Liderii romilor din Târgu Jiu sunt în continuare nemulţumiţi de faptul că trebuie să plătească taxe pentru activitatea de comercializare a hainelor second-hand, aduse din afara ţării. Nelu Pavel, liderul Partidei Romilor Gorj, este hotărât să aducă peste 2.000 de romi în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, dacă nu va ajunge la o înţelegere cu autorităţile locale. Conform primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, romii sunt liberi să protesteze, dar nu pot fi trataţi în mod preferenţial, când vine vorba de plata taxelor. În urma desfiinţării vechiului târg de haine vechi, romii au fost nevoiţi să suporte taxele percepute în noul spaţiu în care îşi desfăşoară activitatea. Până recent, municipalitatea subvenţiona plata tuturor taxelor şi a utilităţilor. Edilul a spus că îi aşteaptă pe liderii romilor la discuţii, însă nu se vor face concesii cu privire la taxe. „Ei pot să iasă în stradă. Nu este niciun fel de problemă. Eu nu pot decât să îi aştept, să discutăm şi să vedem care este situaţia, dar per ansamblu lucrurile vor rămâne nemodificate. Adică se vor plăti în continuare taxe şi nu se va face niciun fel de excepţie. Legea se aplică la fel în cazul tuturor cetăţenilor“, a declarat Marcel Romanescu, edilul municipiului Târgu Jiu.

Au ieşit în stradă anul trecut

Este de amintit că sute de romi au ieşit în urmă cu un an în stradă şi au cerut ca autorităţile locale să se implice şi să subvenţioneze plata chriei pentru spaţiul unde funcţionează târgul de haine vechi. Primăria Târgu Jiu a reziliat contractul cu societatea care deţinea spaţiul şi a fost identificat un alt loc. Municipalitatea nu a mai dorit să acorde niciun fel de subvenţii la plata chiriei şi a utilităţilor pentru noua locaţie şi romii au fost nevoiţi să achite dările respective. Aceştia sunt nemulţumiţi că obţin foarte puţini bani din vânzarea hainelor vechi şi nu le mai rămân fonduri pentru plata taxelor de închiriere a noului spaţiu. Romii cer acum o nouă subvenţie din partea autorităţilor locale, în caz contrar urmând să vină să protesteze în centrul municipiului Târgu Jiu, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut.

 

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.