13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApartament distrus de infiltrații

Apartament distrus de infiltrații

O craioveancă a ajuns să-și abandoneze locuința din cauza vecinilor care i-au distrus apartamentul, dar și a nepăsării celor de la asociația de proprietari. Femeia susține că în locuința situată în blocul 12 din cartierul craiovean Valea Roșie sunt permanent infiltrații ori de la conducta comună, ori de la cea a vecinilor de deasupra, din care cauză pereții de la bucătărie și baie sunt plini de mucegai și igrasie, iar aerul este irespirabil în interior. În ciuda disperării locatarei Adela Crețu, nici asociația, nici vecinii nu s-au arătat dispuși să tranșeze problema și să depisteze de unde provin infiltrațiile. Coșmarul acesteia a început în urmă cu doi ani, când și-a achiziționat un apartament confort redus și a început să-l renoveze. „După ce am cumpărat apartamentul, am început lucrările de renovare. Am schimbat tot, am schimbat la bucătărie, la baie, inclusiv conductele de apă. Am băgat bani de am rămas îndatorată și apoi m-am trezit cu casa distrusă, pentru că îmi curge apa pe pereți, pe tavan. Vine de la vecini, de la conductele comune, nimeni nu știe să spună! Am adus instalatori și degeaba! Problema mare este însă cu cei de la asociație. I-am chemat să constate și să verificăm de unde provin infiltrațiile și abia au venit. Ei îmi spun că tot eu sunt vinovată. Eu sunt nebună să mă inund singură, să-mi distrug casa?! Acum, dacă merg la asociație, atât administratoarea, cât și casiera mă iau la înjurături. Președintele la fel, îmi spune că nu discută cu mine. Casa mea este făcută praf, stau și plâng. Am ajuns să plec de acasă, să fac naveta, că nu pot locui în acest apartament, și cei de la asociație îmi dau cu ușa în nas!“, spune Adela Crețu.
Într-adevăr, în apartamentul Adelei Crețu aerul este de nerespirat, persistă un miros greu de igrasie și mucegai care te sufocă. Peretele și tavanul de la bucătărie sunt îmbibate cu apă și se macină. Baia este distrusă, cu tavanul negru, plin cu pete de mucegai, iar infiltrațiile au degradat până și gresia. Aici nu poți să respiri pentru că te sufoci. Prin deschizătura de aerisire se văd conductele comune din polipropilenă pe care se prelinge apa.
Până la urmă, locatara a dat în judecată Asociația de proprietari nr. 5 Valea Roșie, pentru că refuză să-i ia în seamă sesizările, să vină să constate problemele din apartament și să ia măsurile care se impun. Nepăsarea celor de la asociația de proprietari este unul dintre factorii care au dus la distrugerea apartamentului său, este de părere Adela Crețu. „Am dat asociația în judecată. Am adus expert, dar mi-a respins instanța solicitarea. Nu mai înțeleg, eu stau cu apartamentul făcut praf. Am ajuns să dorm în gară, că mă sufoc dacă stau în casă. În plus, am un copil, pe care îl duc să doarmă pe unde pot ca să nu se îmbolnăvească de astm“, mai spune proprietara.

„Infiltrațiile nu sunt de la conducta comună“

În ciuda reproșurilor venite din partea proprietarei din blocul 12, scara 1, din Valea Roșie, reprezentanții asociației de proprietari sunt de neclintit și indiferenți la problemele locatarilor. „Nu este adevărat ce spune respectiva locatară. Acolo s-a făcut și o expertiză, care s-a depus la dosar, pentru că ne-a dat în judeca. Am fost acolo și am verificat, infiltrațiile nu sunt de la conducta comună. Am plătit instalator, dar se pare că problemele sunt la dânsa în apartament, pentru că a făcut modificări. Deasupra nu locuiește nimeni, deci nu are cum să vină de la vecinul de la etajul superior. Drept dovadă că nu are dreptate, instanța i-a respins acțiunea. În privința jignirilor, nu este adevărat, noi nu i-am adus injurii, așa cum susține aceasta“, a declarat administratorul societății care se ocupă de administrarea asociației (SC Diskus Consulting SRL), Cristina Drăgănescu.
Și președintele Asociației de proprietari nr. 5 Valea Roșie, Alin Glăvan, respinge cu vehemență acuzațiile proprietarei apartamentului inundat. „Coloana comună a fost înlocuită. Toți locatarii de pe acest palier și-au schimbat conductele, numai această doamnă nu și-a înlocuit conducta. Am fost la dânsa în apartament, am văzut ce este acolo, am încheiat proces-verbal de constatare. Mai departe, cade în sarcina proprietarului să-și remedieze deficiențele din apartament, respectiv să-și repare sau să-și schimbe conductele de apă. Nu este o problemă la conducta comună“, a spus Alin Glăvan.

Părțile comune sunt răspunderea asociației

Conform art. 649 lit. c din noul Cod Civil, sunt considerate părţi comune ale blocurilor instalaţiile de apă şi canalizare.
Proprietarii apartamentelor sunt și proprietarii părţilor indivize ale blocului, fiecare în procent proporţional cu suprafaţa apartamentului. Aceste părţi indivize sunt: acoperişurile, casa scării, subsolurile, coloanele comune de apă și canal, gaz, coloanele de cabluri electrice, coloanele de ventilaţie etc. Problemele de întreţinere permanentă şi mai ales reviziile periodice sunt o sarcină comună.
Conform art. 34 alin. 1 din Legea 230/2007, administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţilor comune sunt în sarcina asociaţiilor de proprietari.
Cu alte cuvinte, asociaţiei de proprietari îi revine obligaţia de a efectua repararea conductelor de apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS