15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolițiștii se delimitează de colegii care fac scut în jurul ministrului Dan

Polițiștii se delimitează de colegii care fac scut în jurul ministrului Dan

Organizația sindicală federativă reprezentativă la nivel de ramură a polițiștilor a anunțat că se dezice de poziția exprimată duminică, 2 septembrie 2018, de fostul purtător de cuvânt al poliției, Christian Ciocan. „Când facem comunicate, le facem în numele membrilor, nu al tuturor polițiștilor“, a reacționat liderul sindicatului polițiștilor din Olt.

După ce, duminică, 2 septembrie, fostul purtător de cuvânt al Poliției, actual purtător de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România, comisarul şef Christian Ciocan, a anunțat că structura pe care o reprezintă își oferă sprijinul pentru ministrul Carmen Dan, polițiștii din toată țara au fost consultați de liderii Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România (FSNPPC), organizație reprezentativă la nivel de ramură, ieri federația cu aproximativ 40.000 de membri angajați din MAI venind cu precizări și sancționând poziția colegilor.
„Facem precizarea că între Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI (component al FSNPPC, care are 74 de birouri teritoriale în toate judeţele ţării şi în structuri centrale) şi un sindicat din cadrul federaţiei care a organizat, luni (ieri – n.r.), evenimentul mediatic, nu există legătură structurală, în sensul apartenenţei juridice al celui din urmă la FSNPPC, ci doar o confuzie nominală, intenţionat creată. Pentru conformitate, precizăm că este falsă apartenența fostului ministru Gabriel Oprea la sindicatul nostru, SNPPC“, este poziția Biroului Executiv Central FSNPPC.
Ca lucrurile să fie și mai clare, polițiștii reamintesc faptul că există chiar o istorie recentă de conflict între minister și sindicate. „Precizăm că FSNPPC a intrat în conflict deschis de muncă, încă de anul trecut, în temeiul Legii dialogului social, cu guvernul şi MAI, organizând inclusiv manifestări de protest, la nivel central şi teritorial, urmare a faptului că solicitările noastre îndreptăţite, cu privire la salarizarea poliţiştilor şi personalului contractual, au fost ignorate de factorii politici decidenţi şi nu au fost susţinute de către conducerea MAI, aşa cum ar fi fost normal şi cum s-a întâmplat, de fapt, în alte sisteme bugetare, în care ministrul/ordonatorul principal de credite a promovat interesele personalului din instituţia pe care o reprezint“, mai precizează sindicatul, prin intermediul unui comunicat.

„Să ne scutească cu ceea ce înseamnă intoxicații de presă“

Liderul polițiștilor din Olt, Cristel Ioțu, a reacționat la cele întâmplate ieri, declarând că sindicatul care a exprimat poziția neacceptată de foarte mulți dintre polițiști este o „facțiune“ cu 2.000 de membri, creată de un polițist de la Pașapoarte care este membru în corpul de control al ministrului.
„E o facțiune a SNPPC, se numește SNPPC din cadrul MAI – Pașapoarte. Babuș este în corpul de control al ministrului, și-a făcut el sindicat. (…) Ei nici nu știu dacă au 2.000 de membri la nivel național. (…) Un sindicat nu poate să reprezinte toți polițiștii. Când facem comunicate, le facem în numele membrilor, nu al tuturor polițiștilor, pentru că eu nu mă simt reprezentat de Babuș, care este un polițist cu funcție de conducere, și de control, fiind în corpul de control al ministrului“, a spus Ioțu, care, de asemenea, numește primirea fostului ministru al internelor, Gabriel Oprea, în sindicatul care îl sprijină pe ministru, drept o „intoxicație de presă“.
„Este adevărat, nu putem să mințim că în timpul lui Oprea s-au dat sâmbete, duminici, sărbători legale, așa este, când era ministru. Acum, care-i problema? Nu mai e! Babuș să ne spună cum l-a făcut membru de sindicat, dacă e sindicatul polițiștilor. Eu știu că Oprea n-a fost niciodată polițist. N-am nimic cu domnul ministru, îi recunoaștem meritele, dar să ne scutească cu ce înseamnă intoxicații de presă. Intoxicațiile astea de presă nu țin“, a mai spus liderul.
Polițiștii se pronunță pentru asumarea vinei de către toți cei implicați în evenimentele din 10 august 2018, inclusiv în ceea ce o privește pe Carmen Dan.
„Nu se face niciun scut, să-și asume! N-are cum să ne mintă, pe noi, cel puțin, din intern, că ea a trecut așa…, a stat pe la minister pe-acolo degeaba, în condițiile în care strada fierbea și erau niște forțe de ordine din cadrul MAI care trebuia să apere ordinea de drept, nu să provoace manifestările respective de represiune. Să-și asume! Acțiunile coordonate să și le asume șefii de structuri care au coordonat, sub îndrumarea directă a doamnei ministru. Intervenția în forță se semnează, conform legii, de doamna prefect, dar nu cred că a făcut doamna prefect de capul ei. Sigur a vorbit cu doamna ministru, iar chestiunile cu persoanele care aveau mâinile ridicate și au fost lovite, acolo să atragă răspunderea personală. Că nu cred că a zis doamna Carmen Dan: «Dom’ne, dați-le și ălora cu mâinile ridicate!». Acolo e răspundere personală! Dar să nu le amestecăm. Una e intervenția în forță prin coordonarea dispozitivului și altele sunt faptele personale ale unor jandarmi care n-au apreciat la justa valoare pericolul dat de persoanele care erau cu mâinile în sus. S-a vehiculat că – dom’ ne, știu eu ce-au făcut ei înainte să ridice mâinile?! – Bine, atunci să-i batem preventiv, că nu se știe. E chestiune de asumare aici!“, a conchis Ioțu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS