8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn ce ţări muncesc doljenii

În ce ţări muncesc doljenii

Danemarca, Spania, Olanda şi Portugalia sunt ţările spre care se îndreaptă, în general, doljenii atunci când caută un loc de muncă în străinătate. De la începutul anului şi până în prezent, 20 de persoane din judeţ au obţinut contracte de muncă în aceste ţări. Locurile de muncă ocupate sunt în domeniul agricol şi în producţie.

Mirajul locurilor de muncă bine plătite în străinătate pare să nu îi mai cuprindă atât de tare pe doljeni. În primele şase luni ale anului 2018, 20 persoane din judeţul nostru au obţinut contracte de muncă în ţări precum Danemarca, Spania, Olanda şi Portugalia. Numărul acestora este în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când 50 de persoane au obţinut contracte de muncă prin intermediul reţelei Eures, spun reprezentanţii Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj. Locurile de muncă ocupate au fost în domeniul agricol şi în producţie. Atunci când optează pentru anumite ţări şi domenii de activitate, doljenii ţin cont de ofertele disponibile şi de calificarea pe care o deţin. De asemenea, opţiunea acestora este influenţată şi de cunoaşterea limbii care se vorbeşte în ţara respectivă.

1.000 de locuri vacante în Dolj

De muncă se găseşte însă şi în ţară. În prezent, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj sunt disponibile peste 1.000 de locuri de muncă. Aproximativ 900 dintre acestea sunt destinate persoanelor cu studii medii, calificate în meserii din domenii de activitate cum sunt construcții, confecții, vânzări, protecție și pază, alimentație publică. Pentru persoanele cu studii superioare sunt disponibile posturi pentru administrator financiar, analist studiul materialelor, consilier juridic, economist, inginer de sistem în informatică, inginer în industria alimentară, programator, specialist îmbunătăţire procese, şef departament logistică, logistician gestiune flux.
Angajatorii care doresc să își asigure forță de muncă de calitate, calificată în funcție de cerințele proprii, pot opta pentru derularea de programe de ucenicie la locul de muncă și, de asemenea, pot solicita finanțarea acestora din fonduri publice, spun reprezentanţii AJOFM Dolj.
La nivelul judeţului Dolj, la finele lunii mai 2018, rata şomajului a fost de 7,74%, corespunzătoare unui număr total de 20.506 şomeri, din care 2.142 sunt şomeri indemnizaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS