6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpectacol de teatru gratuit pentru copiii cu nevoi speciale: Zâmbetul Evei

Spectacol de teatru gratuit pentru copiii cu nevoi speciale: Zâmbetul Evei

O fetiță de numai trei ani. O familie care luptă pentru viața copilului lor cu toate puterile. Micuţa Eva Gabriela Popescu a suferit complicaţii neurologice după ce a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic în urmă cu aproximativ doi ani. În tot acest timp, părinții s-au luptat să readucă zâmbetul pe chipul Evei. Nu este ușor, dar împreună putem reuși. Părinții Evei își doresc să aducă un zâmbet pe chipul copiilor cu nevoi speciale. Au reușit să pună bazele primului proiect-pilot din Craiova prin care copiii cu dizabilităţi neurocognitive și/sau motorii pot participa la spectacole de teatru interactiv.

Eva s-a născut sănătoasă cu o dezvoltare normală până la vârsta de un an și zece zile. Totul a început cu o enterocolită, care a fost urmată de complicații. La prima vizită în spital, medicul a observat mici edeme la nivelul ochilor și mâinilor și a recomandat recoltare urgentă a creatininei și ureei. Rezultatele au fost îngrijorătoare și imediat s-a luat decizia de transfer la București, la Spitalul „Marie Curie“ – Secția de Nefrologie.
După ce organismul a contactat bacteria Escherichia coli, a început o adevărată luptă pentru viață. Diagnosticul a fost greu de dus: sindrom hemolitic uremic, encefalopatie severă cu regres neuropsihomotor restant, opistotonus cu arcuire severă greu reductibilă, deficit motor de tip tetraparetic-tetraplegic spastic. Este vorba de o reîntoarcere la vârsta unui bebeluş de câteva luni cu lipsă de înţelegere, de reacţie, dificultate majoră în a înghiţi. În câteva ore, copilul a rămas doar cu reflexele primare, și-a pierdut toate reflexele dobândite pe care le avea până la momentul îmbolnăvirii. Boala a generat complicații grave la nivel neurologic, motiv pentru care copila are nevoie de recuperare neuropsihomotorie susținută.
Viața Evei s-a transformat în multe ședințe de dializă, internări în țară și în clinici din străinătate. Acum merge la recuperare zilnic, face dializă în fiecare noapte.

Intrarea la eveniment este liberă

Părinții Evei știu cât de greu este să lupți zi și noapte să îți salvezi copilul. Își doresc să facă fericiți copiii, să le ofere un moment în care să uite de boală, de suferința zilnică. Așa că au reușit să pună bazele primului proiect pilot de acest tip în Craiova, dedicat micuților cu nevoi speciale. Pe 26 iulie, de la ora 18.00, Zâmbetul Evei urcă la bordul Corabiei lui Barbă Deasă, la Restaurantul Baba Novac. Este ediția-pilot a unui proiect prin care copiii cu dizabilităţi neurocognitive și/sau motorii pot participa la spectacole de teatru interactiv, în condiții adaptate nevoilor lor, împreună cu prietenii, cu sau fară nevoi speciale.
Echipajul Corabiei lui Barbă Deasă se implică în această campanie a zâmbetelor și va fi responsabil pentru distracția copiilor. Animație, amuzament și multe zâmbete îi așteaptă pe copii. La eveniment o să fie prezentă și o echipă de terapeuți care o să se joace cu cei mici la Colțul de Liniște, special amenajat pentru copiii ce simt nevoia de o pauză de la stimulii senzoriali din timpul spectacolului.
Intarea este liberă! Sunt 30 de locuri pentru copii. Puteți rezerva un loc la adresa de e-mail [email protected], sau la tel. 0770.973.447 menționând numărul de participanți (exemplu: un adult și un copil).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS