5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe caută un diriginte de şantier pentru lucrările de restaurare a Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu

Se caută un diriginte de şantier pentru lucrările de restaurare a Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu

O firmă de construcţii din judeţul Olt se va ocupa de reabilitarea şi punerea în valoare a Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu de la Târgu Jiu. Opera se află în Piaţa Prefecturii din municipiu. În interiorul monumentului funerar sunt păstrate osemintele Eroinei de la Jiu. Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu, a declarat că, deşi există o firmă de restaurare care a câştigat contractul, sunt greutăţi în identificarea unui diriginte de şantier. Este nevoie de un specialist în restaurarea monumentelor din piatră, care să supravegheze lucrările de la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Viceprimarul a precizat că a fost solicitat sprijin şi la Ministerul Culturii pentru a găsi un diriginte de şantier specializat în astfel de restaurări. Bugetul pentru reabilitarea monumentului este de peste 700.000 de lei.

Lucrările vor dura două luni

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost realizat de sculptoriţa Miliţa Petraşcu şi este unul dintre cele mai vizitate obiective de pe raza municipiului Târgu Jiu. Atrage mii de vizitatori şi pentru că este situat chiar în centrul oraşului, foarte aproape de DE 79, în calea turiştilor, la fel ca şi Ansamblul „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu. Spre deosebire de operele brâncuşiene, mausoleul construit de Miliţa Petraşcu nu a beneficiat niciodată de lucrări de restaurare, ci doar de mici reparaţii care nu au afectat integritatea monumentului. Obiectivul va fi pus în valoare printr-un iluminat corespunzător şi va fi monitorizat video. De asemenea, lângă mausoleu va fi reconstruită şi reamplasată o cruce care exista în proiectul iniţial, dar care a fost înlăturată înainte de 1990.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS