6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecat a treia oară pentru infracțiuni cu carduri de credit

Judecat a treia oară pentru infracțiuni cu carduri de credit

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, acuzați de comiterea unor infracțiuni cu carduri de credit

Procurorii DIICOT din Craiova au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, acuzați de comiterea de infracțiuni informatice. Unul dintre ei, Jean Marin Mihăilă, a mai fost condamnat în două dosare privind infracțiuni cu carduri de credit, iar în octombrie 2016 a fost eliberat condiționat din penitenciar. Vineri, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca ambii inculpați să fie judecați în continuare în stare de arest la domiciliu.

Constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice, instigare la deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, respectiv complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice și deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori. Acestea sunt infracțiunile reținute de procurorii DIICOT în dosarul în care au fost deferiți justiției inculpații Jean Marin Mihăilă și Marian Daniel Dinu. Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în mai, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 septembrie. Între timp, dosarul a ieșit din procedură de cameră preliminară, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a dispus ca ambii inculpați să rămână în continuare în arest la domiciliu.

Prima condamnare cu executare

Craioveanul Jean Marin Mihăilă a fost condamnat până în prezent în alte două dosare în care a fost acuzat de comiterea unor infracțiuni informatice. Astfel, în octombrie 2014, Curtea de Apel Craiova a condamnat zece inculpați acuzați de comiterea de infracțiuni cu carduri de credit, unul dintre ei fiind Jean Marin Mihăilă. Acesta din urmă a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare. În acest dosar, procurorii DIICOT au reținut că membrii grupului infracţional s-au ocupat cu confecţionarea, distribuirea şi montarea de aparatură de tip skimming pe ATM-uri din mai multe state ale UE. Ceilalți inculpați din dosar au primit pedepse cuprinse între doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare și doi ani și zece luni cu executare.
Mai trebuie spus că, atunci când au fost puși sub acuzare în acest dosar penal, patru dintre inculpați – Jean Marin Mihăilă, Eman Vătămăniţa, Dan Bârcă şi Sorin Buruiană – erau judecați într-un dosar asemănător alături de Iustin Covei şi alţi 13 inculpaţi.

Mihăilă, considerat liderul unei grupări de carderi

În martie 2010, procurorii DIICOT din București dispuneau trimiterea în judecată a 18 inculpaţi, printre care s-au numărat Iustin Covei, Ionel Călin, zis Nixon, Florin Dirivan, poreclit Fulgerică, și Jean Marin Mihăilă.
Anchetatorii au reținut că, „în cursul anului 2009, inculpatul Mihăilă Jean Marin, în calitate de lider, împreună cu inculpaţii Dumitrescu Dragoş, Abagiu Adrian, învinuitul Păuna Nicoliţă şi alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi inculpaţii Rada Tudor și Dancă Francisc, în vederea desfăşurării unor activităţii de skimming pe teritoriul Australiei şi a altor ţări. Sub coordonarea inculpatului Mihăilă Jean Marin, în perioada februarie 2009 – aprilie 2009, inculpaţii au efectuat activităţi de skimmming pe teritoriul Australiei, instalând la bancomate dispozitive destinate copierii datelor de pe cărţile de credit (guri de bancomat şi camere video miniaturale), au prelucrat datele astfel obţinute cu ajutorul unor programe informatice special create şi le-au transmis liderului grupului, în vederea utilizării lor pentru efectuarea de operaţiuni frauduloase“.
Cei 18 inculpați din acest dosar au fost condamnați în martie 2015, pedepsele fiind cuprinse între doi ani de închisoare cu suspendare și șase ani și șase luni cu executare. Cele mai mari pedepse le-au primit inculpații Jean Marin Mihăilă Petrel Hălănei.
Ulterior, în iunie 2015, Mihăilă a cerut și obținut contopirea celor două pedepse. Tribunalul București a hotărât să contopească pedeapsa de șase ani și jumătate de închisoare cu cea de doi ani și jumătate, iar în final a dispus ca acesta să execute pedeapsa de șapte ani de închisoare.
Din cei șapte ani de închisoare a fost scăzută perioada executată de inculpat, 17 septembrie 2009 – 11 octombrie 2010 şi 9 aprilie 2013 – 30 iunie 2015.
Mihăilă a mai stat după gratii până în octombrie 2016, când Judecătoria Găești a dispus eliberarea condiționată a acestuia din Penitenciarul Pelendava.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS