11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExpertiză la firul ierbii pe „Oblemenco“

Expertiză la firul ierbii pe „Oblemenco“

Gazonul de pe arena „Ion Oblemenco“ va fi supus unei expertize ce va viza sănătatea firului de iarbă și starea straturilor de dedesubt

Starea gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco“ a stârnit din nou discuții în Consiliul Local Craiova. Consilierii din opoziție au întrebat executivul cine se face vinovat de felul în care arată suprafața de joc a arenei de 55 de milioane de euro, iar primarul Mihail Genoiu a venit cu o serie de explicații de natură tehnică, dar a precizat și că a solicitat o expertiză a ierbii, pornind de la rădăcină și până la straturile de dedesubt. A ținut însă să repete un aspect: că problema gazonului nu este în brațele primăriei și consiliului local, ci este strict responsabilitatea constructorului.

Punctul de pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local (CL) Craiova prin care se propunea respingerea unor cereri venite de la echipe de ligi inferioare din Dolj de a juca pe stadionul „Ion Oblemenco“ a oferit consilierilor prilejul de a lua la întrebări executivul cu privire la starea proastă a gazonului arenei de 55 de milioane de euro. Unii dintre ei au taxat și proiectul respectiv, care a trecut fără votul consilierilor PNL și al lui Dumitru Mănescu, consilier din partea ALDE. Acesta din urmă a fost și cel care a pornit discuția. „Nu știu cine a avut ideea acestui circ pe care îl creați prin introducerea acestui punct pe ordinea de zi, dar efectul este căderea în ridicol (…) Eu cred că introducerea lui servește altor scopuri. Eu înțeleg că nu putem lăsa și alte echipe pe stadion, dar asta nu rezolvă problema gazonului, care este una de competență profesională și managerială“, a spus Dumitru Mănescu.
Suficient cât să le dea apă la moară consilierilor locali din opoziție (PNL). „Dacă ați fost la ultimele meciuri de pe «Oblemenco», cred că ați văzut cum zboară nisipul de pe teren și sar brazdele. Hai să le permitem acestor echipe să joace, că sunt obișnuite cu condițiile, și poate schimbăm și noi gazonul cu ocazia asta“, a afirmat Adriana Ungureanu. „Curiozitatea mea este de ce aceste echipe vor să joace pe un gazon mai prost decât islazul lor comunal. Noi suntem pentru toate evenimentele, așa că vom vota împotriva respingerii acestor cereri“, a spus și Marian Vasile. „Am văzut că domnul primar a luat hora înainte și a criticat în presă starea gazonului, dar problema rămâne. Când o rezolvăm?“, a întrebat Flavius Sirop.

„Nu am turnat noi acid sulfuric pe gazon ca să îl distrugem“

Primarul Mihail Genoiu a fost cel care a ieșit în față, încercând să lămurească mai multe aspecte legate de gazonul de pe „Oblemenco“ și starea sa actuală. „Vă mai spun încă o dată, și vă rog să fiți atenți de data asta, pentru că ori nu înțelegeți, ori nu sunteți atenți: problema gazonului nu este în brațele Primăriei Craiova și a Consiliului Local. Primăria a luat în administrare acest gazon după meciul din Supercupa României. Dacă gazonul era distrus de primărie și dacă primăria era vinovată, însemna ca în luna asta noi să fi turnat acid sulfuric pe gazon ca să îl distrugem. Am mai spus-o și o repet: gazonul a avut probleme de la primul meci și la bază sunt toate filmările și comentariile făcute în sens negativ“, și-a început Genoiu discursul. „Am preluat responsabilitatea gazonului de trei săptămâni, până atunci de el a răspuns constructorul și firma de mentenanță. Garanția este trecută în contractul dintre CNI și constructor și este de cinci ani pentru tot obiectivul. Nu există o defalcare analitică pe obiective, în sensul că unele au o garanție mai mare sau mai mică. În aceste condiții, când ai garanția acelui lucru, te apuci tu să intervii?“, a adăugat edilul.
El a dezvăluit faptul că primăria a demarat propria expertiză tehnică pentru a se edifica în legătură cu gazonul, expertiză care va viza sănătatea firului de iarbă și starea straturilor de dedesubt. „În acest moment există o procedură de achiziție pentru o expertizare a gazonului din punct de vedere al sănătății plantei, al sănătății solului, al acidității lui, al straturilor de nisip, granulației și a tot ce este acolo. Asta pentru că au fost făcute expertize de către observatori UEFA, dar care verifică în general stabilitatea gazonului, pentru siguranța și sănătatea jucătorilor. Pe noi ne interesează însă sănătatea plantei, adâncimea rădăcinii, toate celelalte probleme legate de felul în care a evoluat gazonul de când a fost montat și până a intrat în proprietatea primăriei. Mai mult decât atât, am început verificări și am constatat lucruri care nu țin neapărat de gazon, ci de pânza freatică, de substratul de drenaj, pânză freatică care, conform proiectului, ar fi trebuit să fie captată și vă aduceți aminte că atunci când am verificat eu am constatat că una dintre pompele care ar fi trebuit să evacueze apa din bazinele de retenție a pânzei freatice nu a funcționat niciodată. Asta ce înseamnă? Că umiditatea gazonului este foarte mare și nu din cauza felului în care este udat, ci a pânzei freatice“, a precizat Mihail Genoiu.

Genoiu: Sunt probleme tehnice

Primarul Craiovei a oferit apoi tot felul de date tehnice, menite să demonstreze că primăria nu are nicio vină cu privire la starea gazonului. „Instalația de drenaj a gazonului este cea care absoarbe apa din precipitații sau dintr-un exces de udare, iar primăria a schimbat pompele tocmai pentru a permite drenajului să funcționeze la capacitate maximă. Problema este că întreținerea gazonului este realizată pe baza unor senzori de umiditate, temperatură și alți factori, care sunt montați în pământ și ale căror informații sunt captate de un soft aflat în Olanda, iar pe baza acelor informații se face întreținerea gazonului. Orice abatere de la acei parametri înseamnă nerespectarea condițiilor și ieșirea din garanție. Primăria Craiova nu a avut decât o singură obligație: să respecte cu strictețe ce spune calculatorul. Altfel, conform cărții tehnice a gazonului, pierzi garanția“, a explicat Genoiu. „De aici încolo este responsabilitatea constructorului, iar noi i-am transmis să verifice toți acei senzori, pentru că zilele trecute unul dintre ei arăta umiditate de sută la sută, în condițiile în care nu plouase și nu se udase gazonul de câteva zile. Deci, sunt probleme tehnice“, a adăugat edilul. „Dacă dumneavoastră considerați că e cazul să ne amestecăm noi în aceste probleme, să preluăm noi schimbarea gazonului și să renunțăm la garanție, eu îl schimb la noapte. Vreau însă acceptul dumneavoastră că ne asumăm noi acest lucru“, a încheiat primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS