10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCăldura se ieftinește și debranșarea se interzice

Căldura se ieftinește și debranșarea se interzice

Reducerea TVA pe căldură și apă caldă la 5%, precum şi permiterea debranșărilor de la Termo doar în afara zonelor unitare de încălzire stabilite de primărie sunt două prevederi ce se găsesc într-un proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică.

Potrivit unui proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică adoptat de Camera Deputaților și trimis spre promulgare președintelui, TVA pe energia termică destinată populației va fi redusă de la nivelul actual de 19% la doar 5%, cu aplicare de anul viitor. Această măsură ar duce implicit la scăderea valorii facturilor de căldură. Astfel, căldura și apa caldă livrate populației au fost incluse pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%. Drept urmare, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate ar urma să scadă cu 11,7% față de valoarea actuală.
„La articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins: d) energia termică destinată populației“, se arată în proiect. Referitor la această situație, reprezentanții SC Termo Craiova SRL au declarat: „Pe noi această modificare ne-ar avantaja dacă această cotă redusă s-ar aplica și la Complexul Energetic Oltenia. Procentul de scădere ar fi mare și ar atrage scăderea prețului energiei termice livrate craiovenilor. În caz contrar, am avea o deductibilitate mare și am avea bani de recuperat de la bugetul de stat. Nu ne-am alege cu nimic“, a spus Sorin Iordache, reprezentant SC Termo Craiova SRL.

Proprietarii, legați de sistemul centralizat

Totodată, proiectul prevede că debranșările blocurilor și deconectările apartamentelor de la sistemele centralizate de termoficare (SACET) nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire. Zona unitară este redefinită „din areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se poate promova o singură soluție tehnică de încălzire“, în „areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se adoptă în condițiile prezentei legi o singură soluție tehnică de încălzire în condiții de eficiență economică și protecția mediului“. Astfel de interdicții de instalare a centralelor termice de apartament sunt importante doar pentru furnizorii de căldură în sistem centralizat. „Este o modificare bine venită. Totodată, obligă furnizorul nostru local de agent termic să-și îmbunătățească serviciile pentru a-i oferi populației confortul necesar“, a spus viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.
De asemenea, au fost modificate prevederile cu privire la condițiile în care blocurile și apartamentele individuale se pot debranșa, respectiv deconecta de la SACET-uri, precizându-se că aceste operațiuni se pot efectua doar în cazul condominiilor care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Într-o primă variantă a proiectului de lege, debranșarea și deconectarea în zone unitare de încălzire erau în mod explicit interzise, cu formularea „deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică“.
Legea nu are caracter retroactiv, drept urmare proprietarii care și-au montat deja centrale termice de apartament nu sunt vizați de noile interdicții. „Este o decizie discutabilă. Dau un exemplu: un proprietar care a renunțat pe ultima sută de metri să-și pună centrală de apartament, când a aflat că unei cunoștință din București i-a explodat centrala. Ca să nu mai vorbim de poluarea pe care o fac, totuși, aceste centrale. Pe de altă parte, fiecare proprietar este liber să-și aleagă sursa de încălzire a locuinței. Este dreptul lui, comparând ce-i oferă furnizorul de căldură și ce beneficii are dacă își montează o altă sursă de încălzire. Totodată, trebuie precizat că în Craiova s-au stabilit cu ceva timp în urmă acele zone unitare, dar la acest moment una avem scriptic și alta în teren. În concluzie, dacă legea va fi promulgată, nu avem decât să o respectăm“, a precizat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari.

Contorizarea obligatorie a consumului individual

Totodată, conform viitorului act normativ, în toate blocurile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea, până la 31 decembrie 2020, de „sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit“. În cazul în care nu se pot monta contoare individuale, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
„Contorizarea consumului este indicată în primul rând în acele blocuri cu mai multe scări și care au un singur contor general. Indicat ar fi ca fiecare scară să aibă un contor general, după care putem vorbi și de acele contoare individuale“, a precizat Ion Pătrulescu, președinte UAP Craiova.

Căldura nu mai poate fi oprită iarna

Proiectul de lege mai aduce o noutate. La articolul 2, alineatele (1) și (2) se fac următoarele modificări: (1) Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și cuprinde totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul și responsabilitatea autorităților administrației publice locale sau asociațiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii și preparării apei calde de consum pentru populație, instituții publice, obiective social-culturale și operatori economici. Producătorii/furnizorii agentului termic au obligația să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale. Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii și/sau furnizorii de agent termic primar, precum și sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară“. Concluzia, furnizorul de căldură nu va mai putea să oprească în sezonul rece căldura după bunul lui plac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS