16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal300 de tineri din Caracal se „bat“ pe 54 de apartamente ANL

300 de tineri din Caracal se „bat“ pe 54 de apartamente ANL

Peste 300 de tineri care au nevoie de o casă și nu și-o pot permite de pe piața liberă au înaintat solicitări către Primăria Caracal. Locuințele de închiriat sunt puține, noul bloc este încă în construcție, însă mult mai ușor, spune viceprimarul orașului, se poate obține un teren pentru a ridica o casă.

Lista solicitanților unei locuințe pentru tineri este lungă la Primăria Caracal, de foarte multe ori, după ani de așteptare, tinerii renunțând sau reușind să-și cumpere o locuință de pe piața liberă. În prezent, peste 300 de tineri sunt în așteptare, listele se tot actualizează, însă locuințele aflate la dispoziție sunt extrem de puține. Nu mai mult de 3-4 se eliberează anual, spune viceprimarul municipiului, Octavian Stănescu, un nou bloc de locuințe ANL, cu 54 de unități locative, fiind încă în construcție, lucrările finalizându-se, dacă se respectă graficul, în toamna anului viitor.
„În prezent, se construie-ște un bloc ANL, are 54 de apartamente și urmează să fie finalizat în toamnna anului 2019, dacă nu mai apar alte probleme. Investiția este începută anul trecut, se lucrează, totul este OK. Dat fiind faptul că numărul solicitărilor venite din partea tinerilor cu vârste de până în 35 de ani este peste 300, am hotărât ca acelora care vor, să le dăm terenuri în baza Legii nr. 15. Unii au venit deja cu cereri, în schimb, tot anual, mulți dintre ei mai și renunță“, a declarat viceprimarul, precizând că sunt rare cazurile în care solicitanții să nu primească teren. Deși legea permite municipiilor să le acorde tinerilor suprafețe de până la 300 m.p., în urma măsurătorilor, având în vedere configurația terenului, s-a hotărât să se acorde fiecăruia aproximativ 500 m.p., diferența de 300 la 500 m.p. fiind dată în concesiune.
„Cam toți cei care își depun dosarele pe Legea nr. 15/2003 primesc. Condițiile sunt cele pe care le cere legea, iar noi, în cadrul consiliului, le-am mai cerut și să facă dovada că sunt susținuți de părinți să construiască locuința sau să prezinte o adeverință de venit. Au termen 12 luni să construiască, din momentul în care sunt puși în posesie. Legea nr. 15 spune că municipiile din țară pot da până la 300 m.p. Din măsurătorile cadastrale am hotărât să facem parcele de aproximativ 500 m.p., diferența de la 300 la 500 fiind concesiune. Concesiunea este până-n 300 de lei pe an, își permit“, a mai spus viceprimarul Octavian Stănescu, precizând că sute de tineri au primit astfel teren și și-au ridicat case, construindu-se adevărate cartiere în zonele Bold și Protoseni. Ultimele 11 solicitări au fost aprobate chiar în cursul lunii iunie, prin hotărârea consiliului local.
„După ce-și construiește casa și o recepționează poate face cerere către consiliul local să i se vândă terenul respectiv. E normal să încurajezi tinerii. Unii dintre ei au depus cerere pentru a cumpăra terenul“, a mai spus viceprimarul, precizând că, în schimb, niciun chiriaș din blocurile ANL construite în anii trecuți nu a putut deveni proprietar, în primul rând pentru că încă se lucrează la cărțile funciare, pentru a putea fi perfectate actele de vânzare-cumpărare, însă și prețul, impus la nivel național, va fi o problemă, în multe cazuri depășind prețul pieței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS