Căldura se ieftinește și debranșarea se interziceReducerea TVA pe căldură și apă caldă la 5%, precum şi permiterea debranșărilor de la Termo doar în afara zonelor unitare de încălzire stabilite de primărie sunt două prevederi ce se găsesc într-un proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică.

Potrivit unui proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică adoptat de Camera Deputaților și trimis spre promulgare președintelui, TVA pe energia termică destinată populației va fi redusă de la nivelul actual de 19% la doar 5%, cu aplicare de anul viitor. Această măsură ar duce implicit la scăderea valorii facturilor de căldură. Astfel, căldura și apa caldă livrate populației au fost incluse pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%. Drept urmare, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate ar urma să scadă cu 11,7% față de valoarea actuală.

„La articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins: d) energia termică destinată populației“, se arată în proiect. Referitor la această situație, reprezentanții SC Termo Craiova SRL au declarat: „Pe noi această modificare ne-ar avantaja dacă această cotă redusă s-ar aplica și la Complexul Energetic Oltenia. Procentul de scădere ar fi mare și ar atrage scăderea prețului energiei termice livrate craiovenilor. În caz contrar, am avea o deductibilitate mare și am avea bani de recuperat de la bugetul de stat. Nu ne-am alege cu nimic“, a spus Sorin Iordache, reprezentant SC Termo Craiova SRL.

Proprietarii, legați de sistemul centralizat

Totodată, proiectul prevede că debranșările blocurilor și deconectările apartamentelor de la sistemele centralizate de termoficare (SACET) nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire. Zona unitară este redefinită „din areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se poate promova o singură soluție tehnică de încălzire“, în „areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se adoptă în condițiile prezentei legi o singură soluție tehnică de încălzire în condiții de eficiență economică și protecția mediului“. Astfel de interdicții de instalare a centralelor termice de apartament sunt importante doar pentru furnizorii de căldură în sistem centralizat. „Este o modificare bine venită. Totodată, obligă furnizorul nostru local de agent termic să-și îmbunătățească serviciile pentru a-i oferi populației confortul necesar“, a spus viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

De asemenea, au fost modificate prevederile cu privire la condițiile în care blocurile și apartamentele individuale se pot debranșa, respectiv deconecta de la SACET-uri, precizându-se că aceste operațiuni se pot efectua doar în cazul condominiilor care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Într-o primă variantă a proiectului de lege, debranșarea și deconectarea în zone unitare de încălzire erau în mod explicit interzise, cu formularea „deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică“.

Legea nu are caracter retroactiv, drept urmare proprietarii care și-au montat deja centrale termice de apartament nu sunt vizați de noile interdicții. „Este o decizie discutabilă. Dau un exemplu: un proprietar care a renunțat pe ultima sută de metri să-și pună centrală de apartament, când a aflat că unei cunoștință din București i-a explodat centrala. Ca să nu mai vorbim de poluarea pe care o fac, totuși, aceste centrale. Pe de altă parte, fiecare proprietar este liber să-și aleagă sursa de încălzire a locuinței. Este dreptul lui, comparând ce-i oferă furnizorul de căldură și ce beneficii are dacă își montează o altă sursă de încălzire. Totodată, trebuie precizat că în Craiova s-au stabilit cu ceva timp în urmă acele zone unitare, dar la acest moment una avem scriptic și alta în teren. În concluzie, dacă legea va fi promulgată, nu avem decât să o respectăm“, a precizat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari.


Contorizarea obligatorie a consumului individual

Totodată, conform viitorului act normativ, în toate blocurile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea, până la 31 decembrie 2020, de „sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit“. În cazul în care nu se pot monta contoare individuale, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

„Contorizarea consumului este indicată în primul rând în acele blocuri cu mai multe scări și care au un singur contor general. Indicat ar fi ca fiecare scară să aibă un contor general, după care putem vorbi și de acele contoare individuale“, a precizat Ion Pătrulescu, președinte UAP Craiova.

Căldura nu mai poate fi oprită iarna

Proiectul de lege mai aduce o noutate. La articolul 2, alineatele (1) și (2) se fac următoarele modificări: (1) Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și cuprinde totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul și responsabilitatea autorităților administrației publice locale sau asociațiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii și preparării apei calde de consum pentru populație, instituții publice, obiective social-culturale și operatori economici. Producătorii/furnizorii agentului termic au obligația să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale. Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii și/sau furnizorii de agent termic primar, precum și sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară“. Concluzia, furnizorul de căldură nu va mai putea să oprească în sezonul rece căldura după bunul lui plac.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 13 iulie 2018

Actualitate

» Comisia de la Veneția demontează modificările aduse de PSD-ALDE legilor justiției și solicită să mențină rolul președintelui și al CSM în procesul de numire și revocare al procurorilor șefi
» Craiova, sufocată de duhoarea de la gropa de gunoi
» Un craiovean a găsit şi restituit un portofel plin cu bani
» Dolj: Prinşi în flagrant, cu focuri de armă
» Craiovean depistat cu ţigări de contrabandă asupra sa
» Depistaţi de poliţişti, după ce ar fi tăiat şi sustras lemne din pădure
» Opt rinoceri au murit după ce au fost transferaţi la o altă rezervaţie, în Kenya
» Olandez urmărit internațional, depistat în Gorj
» Rusia şi OPEC sunt gata să majoreze producţia de petrol dacă piaţa o va cere
» Trump dă asigurări că nu există niciun dezacord cu Londra pe tema Brexit-ului
» Comisia de la Veneția demontează modificările aduse de PSD-ALDE legilor justiției și solicită să mențină rolul președintelui și al CSM în procesul de numire și revocare al procurorilor șefi
» Theresa May: SUA şi Marea Britanie vor da dovadă de forţă şi unitate în faţa Rusiei
» Putin şi Trump se vor adresa presei luni după summitul lor de la Helsinki (Kremlin)
» Slatina: Pompierii au intervenit pentru a degaja suprafața unei clădiri de tencuiala care stătea să cadă
» DNA: 90 de persoane, trimise în judecată în dosarul decontărilor fictive de la CNAS
» Legea care prevede ca serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare să beneficieze de TVA de 9%, promulgată de Iohannis
» Intemperii în Japonia: Autorităţile caută 127 de persoane după ploile torenţiale
» Acordul de liber schimb UE-Canada, în pericol
» Noul „Super Șoim” produs la Avioane Craiova intră în linie dreaptă
» Protestatarii au lansat pe cerul Londrei un uriaş balon portocaliu reprezentându-l pe Donald Trump în scutece
» Criza apei în India: Femeile de la sate străbat pe jos kilometri întregi pentru a procura apă
» Fifor: Intenţionăm să achiziţionăm încă cinci avioane F16 din Portugalia
» Premierul francez anunţă înfiinţarea unei unităţi pentru urmărirea foştilor deţinuţi terorişti sau radicalizaţi
» Loteria Română: Report record de 4,37 milioane de euro la categoria I a jocului Joker
» Craiova: Activităţi preventive pntru siguranţa cetăţenilor
» Dosar penal pe numele lui Tudorel Toader
» Tăriceanu, despre numirea lui Kovesi la Parchetul General: Un gest de aroganţă a procurorului general

Publireportaj

» Societatea GUSOR FOREST SRL derulează proiectul “INVESTIM PENTRU VIITOR”

Dolj

» Stănică – repus în funcție, CJ Dolj pierde peste 300.000 de lei
» Condamnat pe viață, ținut în arest de instanță
» Bulevardul milioanelor de euro risipite
» Craiova: Ford a început producţia EcoSport varianta 4×4
» Craiova: Avarie la o conductă de apă caldă, în cartierul Rovine

Gorj

» Gorj: Percheziţii la un agent comercial băbuit de evaziune fiscală

Olt

» Un oltean dat dispărut, depistat în Vâlcea
» Olt: Prins în flagrant după ce furase din Spitalul Orășenesc Balș
» (VIDEO) Olt: Incendiu într-o gospodărie din Fărcaşele

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prins conducând fără permis
» Mehedinţi: Depistați la volan sub influența alcoolului
» Mehedinţi: Patru bărbați cercetați pentru braconaj cinegetic și nerespectarea regimului armelor și munițiilor
» Mehedinţi: Incendiu la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I

Vâlcea

» Peste 2500 de femeie sunt şomere în judeţul Vâlcea
» Vâlcea: Percheziţii la persoane bănuite de furt

Sport

» Fotbal / Radu Petrescu împarte dreptatea la Supercupă
» Fotbal / Ilie Balaci le-a urat baftă alb-albaștrilor
» Fotbal / Devis Mangia și Alex Mitriță au prefațat Supercupa României. Vezi video!
» Serena Williams şi Angelique Kerber, în finala de la Wimbledon

Educatie

» Trei medalii şi două menţiuni pentru Românoa la Olimpiada Internațională de Matematică
» Stimulente financiare pentru elevii care au obținut media generală 10 la examenele naționale din acest an

Magazin

» Superstiţii legate de vineri 13

Top