărie-operator pentru a face o analiză cu toate străzile unde rețelele de apă și canal intră în reabilitare pentru a se puncta soluția tehnică de captare și dirijare a apelor pluviale (facem precizarea că prin programul POIM, Uniunea Europeană și Guvernul României finanțează reabilitarea de rețele de canalizare, dar nu finanțează rețelele pentru apele pluviale). Menționăm că nu sunt rezolvate problemele istorice apărute în momentul executării digurilor de la lacurile de acumulare ale Hidroconstrucția SA, problemă care datează din anul 1980“, potrivit Aparegio.

Pompierii au intervenit la şapte gospodării din Târgu Jiu

Este de amintit că angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au intervenit marţi la şapte gospodării din oraşul Târgu Jiu pentru evacuarea apei care s-a acumulat după căderile masive de precipitaţii. Au mai fost curăţate trei beciuri şi o anexă gospodărească inun-dată. Corina Belteu, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Gorj, a precizat că în decurs de doar 30 de minute s-au înregistrat 33 de litri de apă pe metrul pătrat. Acesta a şi fost motivul pentru care apa a pătruns în curţile câtorva case. În restul judeţului nu au fost raportate probleme. Corina Belteu a spus că în localităţile din jurul municipiului Târgu Jiu s-au înregistrat cele mai mari cantităţi de precipitaţii, potrivit raportărilor de la staţiile de măsurare. Cea mai mare cantitate de precipitaţii a fost la Nistoreşti – 45 de litri pe metrul pătrat, urmată de Târgu Jiu, Vaidei, Teleşti, Ohaba şi altele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS