Arborele subteran care încălzește Craiova140 de kilometri, cât să ajungi în Bazinul minier al Olteniei, aceasta este distanța pe care se întinde rețeaua de conducte care aduc căldură craiovenilor în case. O rețea ramificată, mare parte din ea sfredelită în subteranul orașului în perioada comunistă. Au trecut mai mult de 30 de ani peste ea și rețeaua, care se întinde ca un arbore în tot orașul, cu „crengi“ mai mici și mai mari, unele și cu diametrul de un metru, este încă funcțională. Conductele curg pe lângă marile bulevarde ale orașului suspendate pe piloni din beton, alteori se afundă în pământ prin canalele care trec razant pe lângă clădiri și pe sub carosabil.

În această săptămână, în Craiova, pe conductele care vin din Bariera Vâlcii de la Termocentrala II Craiova, nu se mai aude fâșâitul agentului termic primar, iar canalele sunt reci, pentru că este perioada reviziei anuale. Ce-i drept, este perioada când craiovenii scrâșnesc din dinți că nu pot beneficia de un duș călduț, dar pentru angajații complexului este vremea când se închid vanele de secționare, se schimbă armăturile, se golesc tronsoanele, se sudează cu „electricu“ locurile pe unde „supurează“ conductele. Într-un cuvânt, este perioada când rețelele sunt pregătite pentru iarnă, când se lucrează la foc continuu.

Echipele de muncitori de la reparații deschid gurile de intrare și coboară în tunelul de sub pământ, la trei-patru metri adâncime, „înarmate“ cu scări, cu ventilatoare, cu lămpile de lumină, cu aparatul de sudură, armături, derulatorul de cablu electric și scule.

Pe canale

Am vrut să aflăm și noi cum arată partea nevăzută a oamenilor și instalațiilor care fac să avem căldură în calorifere când afară temperaturile scad cu mult sub zero grade Celsius.

Ne-am întâlnit în Brazda lui Novac cu ghidul nostru, un inginer de la Serviciul de exploatare și control, pe numele său Gelu Serghiuc. În Brazdă sunt singurele canale vizitabile, în care poți să stai în picioare și să mergi de-a lungul rețelei de transport agent termic. În jurul gurii canalului stau trei-patru muncitori îmbrăcați în salopete, cu căști pe cap, alții se aud din canalul care la prima vedere pare o gură în pământ acoperită de întuneric. Aduc a mineri, dar fețele le sunt doar asudate și pline de pete de praf. Generatorul huruie zgomotos la colțul unui bloc. Coborâm pe scara răzimată pe dunga de beton a canalului și pătrundem într-un tunel semiîntunecat prin care șerpuiesc două conducte mari termoizolate cu vată bazaltică, prinsă cu plasă rabit, carton și tablă. Sunt așa de peste 35 de ani.

Ca și cum am porni într-o excursie, inginerul Serghiuc ne anunță că avem de mers doi kilometri pe sub pământ, prin canale, ca să ajungem în centrul Craiovei, undeva în zona pasajului suprateran. Conductele cotesc și găsim prima echipă care fixează o bucată metalică pe care urmează să o sudeze sub burta conductei. „Hai, Dani, vino cu electricu!“, se aude un strigăt și în lumina slabă a unui bec și a unui proiector cu acumulatori, întunericul este tăiat de lumina aparatului de sudură. Patru muncitori roiesc în jurul conductei care şerpuieşte în subteran. Depășim zona și înaintăm în inima canalului până la o scară metalică ruginită, care duce către o gură de aerisire. Din spate, ghidul nostru își începe povestea. „În Craiova sunt în jur de 140 km de conductă, în subteran, dar și la suprafață. Toate au fost făcute în perioada comunistă, acum 30 și ceva de ani, doar extinderea Craiovița s-a făcut în 2007, cu conductă preizolată băgată pe pat de nisip. Canalele rezistă, sunt solide, au fost bine făcute. Până la Unirea avem doi kilometri de conducte și ele sunt verificate o dată pe săptămână. Aici avem gură de intrare și trapă de acces, pe toate coturile, avem guri de vizitare. Cele mai multe dintre conducte sunt în subteran. Încep de la un diametru de 1.000 mm, adică un metru în diametru, cum sunt cele care duc spre Ford, iar cea mai mică este cu un diametru de 100 mm. Pe ele circulă agentul termic primar care vara se dă sub 60 de grade, iar iarna în funcție de temperatura de afară se livrează după o diagramă de reglaj. Presiunea este peste 10 bari iarna și vara la 8 bari. Imaginați-vă că apa rece la robinet curge cu o presiune de 2,5 bari. Uneori, presiunea ajunge și la 14-16 bari, asta în 1 Mai. Cea mai bună zonă este în Craiovița, pentru că sunt conducte noi, din 2007, și sunt preizolate. Și iarna, și vara avem sectoarele împărțite, echipele fac rondul de două ori pe zi, au zonele lor prestabilite, trebuie să depistăm pierderi, construcții pe rețea, furturi de tablă. În funcție de defecțiuni, anunțăm ori echipele de muncitori, ori poliția. Pe subteran se merge o dată pe săptămână“, povestește Gelu Serghiuc.

În spirit de glumă, un muncitor avertizează: „Atenție la șerpi!“. Ne liniștim imediat ce aflăm că nici un șarpe nu ar rezista la temperatura pe care o degajă conductele atunci când sunt pline cu agent termic, ce atinge uneori temperatura de 100 de grade Celsius.

Canalul continuă când drept, când cotit, după cum îi este traseul, și în întuneric licăresc doar ochiul reflectorului și blițul aparatului de fotografiat. Aerul este călduț și înecăcios în ciuda ventilației. În dreptul unei guri de vizitare, aflată undeva pe sub bulevardul Dacia, decidem să facem cale întoarsă și să aflăm mai multe despre canalele și rețelele de termoficare, și, mai ales, când se încheie revizia și când vor avea craiovenii apă caldă. „În mare parte termin azi (joi – n.r.), eu așa preconizez că mi-aș încheia toate lucrările, dar depinde și de curtea centralei, că acolo nu este sectorul meu. Eu aș vrea de azi după-masă să umplem rețeaua. Noi, de obicei, vinerea dădeam apă caldă. Sâmbătă va fi în funcțiune, indiferent de situație“, îl auzim pe Serghiuc vorbind la telefon cu directoarea de la SC Termo Craiova SRL.


Tot el ne spune, urmărind însemnările dintr-o agendă, adică toate intrevențiile care sunt de făcut pe rețele în această perioadă, că revizia anuală este necesară. „Revizia este necesară. În această săptămână de revizie avem schimbări de armături, refaceri, suduri, intervențiile erau pregătite dinainte. O spărtură înseamnă să supureze puțin apa, multe le facem și în timpul activității. Avem nevoie să înlocuim armături, închidem vana și golim conducta. Nu toată instalația este golită, pentru că noi ne tronsonăm în funcție de zona de lucru. Oprim vanele de secționare între două vane, acestea sunt din 500 în 500 de metri, ca să putem lucra pe părți. Pe rețele avem vane de aerisire, vane de racord, de secționare, vane de golire și de aerisire. Acum, perioada de revizie s-a compresat, pentru în urmă cu câțiva ani, înainte să băgam apă rece, lăsau canalele două săptămâni să se răcească. Acum intrăm cu ventilatoare, ventilăm ca să nu mai stăm cu rețeaua oprit o perioadă așa de lungă“, spune inginerul, întrerupt de un coleg. „I-auzi, terminară!“, intervine un muncitor. „Hai că vă trimit grupul acum. Trebuie să mute grupul. Trebuie să le mute la 35, acolo. Dați-le șuruburile astea. I le dați lui Mircea! Șoferul este acolo să mute grupul“, încheie acesta conversația.

Avariile se produc de la picătura de apă

Vorbim și despre avarii, când conductele pleznesc și apa fierbinte curge în canal sau ca un gheizer a cărui înălțime e cât un bloc cu patru etaje.

„Conductele pleznesc atunci când sunt temperaturi scăzute și în locuri cu vicii ascunse. Cele mai multe avarii se produc de la picătura de apă rece, când picură pe conductă, o vezi numai când ai săpat și descoperi că de la gura de canal a picurat pe ea. Sau de la defecțiunile de apă rece care nu ies la suprafață, curg pe conducta noastră și o corodează. Cele mai vechi conducte au 35 de ani vechime, ele dacă nu intră la suprafață în contact cu apa au viață lungă, nu s-a dus nici grundul după ele. În schimb, cele din 1 Mai au fost cele mai urâte intrevenții, aici canalizarea fiind mai sus decât canalul nostru, apa trebuie scoasă cu pompele, iar când se produce o avarie, îți ia ore întregi numai să tragi apa și apoi să cauți spărtura. Când apa a țâșnit până la etajul IV au fost probleme în canalul de beton, placa nu a fost turnată bine. Dacă se spărgea conducta, apa nu sparge canalul, dă în beton și dă în subteran. Noi vedem la fiecare capac. Canalele, fie că sunt vizitabile sau nevizitabile, au o pantă de curgere și la ficare capac îți apare un firicel de apă dacă sunt probleme, și atunci intri și controlezi. Se vede și de la Centrală dacă este o spărtură, se vede după debitul de adaos. Ca să depistăm pierderile, avem un aparat de detecție, mai ales pentru canalele nevizitabile este un fel de ureche, un amplificator de zgomot“, explică Gelu Serghiuc.

„Nu ne-au dispărut consumatorii“

Furnizorul de agent termic primar, Termocentrale II Craiova, nu duce lipsă de consumatori, chiar dacă au dispărut marii mastodonți industriali. Acesta este și unul din motivele pentru care încearcă să-și îmbunătățească activitatea. „Avem două tipuri de consumatori: urbani și industriali. Nu putem spune că ne-au dispărut consumatorii, chiar dacă au dispărut fostele fabrici și uzine. De exemplu, de anul trecut au apărut Spitalul «Filantropia», stadionul, Polivalenta, recent avem solicitare din partea Electroputere Mall. Din acest motiv se montează acum niște cazane mai micuțe pe gaze, sunt surse de vârf și de rezervă. Grupul care îți produce energie electrică și termică poate fi oprit la un moment dat, dar trebuie să ai tot timpul o rezervă care să producă doar energie termică. De exemplu, avem nevoie de o sursă de vârf să ridicăm temperatura la 95-100 de grade Celsius. Unul dintre consumatorii noști de mare capacitate este Ford și aici furnizăm agent termic la temperatură de 140 de grade Celsius, este necesar să trecem apa printr-o sursă de vârf“, spune Gelu Serghiuc, șef rețea termoficare la Termocentrale II Craiova.

Îl lăsăm în cele din urmă pe ghidul nostru, care trebuie să ajungă la Uzină și să se întâlnească cu un potențial consumator.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 10 august 2018

Actualitate

» Cioloş: Cei care ne conduc nu sunt ”cauza” a ceea ce nu merge bine în ţară, ci ”efectul”
» Regizorul iranian Asghar Farhadi va prezida juriul Festivalului de Film de la Sarajevo
» Incidente violente în Piaţa Victoriei. Jandarmeria a trimis batalionul de intervenţie/ Protestatari scoşi cu targa din mulţime. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene
» Suedia a semnat cu Statele Unite acordul pentru achiziţia sistemului de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot
» Rowan Atkinson i-a luat apărarea lui Boris Johnson în controversa comentariilor despre burqa
» ANSVSA: Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 645
» Discuţie telefonică Putin-Macron cu privire la Siria
» Rusia interzice importurile de fructe din Serbia şi Macedonia
» Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, la Craiova. Victor Negrescu: „Am remarcat că foarte mulţi români îşi doresc să se întoarcă în țară”
» Arad: Un şofer a murit într-un accident produs pe DN7
» Site-ul Primăriei Capitalei, ținta unui atac informatic. Hackerii au publicat celebrul mesaj anti-PSD
» Filmul “Alice T.”, regia Radu Muntean, va fi lansat în România pe 9 noiembrie
» Judecătoarea care a luat mită de la Dinel Staicu, eliberată din funcție
» În ziua protestului, opt trenuri CFR sunt afectate de o defecţiune pe intervalul Grădinari – Chiajna. Călătorii au aşteptat în condiţii inumane
» Povestea româncei care a fost răpită în Londra şi obligată să se prostitueze. Cazul ei terifiant a schimbat legile în Irlanda şi Marea Britanie
» Greva piloţilor Ryanair anulează mai multe curse de pe Henri Coandă
» Inundaţii de proporţii în sudul Franţei cauzate de ploi: Aproximativ 1.600 de persoane au fost evacuate, un german este dat dispărut
» Starul reggaeton Daddy Yankee, jefuit în camera de hotel de bijuterii de peste 2 milioane de euro
» Zeci de persoane s-au adunat deja în Piața Victoriei
» Un american condamnat la moarte pentru uciderea unei fetiţe, executat în Tennesse
» Sindicaliştii din penitenciare îl acuză pe Tudorel Toader că ştia circumstanţele morţii lui Stan Mustaţă
» Poliţia Română: Peste 9.000 de sancţiuni, acordate în ultimele 24 de ore
» India: 26 de morţi, din cauza inundaţiilor
» Mitingul Diasporei are loc astăzi, în Piaţa Victoriei
» Brazilia, un nou record pentru rata omuciderilor. Numărul victimelor a ajuns la 63.880 în 2017
» Angajaţii din penitenicare, în grevă japoneză. Printre revedicări se numără demisia lui Tudorel Toader
» Recordul anului la alcoolemie. Un biciclist din Dâmboviţa a avut 4,35 mg/l alcool pur în aerul expirat
» Noua Lege a pensiilor: Cheltuielile cu pensiile vor crește cu 130%, în 2022, la 140 miliarde lei

Publireportaj

» Mâine se reia livrarea apei calde menajere în Municipiul Craiova
» Astăzi se reia livrarea apei calde menajere în Municipiul Craiova

Dolj

» Protest la Craiova: Peste 100 de oameni se află în Piața Mihai Viteazul 
» Craiova: O femeie de 69 de ani a dispărut de acasă
» Dolj: Prins beat la volan, după ce a fost implicat într-un accident provocat de alt şofer
» Reţinut de poliţie, după ce a fost prins beat şi fără permis la volan, de două ori în aceeaşi zi
» Sfântul Nifon, sărbătorit la Catedrala mitropolitană din Craiova
» Deţinutul evadat de la Penitenciarul Pelendava este în continuare în libertate
» Învățăturile părintelui Tudorache, ucenic al lui Arsenie Boca

Gorj

» Gorj: O femeie imobilizată la pat a stat câteva zile cu soţul mort în casă
» Gorj: Grevă japoneză la Penitenciarul Târgu Jiu
» Gorj: Începe Festivaul Național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului”
» Demersuri pentru avizarea busturilor familiei Tătărescu, date jos de pe socluri
» Elevii de 10 la evaluarea naţională au fost premiaţi

Sport

» Fotbal / RB Leipzig – U Craiova, galerie foto
» Fotbal / Alb-albaștrii, năuciți de nemți la Leipzig. Mangia, noi când mai contăm pe teren?
» Handbal (f): Cristina Zamfir s-a accidentat într-un meci între SCM 1 și SCM 2 de la Cupa Craiovei
» Campionatele Europene de gimanstică: Andrei Muntean a reuşit calificarea în finala de la inele
» Tenis (f): Mihaela Buzărnescu a anunţat că are un ligament rupt şi că nu va juca la US Open
» Tenis: Simona Halep a demolat-o pe Venus Williams

Bani & Afaceri

» Pâinea, uleiul, peştele proaspăt, biletele de avionşi serviciile de apă şi salubritate s-au scumpit cel mai mult în iulie
» Comunicarea cu Fiscul se va realiza exclusiv online, din 2019

Top