14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii dau cu flit expertizei seismice pe riscul lor

Craiovenii dau cu flit expertizei seismice pe riscul lor

Nici o asociație de proprietari din Craiova nu a depus, până la această dată, la primărie, documente din care să reiasă că a efectuat expertiza tehnică a blocurilor construite înainte de 1978. Acestea erau obligate ca în termen de doi ani de când au fost înștiințate (septembrie-noiembrie 2016 – n.r.) să expertizeze tehnic blocurile, să depisteze eventualele deficiențe, să încadreze clădirile într-un grad de risc seismic și ulterior să le consolideze. Proprietarii mai au la dispoziție doar două-trei luni ca să facă ce nu au făcut în aproape doi ani.

Craiovenii mai au la dispoziție puțin timp ca să depună la primărie documentația cu efectuarea expertizei tehnice a blocurilor construite înainte de 1978. Administrația locală craioveană transmitea, în urmă cu doi ani, tuturor asociațiilor de proprietari și proprietarilor sau administratorilor care dețin clădiri construite înainte de anul 1978 inclusiv adrese prin care le impune acestora să-și expertizeze tehnic locuințele. Proprietarii sunt obligați în baza Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente ca, în termen de doi ani, să expertizeze locuințele pentru a vedea în ce clasă de risc seismic se încadrează, iar în cele din urmă să ia măsuri de consolidare pentru a reduce riscul de prăbușire în cazul unui cutremur. Toate cheltuielile cu expertizele și lucrările necesare consolidării sunt suportate de către proprietari, care în caz contrar răspund de eventualele pagube în momentul producerii unui cutremur, după cum se arată în înștiințarea trimisă de primărie.
Respectiva adresă suna astfel: „Proprietarii construcțiilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare construcții vor acționa pentru expertizarea tehnică a construcțiilor de către experți tehnici atestați, în conformitate cu reglementările tehnice și aprobarea deciziei de intervenție și continuarea acțiunilor, în funcție de concluziile fundamentale din raportul de expertiză tehnică.
Proprietarii și, după caz, administratorii spațiilor publice cu altă destinație situate la parter și, după caz, la subsolul sau la alte niveluri ale construcțiilor cu destinație de locuință supraetajată cu peste P+3 etaje, construite înainte de anul 1978, au obligația să acționeze în solidar cu proprietarii locuințelor și cu asociația de proprietari pentru expertizarea tehnică a structurii de rezistență a întregii construcții în termen de doi ani de la primirea adresei. Persoanele fizice și juridice care au în proprietate sau în administrare construcția și care nu se conformează își asumă riscul și răspunderea pentru efectele potențiale ale seismelor“, se arătă în adresa transmisă asociațiilor de proprietari din Craiova de către Compartimentul Situații de Urgență și Protecție Civilă din cadrul Primăriei Craiova în perioada august-septembrie 2016. După efectuarea expertizei, proprietarii aveau la dispoziție doi ani pentru realizarea proiectului de consolidare și încă doi ani pentru lucrările de consolidare dacă acestea se impun. Totodată, proprietarul trebuie să afișeze panouri de înștiințare la intrarea în clădire pe care să specifice în ce clasă de risc seismic este înscrisă clădirea, în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică. Numai că cei doi ani s-au cam scurs și nici un bloc din Craiova nu este expertizat tehnic după ce primăria, ce-i drept cam târziu ( pentru că ordonanța este în vigoare din 1978 – n.r.), i-a înștiințat pe proprietari. „În prezent, sunt identificate un număr de 618 construcții cu destinația de locuință multietajată care se încadrează în prevederile OG nr. 20/1994, pentru a fi expertizate de un expert tehnic. Au fost trimise un număr de 25.742 de notificări către persoanele fizice sau juridice, proprietari sau administratori ai construcțiilor cu destinația de locuință multietajată, cu privire la obligația ce le revine privind expertizarea tehnică a clădirilor. Nerespectarea, în termen de doi ani de la notificare, a obligației de expertizare tehnică, de către experți tehnici atestați se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. Contravențiile se aplică, după caz, proprietarilor/administratorilor construcțiilor“, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se face de către primărie. În plus, asociația de proprietari, cât și proprietarii construcțiilor își asumă riscul și răspunderea pentru efectele potențiale ale unui seism.

Asociațiile invocă documentația stufoasă și costurile ridicate

Cum cei doi ani s-au cam scurs, proprietarii apartamentelor din blocurile vechi construite înainte de anul 1978 inclusiv nu prea s-au grăbit să-și expertizeze clădirile în care locuiesc. Motivele invocate sunt diverse, lipsa unor experți în domeniu, documentația solicitată pentru întocmirea expertizei foarte stufoasă și înainte de toate costuri ridicate.
„Am pus afișe pe casa scării să ne aducă releveul blocului în care locuiesc, deocamdată nu ne-au adus toți proprietarii. Între timp, am contactat o firmă care să ne facă această expertiză, dar trebuie să vedem și o ofertă de preț. Am înțeles că astfel de experți sunt puțini în Craiova și în vârstă. Avem nevoie de releveu pentru că acolo găsim proiectul blocului. În asociația noastră, blocurile sunt construite în anul 1973 și necesită expertizare“, spune administratorul Asociației de proprietari 1 Baracă, din cartierul 1 Mai.
Reprezentanții altor asociații de proprietari susțin că documentația stufoasă și costurile foarte mari reprezintă un impediment. „Sunt două mari probleme. Noi am făcut adrese către experți, atâția câți sunt în Craiova, și expertul ne cere foarte multe documente, și să fie cele originale, cum ar fi carte tehnică, proiectele tuturor utilităților de la data construirii blocurilor, modificările făcute ulterior. Noi nu le avem pe toate, că nu se mai găsesc prin arhive. În plus, prețul este foarte mare, 2.000-3.000 de lei de apartament. Drept urmare, expertiza tehnică pentru noi este la acest moment un capitol închis. Am înțeles că în București costurile acestor expertize au fost suportate de primărie, la noi de ce nu se întâmplă același lucru?! Dacă nu ne ajută primăria, nu putem să realizăm aceste expertize“, este de părere președintele Asociației de proprietari nr. 15 Brazda lui Novac.

Proprietarii, obligați să facă și să depună la primărie expertiza

„Rezultatele expertizelor tehnice trebuie depuse la primărie. Primăria trebuie să centralizeze toate blocurile cu probleme și să urmărească dacă cele constatate de către expert și indicațiile acestuia sunt duse la îndeplinire. Asociația se ocupă de această expertiză pentru că într-un bloc avem și proprietate comună. Atunci, eu, asociație, fac contract cu expertul și se vor încheia anexe, contracte individuale cu fiecare proprietar, și se vor defalca cheltuielile pentru proprietatea individuală și pentru cotă din proprietatea comună. Proprietarii nu pot să refuze pentru că sunt direct răspunzători. Posibil ca administrația locală să mai prelungească termenul. Eu așa văd lucrurile în această situație“, afirmă Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociației de Proprietari din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS