22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAi datorii la întreținere? Iată ce ți se poate întâmpla

Ai datorii la întreținere? Iată ce ți se poate întâmpla

Insolvența Termo s-a prelungit cu încă un an. Urmează o perioadă dură de recuperare a debitelor de la asociațiile de proprietari cu datorii. Administratorul judiciar al Termo susține că le va face plângeri penale administratorilor de asociații de proprietari care se sustrag de la executarea silită și că va sista apa caldă către asociațiile cu datorii în orice moment al anului, iar căldura, la iarnă. Nu a fost prezentat un calendar al acestor măsuri de soluții extreme.

Furnizorul de energie termică și apă caldă din Craiova a scăpat, momentan, de amenințarea falimentului. Tribunalul Mehedinți a decis, în urmă cu două zile, prelungirea insolvenței SC Termo Craiova SRL cu încă un an, până la 17 februarie 2020. „S-a prelungit acest termen la cererea administratorului judiciar, adică a noastră, pentru că primul termen de 17 februarie 2019 era foarte scurt, când expira perioada de reorganizare și eram nevoiți să intrăm în faliment“, a precizat Maria Somnea, de la Siomax SPRL, administrator judiciar al SC Termo Craiova SRL. În cazul în care s-ar ajunge la faliment, societatea ar fi nevoită să își vândă activele aflate în proprietatea privată a statului, a căror valoare de inventar este de doar 3 milioane de lei, pe când totalul datoriilor pe care le are Termo către creditori (cu predilecție către Complexul Energetic Oltenia) era de 300 de milioane de lei la deschiderea procedurii insolvenței. Ceea ce înseamnă că din valorificarea bunurilor s-ar acoperi doar 1% din valoarea datoriilor Termo, dacă ar intra în faliment. Până acum, Termo a plătit către creditorii importanți (cu predilecție către CEO) sub 4% din datorii, însemnând aproximativ 9 milioane de lei. Chiar dacă ar intra în faliment entitatea economică, datoriile de la populație se vor recupera în continuare, pentru că vor rămâne procesele pe rol, precum și hotărârile definitive ale instanțelor.

Administratorul judiciar face sesizări penale pentru recuperarea datoriilor

De asemenea, Maria Somnea a mai precizat că la momentul intrării în insolvență, Termo avea de încasat de la asociațiile de proprietari restanțe de aproximativ 100 de milioane de lei, și că în mare parte aceste debite au fost executate silit. Despre aceste datorii, administratorul judiciar spune că acei debitori „nu sunt declarați insolvabili, dar nici nu avem de unde să recuperăm aceste datorii. Am obținut hotărâri judecătorești, le-am pus în executare și, practic, suntem la mila administratorilor, care își fac de cap. Știți și dumneavoastră că unii au plecat cu banii, dar aceștia sunt cei mai puțini. Însă cei mai mulți, pentru a fi realeși de locatari, nu se pun rău cu proprietarii, alții nu au de unde să plătească“.
Însă, administratorul judiciar a explicat că mai există o categorie de reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, care, pentru a se sustrage de la executarea silită pe numele asociației de proprietari fac de așa manieră încât nu virează în conturi încasările zilnice de la asociații, astfel că nu pot fi încasate datoriile de către Termo prin executare silită. Acestora, Siomax le-a pus gând rău anul acesta. „În perioada următoare vom face sesizări penale pe numele administratorilor pentru sustragere de la executarea silită“, a avertizat Somnea. Ea a mai spus că prin Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care va intra în vigoare începând cu 28 septembrie, „asociațiile vor fi obligate să vireze în cont încasările zilnice“. Legea nr. 196/2018 prevede la articolul 67, alin. (2) care sunt obligațiile asociațiilor de proprietari privind încasările, după data de intrare în vigoare a legii, și anume: „Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației prevăzut la art. 20 alin. (1), la care au acces pentru informare, în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, toți proprietarii. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociației“. Prevederea legală ajută la încasarea datoriilor de către termo, dar va îngreuna activitatea asociațiilor de proprietari, care din acei bani încasați în contul asociației trebuie să plătească și alți furnizori, salarii și altele.

Încasarea restanțelor merge greu

Circa un sfert dintre asociațiile de proprietari din Craiova figurează cu datorii mai mari sau mai mici către Termo. Din peste 400 de asociații de proprietari, mai mult de 100 au datorii. În legătură cu recuperarea debitelor de la populație, Termo poate recupera acei bani doar prin intermediul asociațiilor de proprietari. „Pentru debitele pentru care nu există o hotărâre judecătorească și acolo unde există o colaborare bună cu asociația de proprietari, am promovat și acțiuni oblice, adică odată cu chemarea în judecată a asociației, am chemat și persoana efectiv datoare din acea asociație“, a precizat administratorul judiciar, precizând că datornicii care s-au trezit direct somați la plata restanțelor la întreținere au mers și au plătit benevol, ca să nu mai achite și cheltuielile de executare sau au făcut o convenție de eșalonare la plată, prin care să achite parte din datoria restantă și datoria curentă la zi.

Vor fi întreruperi ale apei calde și ale căldurii pentru datornici

Chiar dacă această acțiune a avut succes în recuperarea sumelor, cele mai multe restanțe nu se pot încasa așa ușor. Unii nu au bani să plătească restanțele. Administratorul judiciar spune că în cazurile cu datorii mari stabilite de instanțe, datornicilor li se scot locuințele la vânzare, dar și acolo pot fi eșecuri în recuperarea debitelor la întreținere. În cazurile cu datorii foarte mari, unde proprietarii aveau restanțe către Termo de 50.000 – 70.000 de lei, însă mai exista o datorie către o bancă, respectiv ipotecă pe acea locuință, la vânzarea apartamentului avea întâietate entitatea care avea ipoteca înregistrată.
În perioada următoare, administratorul judiciar de la Termo nu exclude sistarea apei calde la asociațiile cu datorii, iar pe timpul iernii, sistarea agentului termic. „Prin contractul pe care asociațiile îl au cu Termo Craiova se prevede că neplata conduce la sistare, atât a apei calde, cât și a căldurii. Noi avem obligația să le livrăm, atâta timp cât se face plata. Dacă nu au plătit în 90 de zile, putem face sistarea. Aproape jumătate dintre asociațiile de proprietari din Craiova nu au respectat acest termen, astfel că putem să le sistăm oricând furnizarea apei calde, în întregime. Da. Pe perioada insolvenței vom sista și apa caldă, și căldura la toți cei care au datorii și nu au evidența la zi, ca să ne corelăm evidențele datoriilor“, a precizat Maria Somnea, reprezentanta administratorului judiciar al SC Termo Craiova SRL. Ea nu a precizat care va fi calendarul acestor întreruperi de apă și energie la asociațiile cu datorii.
Între timp, schema umflată de personal de la Termo Craiova a fost diminuată, de la peste 700 de angajați în urmă cu trei ani, la 529 de persoane, iar numărul salariilor compensatorii care se acordă persoanelor disponibilizate s-a redus de la 36 de salarii la 6 salarii compensatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS