17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFermierii care cresc mangalița se tem din cauza pestei porcine și acuză autoritățile că nu-i informează

Fermierii care cresc mangalița se tem din cauza pestei porcine și acuză autoritățile că nu-i informează

Programul de creștere a porcilor din rasa mangalița merge mai departe, dau asigurări autoritățile județene din Olt, care au făcut publică și data următoarei livrări. Fermierii se tem însă și spun că nimeni n-a venit să le spună concret ce au de făcut în cazul în care pesta intră în județ.

În județul Olt au fost livrați de la producătorii de porci din rasa mangalița și/sau bazna către crescători 44 de purcei, estimându-se ca până al sfârșitul anului numărul să ajungă la 325. Următoarea livrare, șase porci care vor ajunge de la Găneasa la Scornicești, se va face vineri, 7 septembrie, iar o alta, spre finele acestei luni, când alți zece purcei ar trebui să ajungă de la Rotunda la Scornicești. Numărul este mic față de solicitări (sunt 517 crescători de porci înscriși, care au solicitat 4.420 de purcei), însă programul funcționează, este aspectul care îi bucură pe fermieri. Aceștia, însă, sunt de acum cu frica în sân, în județ circulând deja zvonul că ar fi apărut un focar de pestă în zona Drăgănești-Olt, vestea fiind dezmințită miercuri, 5 august, de directorul Direcției Agricole Județene Olt, Dragoș Drăghicescu.
„Nu s-a confirmat deocamdată în județul Olt nici măcar un focar de pestă porcină. Nu sunt semnale cum că în județul Olt ar exista pestă porcină. Sunt pure speculații, în fiecare județ și în fiecare localitate din țară să zic că există oameni care vor să dezinformeze populația și să creeze anumite situații de panică, dar, deocamdată, pentru județul Olt nu trebuie să ne îngrijorăm. La nivelul prefecturii, noi deja ne-am organizat, împreună cu DSV-ul și cu toate celelalte instituții care sunt implicate, se știe fiecare persoană ce rol are, unde este filtrul, unde vor fi amplasate gropile, totul este pus la dispoziție. Din momentul în care se confirmă primul focar de pestă porcină, dacă se va confirma, în următoarele două ore toată lumea va fi în dispozitiv. A zis un nebun pe la Drăgănești că, vezi Doamne, știe el, dar nimic mai mult, fiecare e liber să-și dea cu părerea, dar, din păcate, eronat“, a declarat Drăghicescu, precizând că nu știe nimic nici de suspiciunea din Argeș, dar că are cunoștință de instituirea unui filtru, preventiv, la Albota, o localitate aflată aproape de granița cu județul Olt.

„Mi se părea normal ca sub amenințarea pestei să fim informați“

Crescătorii nu simt, în schimb, că au controlul asupra situației și se tem pentru porcii din ferme, cu atât mai mult cu cât fiecare duce nu doar grija porcului de Crăciun, ci își vede în pericol chiar mica afacere de familie. Traian Gârtan, un crescător înscris în program, din comuna Slătioara, are opt purcei, primiți în lotul primilor repartizați în Olt crescătorilor, la acel moment de la un furnizor din Gorj. Fermierul spune că teama crescătorilor e, pe undeva, îndreptățită, pentru că deși autoritățile dau asigurări că sunt pregătite să facă față pericolului pestei porcine africane, crescătorii nu au primit nici măcar informațiile care i-ar ajuta să-și apere ferma, care circulă în mass-media, dar care nu au ajuns în mod direct la fermieri.
„O întâlnire cu fermierii, măcar cei care au mangalița, care sunt înscriși în program și care sunt furnizori, trebuia făcută, și sfătuiți cu ce au de făcut în ferme – asta, și asta, și asta. Măcar programul ăsta să-l protejăm puțin, dacă nici acest program nu-l protejăm, pentru că mi s-a părut un program foarte bun și luase amploare, începuse să meargă și la noi. Pentru că omul vrea să crească. Noi sperăm să nu se-ntâmple, să n-ajungă pesta, că se-alege prafu’ și de programul cu mangalița. (…) Mi se părea normal ca sub amenințarea pestei să fim luați și informați, mi se părea corect să fie o întâlnire, măcar cu ei, ca să nu distrugem programul. Sunt bani de la guvern, o dată dăm bani de la guvern, plătim porcii, și plătim după și porcii pe care i-am tăiat, da?! Există măsuri, dar cine le știe, s-a comunicat undeva? Instituțiile comunică între ele, ca planuri, ca hârtii, dar fizic, în teren? Ia să întrebați, pe programul Mangalița, în ordin sunt prevăzute niște vizite în teren. La mine nu s-a făcut nicio vizită în teren, să vadă în ce stare sunt, au mai crescut, n-au mai crescut, mai sunt toți, nu mai sunt… Că vedem noi în presă, că vedem la televizor, așa ne informăm. Să zicem că eu nu știu să citesc ziare, eu n-am ziare la mine la comună, sunt crescător, nu am unde să mă informez. Dacă nu mă informează… Așteptăm să vină pesta la noi!“, a declarant fermierul, care este și liderul Asociației Crescătorilor de Animale din Slătioara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS