3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensie specială uriașă, în Dolj: 24.300 de lei net pe lună

Pensie specială uriașă, în Dolj: 24.300 de lei net pe lună

Persoana care încasează această pensie specială a fost magistrat, deci nu a ieșit la pensie în funcție de contributivitate. 4,38% din numărul de pensionari din Dolj sunt beneficiari ai unor diverse forme de pensii speciale.

Cea mai mare pensie specială care se plătește în Dolj este de peste 27.000 de lei brut pe lună. Informația a fost prezentată la solicitarea GdS, de către directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu. Având în vedere că pensiile se impozitează cu 10%, reprezentând impozit pe venit, un calcul matematic simplu ne arată că persoana care are această pensie specială încasează puțin peste 24.300 de lei pe lună. Despre beneficiarul acestei pensii exorbitante știm doar că a lucrat în magistratură, astfel că pensia sa specială s-a actualizat anual, în sensul că a crescut atunci când creșteau drepturile bănești ale colegilor săi care erau încă în activitate, conform prevederilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Pensie specială cât 21 de pensii normale

După majorarea punctului de pensie, de la 1 iulie, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, pensia medie pe județ a ajuns la 1.140 de lei pe lună, a informat Daniela Licu. Astfel că pensia medie este foarte aproape de nivelul salariului minim pe economie. Un tânăr plătit cu salariul minim încasează lunar 1.162 de lei pe lună. Dacă ne raportăm la pensia minimă majorată, de la 1 iulie, de la 520 de lei la 640 de lei, pensia pensionarulu de lux din Dolj ar ajunge pentru plata lunară a indemnizației (pensiei minime) a 38 de persoane.
Dacă facem încă un calcul matematic, observăm că pensionarul de lux încasează lunar cât 21 de pensionari care au pensia medie pe județ. De asemenea, fostul magistrat încasează mai mult decât 20 de persoane salariate plătite cu salariul minim pe economie.

Cea mai mare pensie de stat: 11.300 de lei

Există și persoane din rândul pensionarilor din sistemul de stat care au cuantumul pensiei calculat în funcție de nivelul contributivității. Potrivit directoarei CJP Dolj, Daniela Licu, „cea mai mare pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale este de 11.300 de lei. Este calculată pe principiul contributivității și este încasată de o persoană care a lucrat în învățământul universitar“. Ca să ajungă la o astfel de pensie lunară, persoana respectivă a încasat venituri foarte mari, din care a și plătit o contribuție mare la asigurările sociale (CAS).
Dacă pensiile speciale sunt plătite din bugetul de stat, pensiile normale, ale celor care au contribuit 30-35 de ani în sistem, sunt achitate din bugetul asigurărilor sociale, adică din acele sume cu care contribuie lunar salariații din România.

7.900 de pensii speciale în Dolj

În Dolj există aproximativ 7.900 de pensionari beneficiari ai unor pensii speciale. Ca procent, beneficiarii de pensii speciale reprezintă circa 4,38% din numărul total de pensionari din Dolj.
„La nivelul județului Dolj avem înregistrați un număr de 180.242 de beneficiari de pensie. Dintre aceștia, 151.974 sunt beficiari de pensie de stat, 19.900 sunt beneficiari din sistemul agricol, 7.900 sunt beneficiari de pensii speciale. Vreau să precizez că în aceste pensii speciale intră și beneficiari ai Legilor 189, 118, 309, adică veteranii de război, deportații, dar și magistrații. Și, evident, mai avem și beneficiari de pensii comunitare, în număr de 468. Iată că încep să se pensioneze și cei aflați la muncă în străinătate“, a precizat Daniela Licu, directoarea Casei Județene de Pensii Dolj.
Beneficiarii pensiilor speciale sunt persoane care pot ieși la pensie după doar 25 de ani de activitate, iar cuantumul veniturilor care li se iau în calcul reprezintă 80-85% din venitul încasat în ultimul an sau în ultima lună, cu tot cu bonusuri și sporuri. În cazul parlamentarilor, pensia specială crește proporțional cu mandatele căpătate.

Pensiile speciale împovărează bugetul de stat

În afară de magistrați și parlamentari, și alte categorii beneficiază de pensii speciale. Recent, parlamentul a votat să se acorde pensii speciale și aleșilor locali, respectiv primarilor și viceprimarilor. Lor li se adaugă alte categorii, cum ar fi cei care au lucrat în servicii, militarii și polițiștii care au de mult timp tot felul de privilegii la pensionare și care nu sunt nevoiți să contribuie la bugetul asigurărilor sociale timp de 30 de ani și 10 luni (femeile), respectiv 35 de ani (bărbații). Cu astfel de condiții legislative privilegiate, putem vorbi despre persoane aflate în floarea vârstei, care se pensionează la 48-50 de ani sau chiar mai devreme, după care continuă activitatea sub alte forme și încasează pensii ce ajung să fie chiar mai mari decât salariile avute cât erau în activitatea din care s-au pensionat.
În condițiile în care în bugetul de stat nu există niciodată suficienți bani pentru contrucția de autostrăzi, de spitale și de școli sau pentru dotarea celor existente, trebuie găsiți bani pentru plata pensiilor speciale, care împovărează bugetul de stat. La nivelul întregii țări există aproximativ 150.000 de beneficiari ai pensiilor speciale, care au costat bugetul de stat peste 6,94 miliarde de lei în anul 2017, cu 28% mai mult decât în 2016. Pe 2018, sumele care ajung la plata acestor pensii speciale sunt și mai mari, pentru că sunt și mai mulți beneficiari ai unor astfel de drepturi speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS