Podul nou din Defileul Jiului, dar fără parcare la Lainici

Noul pod din Defileul Jiului, de pe DN 66, kilometrul 94, a fost deschis ieri circulaţiei. La faţa locului au fost prezentă o delegaţie compusă din prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, şeful IPJ Gorj, Decebal Drăghiea, şeful Poliţiei Rutiere, Dan Săvulescu, precum şi Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.
Noua construcţie a înlocuit un pod mai vechi şi care nu mai făcea faţă actualelor norme de tonaj şi siguranţă a traficului rutier. Podul dat ieri în folosinţă a făcut parte din contractul de reabilitare a DN 66 pe tronsonul Bumbeşti-Jiu – Petroşani, însă a fost licitat separat. Mai sunt de executat câteva lucrări minore, însă pe carosabil se poate circula fără probleme. Cel mai mult de deschiderea podului se bucură marii transportatori care folosesc permanent ruta respectivă, cea mai rapidă cale de acces între Oltenia şi Ardeal.

Parcarea mai are de aşteptat

Din nefericire, lucrările din Defileul Jiului pe tronsonul Bumbeşti-Jiu – Petroşani nu s-au încheiat. Podul de peste râul Sadu era una dintre construcţiile importante prevăzute de proiectant şi asumate de către constructor şi beneficiar. Mai este de executat una dintre cele mai mari parcări din Defileul Jiului, cea din faţa Mănăstirii Lainici. Există şi fonduri şi soluţia tehnică, însă mai este nevoie de avize şi de acorduri pentru a se putea trece la realizarea lucrărilor propriu-zise. Actuala parcare se află peste drum de Mănăstirea Lainici. Potrivit proiectului, se propune devierea drumului naţional prin Parcul Naţional „Defileul Jiului“. Din acest motiv trebuie detonate stâncile din zonă. Ulterior, parcarea de la Lainici va fi construită în faţa aşezământului monahal şi turiştii sau credincioşii nu vor mai fi nevoiţi să treacă strada şi să se expună accidentelor rutiere.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.