Acasă Local Gorj Lucrări de restaurare la Mausoleul Ecaterina Teodoroiu

Lucrări de restaurare la Mausoleul Ecaterina Teodoroiu

-

Lucrările de restaurare a Mausoleului Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu vor debuta în perioada următoare. În prezent se află în faza de achiziţie serviciile de supraveghere a lucrărilor de reabilitare a monumentului. Licitaţia va avea loc în această săptămână. Imediat se va trece la organizarea de şantier şi la începerea lucrărilor. Valoarea acestora este de 700.000 de lei. Fondurile au fost alocate de către Ministerul Culturii. Monumentul a fost realizat de Miliţa Petraşcu. Aici sunt depuse osemintele Eroinei de la Jiu. Mausoleul va fi restaurat şi pus în valoare. Constructorii care au câştigat licitaţia vor reface şi o cruce amplasată iniţial lângă operă, dar eliminată în perioada comunistă. Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, figură cunoscută din istoria Primului Război Mondial, se află amplasat în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu şi a devenit în timp una din emblemele oraşului, fiind vizitat de foarte mulţi turişti an de an.

Probleme şi la Casa Memorială

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, lucrările vor fi gata anul acesta şi Mausoleul va putea fi vizitat din nou de public. De asemenea, va exista şi un nou iluminat, iar opera va fi monitorizată video, putând fi urmărită şi on-line. Autorităţile şi-au propus ca în perioada de derulare a lucrărilor să organizeze o zi a porţilor deschise la şanier pentru ca publicul să poată să vadă interiorul mausoleului. Va fi înlocuită inclusiv placa de travertin de deasupra operei. Aceasta a fost afectată de intemperii şi de trecerea anilor. În Târgu Jiu există şi Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu“, în cartierul Vădeni. Locuinţa este însă puţin pusă în valoare şi se află în prezent înghesuită între o vilă cu etaj în partea din spate şi un magazin de mase plastice la stradă.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.