16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDeclarația unică își dă ultima suflare

Declarația unică își dă ultima suflare

În ultimele zile de depunere a Declarației unice, la sediul Fiscului doljean s-au adunat mai mulți oameni care au dorit să depună documentul mult dezbătut. Persoanele stăteau la rând de peste o oră, unele dintre ele povestind că au rezidență în alte state europene, unde orice document se depune în cinci minute la ghișeu. Fiscul susține că a deschis două ghișee în plus și le recomandă oamenilor să nu mai lase pe ultima zi depunerea declarațiilor.

Mulți craioveni au ajuns la ANAF în penultima zi de depunere a Declarației unice

Ora 11.00. Forfotă mare la Fisc. La sediul din Craiova al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj de pe strada Mitropolit Firmilian stăteau la rând zeci de persoane, la ghișee, pentru a-și depune Declarația unică la ANAF. După amânări succesive, teremenul de depunere a Declarației unice expiră astăzi, însă multe persoane au lăsat pe ultima clipă înregistrarea la Fisc a documentului, în format pe hârtie, la ghișeu.
Oamenii așteptau de mai bine de o oră la rând, la Fisc. „Venii să plătesc și să depun declarația. Cred că stau de o oră și mai am de stat, că mâine (astăzi – n.r.) este ultima zi și trebuia depusă. Ar fi trebuit deschise mai multe ghișee, care uitați-vă că sunt libere alături. Știu doar să ne ia banii, dar în rest… bătaie de joc“, a spus un craiovean, care s-a recomandat Melețeanu.
„De o oră suntem aici și suntem următorii. Nu depunem pentru noi Declarația unică, pentru că noi stăm în Germania de opt ani, ci am venit aici ca să depunem declarația socrului meu. Trebuie să plătim o asigurare de sănătate și pentru o asigurare de sănătate, adică pentru a da bani statului, noi trebuie să stăm o zi întreagă. În Germania nu se întâmplă lucrul acesta. Când trebuie să dăm bani statului, în Germania durează cinci minute. Fiind o țară cu 80 de milioane de locuitori, totuși, în cinci minute se rezolvă orice problemă pe care o avem, când mergem să plătim. Pe când în România trebuie să stăm o zi, două sau chiar trei să pierdem cu orice fel de acte“, a spus Marian Băluță, doljean stabilit în Germania. Soția lui a spus că în Germania nu se întâmplă să stai niciodată la o astfel de coadă la autorități și că în România „nici măcar o informație nu ți se dă cu zâmbetul pe buze. Tot timpul îți întorc spatele“.

Unii au reușit să depună Declarația online, alții nu

Un alt craiovean care se afla la Fisc pentru a depune alt document a precizat că a reușit să depună online Declarația unică, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), și că a fost mai simplu decât să stea la cozi. „Am depus declarația de acasă. Am venit aici și mi-am luat doar codul pentru Spațiul Privat Virtual, apoi am depus de acasă, prin intermediul internetului. Este mai simplu așa, dar trebuie să știi să utilizezi internetul ca să depui. Acum sunt la ghișeu pentru taxa de mediu. Solicit să îmi iau banii“, a spus Ovidiu Paul.
În schimb, o doamnă care spunea că este înscrisă în SPV a precizat că au apărut probleme și revenise la ghișeu pentru a le remedia. „Ca să depui online declarația, este foarte greoi. Eu sunt înscrisă în SPV, pentru că am mai depus înainte online, dar acum nu am mai putut să intru în SPV. Deși am aceeași parolă, sistemul lor nu îmi recunoaște parola și îmi apare mesajul «recuperare parolă». Dar problema este de la ei, nu de la mine. Am venit să îmi remedieze situația pe care sistemul a creat-o, nu eu“, a spus Tatiana Tudor.
Unii craioveni aveau nevoie de explicații din partea funcționarilor de la Fisc, din cauză că nu știau la ce rubrică trebuie să completeze. Acele detalii le pot primi oamenii de la ghișeul de „Asistență contribuabili“.
La termenul trecut de depunere a Declarației unice, aplicația ANAF a cedat pentru o perioadă de timp, astfel că la vremea respectivă mii de oameni s-au înghesuit la ghișeele Fiscului din toată țara, motiv pentru care s-a prelungit termenul până astăzi, 31.07.2018.

10.369 de oameni au depus declarația online, iar 9.661 la ghișee

Potrivit purtătorului de cuvânt al AJFP Dolj, Dănuț Popescu, în Dolj au obligația de a depune Declarația unică 35.126 de persoane fizice. Până ieri, în jurul prânzului depuseseră documentul circa 57% din cei obligați să depună. Astfel, au depus declarația 20.030 de persoane din Dolj, dintre care 10.369 de persoane au depus online, prin intermediul SPV, iar 9.661 depuseseră la ghișeu. „Se observă totuși un plus al contribuabililor care s-au îndreptat către site-ul ANAF și au depus online declarațiile, în felul acesta economisind timp și bani și nu se mai deplasează la ghișeele ANAF. Astăzi funcționează site-ul ANAF. A fost doar o perioadă de 24 de ore în care nu a funcționat, din cauză că a fost solicitat de un număr foarte mare de contribuabili într-un timp foarte scurt“, a spus Dănuț Popescu. El a menționat că AJFP Dolj a dublat de la două la patru numărul de ghișee destinate persoanelor fizice care pot să își depună declarația unică. Reprezentantul AJFP Dolj a mai precizat că Declarația unică se putea depune din luna martie, dar că mulți au preferat să lase pe ultima zi această activitate.
Fiscul se mai așteaptă să se depună și prin poștă astfel de declarații.
Nedepunerea Declarației unice până la termen poate fi sancționată cu amendă de până la 500 de lei pentru fiecare persoană care încalcă termenul legal de depunere. Au obligația depunerii Formularului 212 toate persoanele fizice care obțin venituri în afara salariilor, respectiv venituri din profesii liberale, din drepturi de autor, din cedarea folosinței bunurilor (adică din chirii), venituri din agricultură, venituri sporadice obținute ca urmare a prestării unor servicii în străinătate, pe persoană fizică, dar și din alte activități.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS