Agricultura ecologică a început să câştige teren în Dolj

Piaţa Orizont din cartierul Craioviţa Nouă este destinată producătorilor autohtoni care fac parte din Cooperativa Agricolă Legume Dunărene (Foto: Lucian Anghel)


Agricultura ecologică prinde din ce în ce mai bine în județul Dolj. În ultima perioadă, tot mai mulți fermieri au început să producă în acest sistem, mizând pe faptul că în fața clienților va prima calitatea, și nu cantitatea. Specialiștii de la Direcția Agricolă spun că, deși produsele ecologice se găsesc din abundență în județ, consumatorilor le lipsește de multe ori cultura alimentației sănătoase.

Suprafețele cultivate în sistem ecologic ocupă 3.000 de hectare la nivelul județului Dolj, iar cele de serii și solarii se întind pe 800 de hectare. Termenul „agricultură ecologică“ este similar cu noțiunile „agricultură organică“ sau „agricultură biologică“, utilizate în alte state membre, iar rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, fără pesticide, după cum se arată într-o notă postată pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În perioada de producţie, la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc. Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai, pe toată trasabilitatea produsului. Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare. „Termenul de ecologic înseamnă, în primul rând, faptul că solul în ultimii șapte ani nu a primit niciun fel de îngrășământ, iar tratamentele care se fac asupra culturilor sunt fără chimicale. Sunt foarte multe firme în Dolj care produc ecologic, eu semnez zilnic dosare pe agricultură ecologică. Lângă Craiova este o fermă etalon în Europa în care se produc afine. La Calafat există o ciupercărie, precum și piersici și caise produse în sistem ecologic. Avem produse ecologice și la Pleniţa“, a spus Adrian Popa, directorul Direcției Agricole Dolj.

„Trebuie să fii corect cu tine, cu pământul şi cu planta“

Cei care produc în sistem ecologic se supun controalelor efectuate de organismele de inspecţie şi certificare, pentru a putea primi certificatul de produs ecologic şi a-şi putea eticheta produsele cu menţiunea „ecologic“. „Aceşti oameni sunt supuşi controalelor, iar cel care a greşit o dată a pierdut tot. I se ridică atestatul şi timp de şapte ani nu mai poate reveni. În acest sector trebuie să ai simţ de răspundere, să fii corect cu tine, cu pământul şi cu planta“, a adăugat Adrian Popa.

Specialiștii de la Direcția Agricolă spun că, deși produsele ecologice se găsesc din abundență în județ, consumatorilor le lipsește de multe ori cultura alimentației sănătoase. „Avem marfă bună pe piață, dar nu o căutăm pentru că nu știm că există. Se cultivă pe o suprafață de 3.000 de hectare și peste 800 de hectare în sistem protejat – sere şi solarii. Avem producții, dar, din păcate, produsele ajung pe piețele din București, Sibiu, Timișoara sau la export, unde sunt apreciate. Avem o piață în Craiovița, unde există doar produse testate, aduse de producători locali și încet-încet lucrurile se mișcă. Vrem să introducem pe piață usturoi românesc pentru că usturoiul pe care îl avem este din China, iar la noi în Dolj avem 587 de hectare de usturoi și se obțin producții mari. Oamenii trebuie însă încurajați să știe că își pot vinde marfa. Produsele ecologice se găsesc peste tot, dar trebuie să avem și o cultură a mâncatului sănătos. Ne place să mâncăm prost, ieftin și mult“, a spus Adrian Popa, directorul Direcției Agricole Dolj.

„Clienții cumpără azi o roșie, iar a doua zi vin și iau cu kilogramele“


Gigel Goge este din localitatea doljeană Desa și își comercializează produsele în piața destinată producătorilor autohtoni care se află în cartierul Craiovița Nouă. Lucrează pământul de când se știe și spune că în urmă cu doi ani a renunțat la agricultura convențională pentru că a dorit să aducă pe mesele consumatorilor produse de calitate și fără pesticide. A început să producă în sistem ecologic, mizând pe faptul că în fața clienților va prima calitatea și nu cantitatea: „În urmă cu doi ani, am început să producem ecologic. Folosim numai gunoi de grajd, în special la roșii, iar producția este mult mai calitativă decât înainte, când foloseam pesticide. Clienții cumpără azi o roșie, iar a doua zi vin și iau cu kilogramele. Mă ocupam cu agricultura și înainte, de la 13 ani sunt în agricultură, dar cu toate pesticidele astea și-au pierdut foarte mulți încrederea. Noi producem roșii, castraveți, ardei gras, ardei iute, toate în sistem ecologic. Suprafața pe care produc ecologic se întinde pe aproape 30 de ari“, a spus Gigel Goge.

Fermierul este membru al Cooperativei Agricole Legume Dunărene şi spune că resimte avantajele asocierii. Faptul că are o piaţă de desfacere sigură este unul dintre acestea. Acesta îşi comercializează produsele în Piaţa Orizont din cartierul Craioviţa Nouă şi susţine că are clienţi care îi apreciază marfa.

„Mulțumirea cumpărătorilor îmi dă imboldul de a continua“

Iuliana este unul dintre clienții fideli ai fermierului din Desa. „Am cumpărat diferite produse de sezon: pepeni, roșii, ardei gras. Am venit o dată, mi-au plăcut produsele lor și am revenit“, a spus femeia. Maria este alt client fidel al legumicultorului din Desa, care spune că este binevenită ideea înfiinţării unei pieţe destinate producătorilor autohtoni. „M-am bucurat că s-a refăcut piața aici. Este o idee binevenită și prețurile sunt accesibile. Am niște nepoței care trebuie hrăniți sănătos și e bine să putem cumpăra astfel de produse. Ar fi bine dacă ar exista cât mai mulți astfel de producători, dar dacă agricultura merge mai prost acum, în perioada aceasta, se aduc mai mult produse din import“, a spus Maria.

Există însă producători care oferă legume cultivate în sistem ecologic și în alte piețe din Craiova. În Piața din cartierul Brazda lui Novac sunt clienți care de mulți ani cumpără numai de la Mariana Burnea, din Işalniţa. Are de fiecare dată produse proaspete din propria grădină, iar gustul este într-adevăr deosebit. „Mă bucur că am convins numeroși clienți de calitatea produselor mele. Mă ocup de culturile de legume cu mare atenție. Ceea ce ofer pe piață se consumă și la mine în familie, iar mulțumirea cumpărătorilor îmi dă imboldul de a continua această activitate“, a spus femeia.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 18 iulie 2018

Actualitate

» Legea manualului școlar a fost declarată neconstituțională
» Liviu Dragnea, lovitură puternică de la CCR
» Președintele a promulgat legea care reglementează plata cu cardul la buticuri
» Biroul permanent al Senatului, convocat joi
» Primăria Bucureşti a refuzat să autorizeze mitingul din 10 august al românilor din diaspora
» Pe cine trimite România ca ambasador în Seychelles
» NATO îşi reafirmă angajamentul faţă de apărarea colectivă, după un interviu acordat de Trump
» Bulgaria se apropie de momentul aderării la euro
» Lazăr a discutat cu preşedintele Academiei Române despre realizarea unor expertize numismatice în dosare penale
» Preşedintele a promulgat legea privind plata cu cardul la buticuri
» Comisia Europeană: Planul Juncker îşi depăşeşte obiectivul iniţial de investiţii de 315 miliarde de euro
» CNPP: Peste 5 milioane de pensionari la finele lunii iunie 2018; pensia medie – 1.031 lei
» Cel puţin 16 persoane au murit în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi la nord de Cipru
» Craiova: Distrigaz oprește temporar furnizarea de gaze. Zona afectată
» Google spune că va contesta amenda uriașă impusă de Comisia Europeană; Android a creat mai multe opţiuni, nu mai puţine
» Firmele româneşti pot exporta mai uşor în Japonia, după semnarea acordului cu UE
» Harghita: Direcţia Silvică va livra 80 de tone de fructe de pădure, care vor ajunge în ţări din UE
» CCR: Cuplurile de același sex pot să locuiască și pe teritoriul României
» CCR amână pentru luna septembrie sesizarea preşedintelui cu privire la modificările aduse Legii CSM
» Cei care produc energie electrică regenerabilă o vor putea vinde în rețea
» CCR admite sesizarea PNL şi USR privind neconstituţionalitatea Legii manualului şcolar – surse
» CCR: Fondul Suveran este neconstituțional
» Procuroarea Alexandra Lăncrănjan verificată de Inspecţia Judiciară, după ce l-a contrazis pe Toader pe Facebook
» Eugen Teodorovici: Amnistia fiscală va fi adoptată anul acesta
» Mai mulți actori strâng semnături pentru inițiativa #FaraPenali
» Modificări importante ale Codului rutier din Grecia

Local

» Săptămâna actorilor #Fără Penali la Râmnicu Vâlcea
» Pieton accidentat mortal pe DN 67
» Centrele de relaţii clienţi ale CEZ, închise
» Văcarul înecat, greu de îngropat
» Noi măsuri după rezultatele slabe la examenele naționale
» Locuitorii din Slatina vor pădurea Strehareţ înapoi
» Cea mai mare roşie din Olt va fi premiată

Dolj

» Comuna în care se investește pentru prima dată după 20 de ani
» Care este legătura între Avioane Craiova și avioanele F-16?
» Viețile a doi copii, distruse într-o clipă
» Conductele CAO „bombardează“ străzile orașului
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cod Galben de vânt în Dolj şi Mehedinţi
» Craiova: Asfaltul de pe bulevardul Tineretului s-a prăbușit

Sport

» FRF relansează fotbalul la U 15
» Fotbal / Liga Europa – turul I (manșa a doua)
» Fotbal / Exclusiv: Calancea se pregătește cu „satelitul”. Craiova II, amical cu Ludogorets
» Fotbal / Liga Campionilor – turul I (manșa a doua)
» Fotbal / Răzvan Raț s-a retras din activitate!

Sanatate

» Efectele nocive ale consumului de alcool
» Eliminarea toxinelor din organism, sursă de energie

Educatie

» 13% din profesorii înscriși la definitivat au absentat ori s-au retras

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top