16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFiul magistraților Uncheașu rămâne arestat la domiciliu

Fiul magistraților Uncheașu rămâne arestat la domiciliu

Oamenii legii au stabilit că băiatul de 16 ani a condus băut și fără permis și a provocat un accident în urma căruia și-a pierdut viața o tânără de 18 ani

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să prelungească mandatul de arest la domiciliu emis pe numele unui minor de 16 ani, acuzat că a condus băut și a provocat un accident în urma căruia prietena sa, o tânără de 18 ani, a decedat.

Accidentul în care și-a pierdut viața tânăra de 18 ani a avut loc în noaptea de 15 spre 16 iulie, pe strada Viitorului din Craiova, în apropierea Centurii de Nord. Polițiștii doljeni au explicat atunci că accidentul în urma căruia și-a pierdut viața tânăra de 18 ani s-a produs din vina prietenului acesteia, Matei U., de 16 ani, care a condus băut și fără permis autoturismul părinților, un Volkswagen Golf. Potrivit oamenilor legii, în acea noapte băiatul a luat mașina părinților fără știrea acestora, după care a plecat la plimbare împreună cu prietena sa și cu alți doi amici. Pe strada Viitorului, Matei a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat, iar Andreea, care ocupa locul din dreapta-față, a decedat pe loc. Cei doi pasageri de pe bancheta din spate, doi băieți de 15 și 17 ani, au suferit leziuni ușoare, ca și băiatul de la volan. Oamenii legii au precizat că au întocmit pe numele minorului un dosar penal pentru comiterea a patru infracțiuni. „Din cauza lipsei de experiență la volan și a consumului de băuturi alcoolice, persoana în cauză a pierdut controlul autoturismului, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice“, au precizat polițiștii doljeni. Băiatul de 16 ani a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior, oamenii legii au primit rezultatul probelor de sânge recoltate, fiind găsită o îmbibație alcoolică de peste 0,90 g/l alcool pur în sânge. Băiatul de 16 ani este fiul magistraților craioveni Cecilia şi Dumitru Uncheaşu. Tânăra de 18 ani era absolventă a clasei a XI-a a Colegiului Național „Carol I“, era pasionată de dans și a participat la mai multe olimpiade școlare.

Arestat la domiciliu, dar poate merge la școală

În cursul zilei de 16 iulie, după ce a fost audiat, băiatul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore, în baza unei ordonanțe emise de procurorii craioveni. O zi mai târziu, după o noapte petrecută în arest, acesta a fost dus la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, însă instanța nu a fost de acord și a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Hotărârea instanței a fost contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova la Tribunalul Dolj, iar magistrații doljeni au dispus ca minorul de 16 ani să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Ulterior, pe 12 august, anchetatorii au solicitat și obținut, la Judecătoria Craiova, prelungirea cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu. Instanța a hotărât însă că inculpatul poate merge la cursuri din septembrie, după începerea anului școlar 2018-2019.
„Admite propunerea Parchetului de pe langa Judecătoria Craiova. Dispune prelungirea măsurii arestării la domiciliu cu privire la inculpatul U. Matei, prelungirea realizându-se începând cu data de 18.08.2018 până la data de 16.09.2018. Permite inculpatului părăsirea imobilului în care locuieşte, pentru a se prezenta la cursurile de învăţământ din cadrul Colegiului Naţional «Carol I» Craiova, pe perioada frecventării acestor cursuri“, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova.
Hotărârea instanței a fost contestată de inculpatul minor la Tribunalul Dolj, instanță care i-a respins acțiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS