6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe întorc la buget banii cheltuiți cu reabilitarea Parcului „Romanescu“?

Se întorc la buget banii cheltuiți cu reabilitarea Parcului „Romanescu“?

Proiectul de reabilitare a podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova s-ar transforma într-o veritabilă sursă de venit pentru bugetul local. Pentru că podul nu ar fi fost prins în proiectul de modernizare a parcului, demarat în 2015 cu fonduri europene, dar suportat în mare parte din bugetul local, ar exista acum o posibilitate ca toți banii cheltuiți cu amenajarea parcului să fie decontați de Uniunea Europeană. Și nu ar fi deloc o sumă de neglijat, circa 12 milioane de euro, cu condiția ca municipalitatea să returneze fondurile europene primite inițial pentru proiectul cu Parcul „Nicolae Romanescu“. Contractul privind modernizarea parcului monument istoric al Craiovei a fost atribuit de primărie în octombrie 2015, pentru suma de 47,3 milioane de lei fără TVA (11 milioane de euro), dar numai patru milioane de euro au venit din fonduri europene, restul proiectului fiind derulat cu bani din bugetul local, mai exact șapte milioane de euro. Exact această sumă s-ar putea întoarce acum în vistieria Craiovei, potrivit edilului Mihail Genoiu.
Primarul Craiovei a dezvăluit, recent, că sunt șanse mari ca acești bani să intre până la sfârșitul anului în bugetul local, cererea fiind în evaluare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Această posibilitate s-ar datora faptului că în Parcul „Romanescu“ mai este în derulare un proiect, cel privind reabilitarea podului suspendat. „Parcul «Nicolae Romanescu» a fost executat cu o rămășiță din fondurile europene care mai erau la vremea respectivă, restul de bani fiind alocați din bugetul local. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 11 milioane de euro, din care patru milioane de euro au fost fonduri europene, iar restul bugetați de noi, adică șapte milioane de euro. Cererea de finanțare se prezintă în felul următor: avem adjudecată licitația pentru refacerea podului suspendat din parc, pod care nu a fost prins în proiectul inițial pentru că nu ieșise din perioada de garanție de la ultima intervenție. Contactul a fost atribuit și se lucrează acum la partea de proiectare. Tocmai acest lucru ne-a permis să demonstrăm că proiectul Parcului «Romanescu» nu este finalizat în totalitate, pentru că mai are această rămășiță cu podul suspendat, și să redepunem pe noile axe de finanțare proiectul complet, cu tot parcul. Ce înseamnă asta? În totalitate, proiectul ar fi de aproximativ 12 milioane de euro, cuprinzând ce s-a făcut până acum în parc, plus reabilitarea podului, iar noi ar urma să rambursăm suma pe care am primit-o de la UE pe vechiul proiect, adică cele patru milioane de euro, și să primim 12 milioane de euro. Cererea noastră a trecut de evaluarea Agenției de Dezvoltare Regională și se află în evaluare la Ministerul Dezvoltării. Eu zic că sunt șanse foarte mari ca în acest an să primim acești bani, adică să avem șapte milioane de euro în buget, ceea ce ar însemna o extrabugetare, dar să vedem mai întâi banii și după aceea să ne bucurăm“, a explicat Mihail Genoiu.
Lucrările de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu“ au fost finalizate și recepționate în mai 2017. În aprilie 2018, Primăria Craiova a lansat licitația pentru reabilitarea podului suspendat din parc, costul total al proiectului tehnic și lucrărilor fiind estimat la 4.269.672 de lei (fără TVA). Durata de execuție a fost stabilită la nouă luni, după ce va fi gata proiectul tehnic. Lucrarea a fost atribuită, luna trecută, firmei Antriter Manual Art SRL, din București, pentru suma de 3.612.084 lei, fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS