12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFord produce la Craiova SUV-ul EcoSport și în varianta 4x4

Ford produce la Craiova SUV-ul EcoSport și în varianta 4×4

Ford fabrică la Craiova modelul EcoSport și în varianta cu tracțiune integrală

Între 10% și 30% din producția de EcoSport de la Craiova reprezintă autovehicule în varianta cu tracțiune integrală. Procentul variază în funcție de cererea de pe piața din Europa. Ford va mai produce alt model la Craiova, cel mai probabil anul viitor, însă compania nu a dat publicității noile volume de producție care se prefigurează.

De la finele lunii iunie și începutul lunii iulie, Ford fabrică la Craiova modelul EcoSport și în varianta cu tracțiune integrală. Potrivit unor surse din fabrică, procentul producției SUV-ului în varianta 4×4 diferă în funcție de cererea de pe piață. Astfel că, inițial, producția SUV-ului cu tracțiune integrală a fost de 10% din producția totală de EcoSport, apoi a variat între 20 și 30% din totalul producției, în funcție de cererea de pe piață. În iulie, Ford a produs la Craiova în două ture, peste 600 de mașini pe zi, urmând ca în perioada viitoare să treacă la aproximativ 700 de vehicule produse zilnic la Craiova, adică circa 350 pe fiecare schimb.
EcoSport cu tracțiune integrală are transmisie manuală în șase trepte, este echipat cu motor EcoBlue (Diesel) și are o capacitate de 125 de cai putere. Prețul unui astfel de model este ușor peste varianta cu tracțiune pe față și pornește de la 15.125 de euro, plus TVA.
Potrivit acelorași surse, cererea pentru SUV-ul EcoSport produs la Craiova în varianta 4×4 vine de la cumpărători din Italia, Franța, Spania, Germania și Marea Britanie.
Totuși, cea mai mare parte a cererii de piață pentru mini-SUV-ul produs la Craiova este pentru varianta cu tracțiune pe față, care se produce în cel mai mare procent la Craiova. Vehiculele EcoSport cu tracțiune pe față sunt echipate cu motorul EcoBoost, pe benzină, asamblat tot la Craiova. În aceleași cinci state enumerate mai sus se află cea mai mare piață de desfacere pentru mini-SUV-ul de oraș fabricat la Craiova.
La un calcul simplu, la 650 de mașini în medie pe zi, Ford ar produce la Craiova circa 14.300 de vehicule pe lună. Într-un an, Ford ar fabrica în uzina din Craiova, cu aproximație, 171.600 de vehicule EcoSport, dacă s-ar menține același ritm de producție.

Un nou model Ford și alte angajări

Producătorul auto din Craiova a anunțat recent că va produce un al doilea model în Bănie, fără să precizeze despre ce model Ford este vorba și nici data exactă a intrării în fabricație. Se știe doar că va fi o mașină de dimensiuni similare cu EcoSport, pentru că fabrica din Craiova se pretează pentru astfel de vehicule pe platformă „B“. Noul model ar urma să intre în fabricație la Craiova abia anul viitor, când se estimează că Ford ar mai introduce al treilea schimb în uzină.
Deocamdată, fabrica poate crește producția treptat. Circa 1.700 de angajați ai companiei lucrează pe bandă, locul unde este și cea mai mare fluctuație de personal. Unii dintre cei fără experiență nu fac față unui job care necesită maximă atenție și care este solicitant. Astfel că unii dintre ei decid să plece înainte să le expire contractul de muncă încheiat pe perioadă determinată, iar compania trebuie să îi înlocuiască pe respectivii pe bandă, unde este un flux continuu.
În plus, pentru al doilea model care se prefigurează la Ford Craiova, compania va angaja aproximativ 1.500 de persoane. Ford nu a precizat momentul la care vor începe recrutările, dar potrivit unor surse ar putea fi finalul anului în curs și începutul lui 2019.

Fabrica Ford intră în remont general la sfârșitul lunii iulie

Uzina Ford oprește producția de vehicule EcoSport și de motoare EcoBoost în perioada 30 iulie – 16 august, perioadă în care fabrica se află în remont general. În fiecare an are loc o astfel de oprire temporară de producție în care se verifică și se ajustează liniile de producție, iar cea mai mare parte a angajaților se află în concediu de odihnă, cu excepția celor care asigură mentenanța și a altor departamente din cadrul Ford.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS